Svoboda

NEMUSÍTE NĚKAM CHODIT, ABYSTE BYLI SVOBODNÍ. MŮŽETE BÝT SVOBODNÍ KDEKOLI, TŘEBA VE VĚZENÍ, SVOBODA JE VE VAŠEM SRDCI. Co je vlastně svoboda?

Vidíme to různě. Náhled na svobodu se může měnit. Záleží, v jaké etapě života se nacházíme, co nás potká a jak se s tím vypořádáme.
Mám kamaráda. Pojil nás zájem o knihy, hudbu i život, jaký je. Pořád bylo o čem mluvit. V jednom jsme se rozcházeli. To už je tak. Kamarád nemá být druhému stínem, ale přínosem, povzbuzením i výzvou.
Neshodli jsme se na tématu svoboda.
Jeho pojetí svobody bylo jasné. Dělat si co chci a kdy chci. Oponovala jsem mu, on se hádal. Je blbost nutit druhým svůj názor, musí si utvořit ten vlastní. Chce to je čas.
Můj kamarád si žil bezva život. Měl práci a svoji partičku kamarádů v oblíbené hospůdce. Život plynul jako voda, zemřel otec i matka. Kamarád měl těžký úraz, ztratil práci, „kámoši“ se vytratili. Neměl ženu ani děti. Něco přeci jen měl jisté, dluhy. Život ztěžkl a zhořkl.
Od té doby se to s ním táhne jako černá nit. Práci sehnal vždy jen příležitostně, trochu popíjel a onemocněl. Neměl na léky, nic nejedl, přestal vycházet z domu. Mohl si ale pořád dělat, co chtěl, nikdo mu do toho nemluvil. Je tohle svoboda?
Najednou ztratil smysl života, přestal poslouchat oblíbenou hudbu, nesledoval zprávy a vůbec dění okolo sebe. I ta svoboda mu mohla být ukradená, byl rád, že došel na záchod a nebyl nikdo, kdo by se o něj postaral, když byl nemocný, podal jídlo a řekl, že to zase bude dobré.
Otázku svobody řeší zejména mladí lidé, řekněme v tom rebelském věku, kdy by nejraději změnili celý svět, protože podle nich je tu všechno špatně. Ale neřeší to jen oni, řeší to vlastně všichni a pořád.
Karel Kryl něco o svobodě věděl. Napsal.
K čemu ti svoboda, když nevíš, co s ní počít?...
Nebát se?...Neotročit?...
Svoboda…! Slovo dá
Slovo – a pojednou
Zbude jen prázdný pojem…
A Chalíl Džibrán to kdysi výstižně popsal
BUDETE SVOBODNI, VŠAK NE AŽ VAŠE DNY BUDOU BEZ STAROSTI A VAŠE NOCI BEZ TOUHY A ZÁRMUTKU, ALE AŽ STAROSTI, TOUHY, ZÁRMUTEK OBEPNOU VÁŠ ŽIVOT A VY SE NAD NĚ POVZNESETE NAZÍ A NESPOUTANÍ.

Další články autora

Porozumění

Hluboké člověčenství

Kde leží poklad

Homo homini lupus - člověk člověku vlkem

Každý ve svým ghettu

Svět chce být klamán

Autor: Veronika Bujoková | úterý 13.11.2012 14:46 | karma článku: 12,85 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91