Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Starofrancouzština a "staročeština"

Bylo jest mi zpracovat Voltairův „Dialog mezi kohoutem a slepicí“ pro  francouzskou školu a prostředí „Babičky“ Boženy Němcové pro školu českou. S tím prvním mi pomohl Lancelot (spolužák – opravdu se tak jmenuje), ovšem s tím druhým jsem si musela pomoci sama:

"Babička" včera, dnes a možná i zítra

Změna doby, jazyka i života přinesla nejen gramatické, ale i pojmové zmatení současného čtenáře/ky „Babičky“. Proč by měla hospodyňka (jsou ještě?) skákat pro pírko přes ploty? Dnešní ploty totiž dosahují až dvoumetrových výšek a izolují nejen bazénové soukromí. Skákající by si tak nejen mohl „provětrat faldy“, ale být i předvolán na policii ČR pro podezření z úmyslu páchat trestní čin. Ale „neseděl by s rukami složenými (v překladu „s rukama složenýma“) v klíně a nechytal tam lelky“, jak říkávala babička. I když neznáme důvod, proč si na hlavu posazovala zrovna holubičku, pod kterou si dnešní čtenář rozhodně nepředstaví týlovou mašli.

Stejně sporná jsou v současném (mnohdy virtuálním) světě i slova strouha (od slova strouhat?) a křížaly (od slova křížit se?).

Proč v knize „přiváděli ženicha“? Hrozil snad další „ženich na útěku?“ Dnešní ženiši ovšem nejsou běžně „urostlí jak sosny“. Asi proto, že na rozdíl od těch „babiččiných“ nejedí místo zajíců kočky. Nikoli ovšem psy (ačkoli „proti gustu žádný dišputát“). Babička totiž pravila: „Vilímku, neobjímej kdekterého psa, kousl by tě“. V rozporu s tímto tvrzením je Jirotkova teta Kateřina a její teorie „pes, který štěká, nekouše“, neboť podle Jirotky kousali všichni - tedy i Sultán a Tyrl.

Také je těžko představitelné, že po odkrytí mísy „frrr, vrabec zde ukrytý vyletí přímo do stropu“. Nebo slepice aportující pro žemli. I když slepice jsou různé.

„Černý myslivec“ patrně na superstar trénující Viktorky (proč by jinak zpívala u splavu?) dostává v představách dnešního čtenáře/ky podobu amerického rappera či stejnobarevného Obamy. I tak čtenář/ka těžko pochopí, proč to patrně jinak barevné dítě utopila: máme přece babyboxy!

Stejně jako není běžné oslovovat dnešní mládež „kvítkové z raráškovy zahrady“, sotvakdo také budí dnešní děti školou povinné zaťukáním na čelo, neboť by takovou babičku zavřeli za týrání svěřené osoby. Ačkoli dnešní školou povinní „neskáčou po škamnech“ (v případě neporozumění čtenáře/ky lze „škamna“ vygooglit), jistě si i oni vybaví při Vilímkově zvolání „Ale babičko, vy máte jen čtyři zuby!“ Karkulčino „Ale babičko, proč máte tak velké zuby?“. A co teprve, když se dnešní čtenář/ka dozvídá: „Panímáma s Mančinkou vyprovodily letního času babičku až k hospodě.“ – A co z hospody?

Z Adelky u tabule „vyšantročil Kopřiva z mošinky homolky, kdybych mu co řekla, po škole by mě nabuchcoval“.  To by dnes z několika důvodů jistě řešil školní psycholog, či výchovný poradce. Do posudku by nejspíš nenapsal babiččino „my lepší nebyly“.

„Babičku“ lze aplikovat i na dnešní politiku, protože „co dává pravice, nesmí vědět levice“.  Podobně i „zvěděti, po čem perník v Pardubicích“ – ačkoli pardubický (v neslangovém významu) perník je známý stejně jako Olomoucké syrečky, mohlo by z toho vyplývat, že pouze Pardubice určují cenu pervitinu.

Kromě výše uvedených se v popisu babiččina prostředí píše i o „šmáhách na nebi“. Současného čtenáře/ku napadne: „Tak už tenkrát i na Staré Bělidlo sypali chemtrails?“   

Ale přece jen…„Sultán a Tyrl leželi na zápraží (najdeme dnes někde zápraží?) a líně si lízali k….. Babička vytáhla z kapsáře handgranát a hodila ho mezi pobíhající drůbež. Peří tiše usedalo,“ tak svou „Babičku“ ze svého mládí vypráví moje dnešní babička, kterou si mimo jiné opravdu neumím představit s kapsářem, natožpak s holubičkou na hlavě.

 

Autor: Anna Bukovanská | neděle 16.11.2014 19:50 | karma článku: 10,66 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Anna Bukovanská

Výknižno, oslavno, šampusno, výstavno,

Po měsíci a na 2. den od vernisáže a pokřtu mé knihy jsem se rozhodila tyto události užbylonačasově zablogovat. Musela jsem si už dálnosti nechat uležet...

12.10.2018 v 19:45 | Karma: 12,27 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Doslova ven do Slovenska

Protože jsem zatím na Slovensku navštívila jen lázňové Sklené Teplice a Bratislavou jsem maximálně (spíš minimálně) odněkud nebo doněkud projížděla, od hodlala jsem se, že je načas tozměnitu.

24.9.2018 v 15:20 | Karma: 13,58 | Přečteno: 613x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Výdej bloknihy

Vážení, převážení, vámuží. Počet mých blogů se kulatě přehoupl přes padesátku. Pro to přidávám známení dosud odsud známým, že jsem se rozhodlala rozhoupat se k vyššímu knižnímu vydání svých blogů.

3.9.2018 v 8:12 | Karma: 9,61 | Přečteno: 350x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Na Island – chladnohlavně, hlavnochladně

Protože Česko se nepyšnilo horky na druhou, nezbývalo mi než vyletět na chladnější Ledoland. Dobrá, sibylovsky už jsem nesoběvlastně měla letenky koupené s půlročním dopředem za dvojnižší cenu. Prapravdou ale je, že toto léto

24.8.2018 v 11:45 | Karma: 12,72 | Přečteno: 623x | Diskuse| Cestování

Anna Bukovanská

Buda Buda Buda-Pešť

Jak jsem se uzjistila, Budapešť je pražsky dobově podobná. Zvlášť, když razíte na krušovicetočivou hospodu. Pokud ovšem z rovna nevysedíváte pivo v pravicové hospodě s názvem „Revoluce 56“ nazvanou názvosoudivě po revoluci z roku

28.7.2018 v 8:14 | Karma: 15,45 | Přečteno: 600x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1086x
Poprázdninově opět studentkou, tentokrát ve Velkoměstě pražském, a nově i self"hospodyní".

 

Seznam rubrik