Terorista před Sněmovnou

Pokus o atentát na slouhy systému v Poslanecké sněmovně se podařilo odvrátit ochranné službě Sněmovny, přičemž terorista ozbrojený dvěma noži a teleskopickým obuškem byl předán policii.

S vážnou tváří je v této chvíli třeba prohlásit, že musíme být rádi, že se nikomu nic nestalo a doufat, že se vše řádně vyšetří.

Situace však nahrává i méně vážným úvahám.

Zadržený muž prohlásil, že „Protestuje proti tomuhle systému“, což je sice rázný příspěvek do právě probíhajících interpelací, nicméně stejně tak dosti mlhavé východisko pro úvahy o mužově příčetnosti a o závažnosti jeho činu.

S jistou pravděpodobností lze spekulovat o tom, že za dotyčným nestojí žádná větší organizace, neboť ta by mučedníka vybavila alespoň „ľahkým guľometom“, ako hovoril major Terazky. Kudlu a teleskopický obušek si na takovou práci bere vážně jen amatér.

Média zatím také nepřinesla mnoho jasných informací. Na jedné straně se hovoří o „neznámém muži“, na druhé straně se ví, že je mu jedenatřicet. To mi připadá, jako když maminka hovoří o svém pětiletém, ale neuvede „Pepíčkovi“. Stejně tak je dle médií prý neznámý motiv jeho činu. Ale on to hergot řekl: Protestuje proti tomuhle systému!

Nezbývá než doufat, že tváří v tvář nebezpečí nenapadne nikoho z poslanců předložit návrh na zákaz nožů a vůbec všech ostrých předmětů na veřejnosti, jak už se to krásně ujalo v řadě západoevropských zemí. Příště byl k obraně nemusel stačit - jako nedávno ve Velké Británii - narvalí kel z poslanecké kuchyně a poslanci by museli přejít k poslednímu zoufalému kroku:

Vytáhnout tu sekeru ze státního rozpočtu.

 

Zdroje:

1)

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-muz-s-nozem-ohrozeni-policista-napadeni.A200130_110256_domaci_kuce

2)

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/policie-zpacifikovala-utocnika-ktery-s-nozem-chtel-vniknout-do-snemovny-40311684

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 30.1.2020 13:00 | karma článku: 23,57 | přečteno: 608x