Život v Modrých zónách

Můj kamarád sní o životě na Ikarii, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. Existují zeměpisné oblasti, zvané jako "Modré zóny" s vysokou koncentraci nejdéle žijících lidí na světě. Doposud jich bylo potvrzeno pět.

Barbagia na Sardinii – v zemědělské hornaté oblasti běžně pracují lidé jako pastevci do osmdesáti let, dožívají se sta let.

Okinawa v Japonsku – ostrov s nejvyšší koncentrací stoletých lidí, přestože byl celé roky okupován a během druhé světové války i po ní byl postižen hladomorem.

Lomna Linda - městečko ve znečištěné oblasti na okraji Los Angeles, kde žije devítitisícová skupina Adventistů, v současnosti nejdéle žijících lidí v Americe.

Ikaria v Řecku – ostrov s nejvyšším počtem devadesátníků na planetě, počet nemocných rakovinou je zde o dvacet procent nižší než jinde v Řecku a jeho obyvatelé téměř vůbec netrpí demencí.

Nicoya v Kostarice – pozoruhodná výjimka z pravidla, že lidé v rozvojových zemích se dožívají kratšího věku než v zemích rozvinutých.

Jak to, že lidé v „Modrých zónách“ se dožívají ve zdraví vysokého věku?
1. Stravování – jí se čerstvé (živé) potraviny. Strava je bohatá na živiny, nabitá vitamíny, minerály, antioxidanty, proteiny. Snižuje riziko rakoviny. Tuku a kalorií je mnohem méně. Jí se pravidelně, ale střídmě, nejvíce se pije voda, lehké víno, žádné slazené nápoje. Potraviny jsou z místních zdrojů.
2. Úzké pouto s rodinou -  soudržnost, vzájemná podpora. Rodiny jsou společenským jádrem, zvláštní důraz se klade na péči o staré lidi. Sítě společenských vztahů poskytují pocit podpory a začlenění do nějaké skupiny. Jinak řečeno „smysl života“.
3. Ochrana přírody – silná oddanost rodině, přátelům, pozitivní k životnímu prostředí. Ohleduplnost k přírodě je prvořadá, využívání přírodních zdrojů je citlivé, vše se děje v souladu s přírodou.
4. Fyzická aktivita – je důležitou součástí, jezdí se na kole, chodí pěšky, pohyb se rozvíjí jako koníček, často se tančí. Nepřehání se, přemíra přetěžuje.
5. Nepodléhat stresu – je to největší zabiják, kterému se nesmí podléhat, jinak se zvyšuje riziko chorob. Lidé v Modrých zónách mají všeobecně menší skon podléhat stresům a úzkosti. Umí žít.
Stále známé a dokola omílané? Je tu jeden podstatný fakt. V těchto oblastech se vyskytují silné, poměrně izolované skupiny genů. Vytvořit si „Modrou zónu“ nelze, je silně závislá na genetických faktorech. Délka života závisí z dvaceti procent právě na nich. Lidé v těchto oblastech si uchovávají kouzlo života po tisíciletí, některé výhody jsou dostupné jen jim a to my těžko můžeme dohnat. Odjet na některou z Modrých zón a čekat, že se dožijeme ve spokojenosti do sta let. To nelze. Co lze?

Jíst zdravěji – hýbat se - chránit životní prostředí - udržovat pěkné a zdravé vztahy – mít rád sebe i druhé - nestresovat se.

Hlad vzniká v mozku

Vše se vším souvisí

Fotografie ilustrační

Autor textu

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bujoková | středa 11.12.2013 8:36 | karma článku: 30,84 | přečteno: 5146x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91