Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

Porovnáváme se. Dnešní doba tomu nahrává víc než kdy jindy. Mezi jedinci mnohdy vznikají propastné rozdíly. Mladí lidé to snáší hůř. Nezískali ještě potřebný nadhled a sebedůvěru. Ve snaze vyrovnat se svým vrstevníkům dělají vše možné i nemožné. Přízeň ani klid jim to však nepřinese.

Lišíme se. Barvou pleti, postavou, vzděláním, intelektem… Ale to neznamená, že jedni mají hodnotu a druzí ne. Každý člověk je jedinečný svým způsobem. Mnohdy však neví, jakým vlastně.

Srovnává se v rodině, ve škole, ve společnosti, lidé se pokřivují. Někteří se až moc vytahují, jiní zase příliš hrbí. Někteří se stávají věčnými studenty, nevynechají jedno školení či firemní večírek, pro firmu jsou ochotní udělat vše, jen aby uspěli. Druzí se v tom plácají.

Uspět je dopřáno pár vyvoleným. Jdou tvrdě za svým, vzdali se většiny citů a emocí, jednají s chladnou hlavou. Ne že by neměli svědomí, jen se naučili dokonale ovládat a klamat. Okolí i sebe.

Úspěch. Každý si pod tímto pojmem může představit něco jiného. To lidská jedinečnost je vodítkem k úspěchu. Nesouvisí to ani s posty v práci, vzděláním, nahromaděným majetkem. Souvisí to s výjimečností každého, s radostí, přijetím sebe sma, pokorou. A kdo opravdu hledá, ten nalezne.

Pak nebude muset zahánět svůj žal z frustrace a nepřijetí pomocí drog. Alkohol, cigarety, prášky, tvrdé drogy, promiskuita, pornografie. Nebude muset popíjet joint drinky, aby déle vydržel, byl výkonnější, aby vypadal jako borec. Drink, který dává křídla? Jen iluze, berlička.

Opravdová křídla se dostanou jinde. Kde? Přeci v dětství. Děti jsou obdarovávány, zvlášť v poslední době. Je jednodušší dát věc, těžké najít čas. Dnes ho prakticky nemá nikdo, jediným řešením je udělat si ho. Děti mají všeho dost jen zdánlivě. Zapomíná se na dvě nejpodstatnější věci. Láska a křídla. Nic víc. V tom je vše.

Kdo tohle dostal, má zčásti vyhráno. Ještě záleží, jak s životem naloží. Kdo dobře, pak pochopil, že pravé štěstí si nese v sobě, stejně jako má v sobě svůj vlastní hnací motor i osobního terapeuta. Stále může čerpat z lásky, které se mu dostalo. A když bude potřeba, vznese se jako orel, aby mohl být chvíli sám, aby získal potřebný nadhled a načerpal síly.

Všichni žijí nějak náročný život na téhle zemi. Každý den nosí svou kůži na trh. Mezi celebritami, mediáně známými lidmi, boháči či vládními činiteli se „obyčejní lidé“ zdánlivě ztrácí. Nikdo je nesleduje, zdají se být bezvýznamní. Naopak. Všichni zasluhují respekt. Kdo je respektován, cítí se být milován a může „létat“.

Autor: Veronika Bujoková | čtvrtek 9.1.2014 8:36 | karma článku: 10,75 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91

Veronika Bujoková

Oči, které neklamaly

17.12.2013 v 8:36 | Karma: 24,30