Slunce stále svítí

Po sérii neúspěšných výslechů nacisté konstatovali: „Takové lidi bychom vlastně potřebovali, jen bychom je museli dostat na naši stranu."

Pocházela ze šesti sourozenců. Je bezproblémovým dítětem, dobře se učí, ovlivněna silně věřícími rodiči. Přesto, společně se sourozenci, stejně jako většinou Němců, podléhá nacistické propagandě. Nadšení však, na rozdíl od většiny, upadá. Tolerance a uvolněná atmosféra rodiny, ale především její inteligence jí dává možnost nahlédnout dál a hloub, prohlédnout fráze nacistických pohlavárů při velkolepých projevech. Kromě toho je konfrontována s protinacistickými názory rodičů.

Její otec byl vězněn, když nazval Hitlera „Bičem Božím.“

Téměř všichni její vrstevníci byli zcela pohlceni Hitlerem. Ona a jeden z bratrů však dál nesdíleli jejich ideje. Měli vyšší cíle a touhu ukázat skutečnou pravdu. Stali se členy organizace s názvem „Bílá růže“.

Sophie Magdalena Schollová. S bratrem zadržena při distribuci letáků. V únoru 1943 byla postavena před Lidový soud, odsouzena k smrti pro velezradu a popravena gilotinou, společně s bratrem.

Je považována za jednu nejodvážnějších hrdinek v boji proti nacismu. Bylo o ní napsáno několik knih, natočeny filmy. Nejznámějším filmem je historická rekonstrukce posledních dnů s názvem „Sophie Scholl Poslední dny“ a rozhodně stojí za zhlédnutí.

Nikdy nepodala ani náznak spolupráce, nikoho neudala, názorů se nezřekla, nelitovala. I když jí čekala jasná smrt. V Německu se Sophie Schollová, spolu s bratrem, umístila na 4. místě v žebříčku největších osobností německého národa.

Před smrtí řekla: „Jsem, jako dříve, toho názoru, že jsem udělala to nejlepší, co jsem mohla udělat pro svůj národ. Ponesu důsledky, které z mého chování vyplývají a ničeho nelituji. Vždyť slunce stále svítí. Ať žije svoboda.“

Goebbels a Göring přátelé?

Goebbelsovy deníky

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bujoková | pátek 31.5.2013 8:36 | karma článku: 10,21 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91