Ovoce, cukrový strašák?

Poslední dobou se mluví, že ovoce obsahuje mnoho cukrů, tudíž bychom ho neměli moc konzumovat. Proč a co je na tom pravdy?

Člověk je v životě ušetřen mnoha starostí a problémů, pokud se naučí chápat věci v souvislostech.

Ovoce obsahuje jednoduché cukry, fruktózu, glukózu a sacharózu. Fruktóza se rozkládá až v játrech a její metabolismus je pomalejší než glukóza. Ovoce také obsahuje vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů.

Vraťme se k cukrům. Problém není v tom, že ovoce obsahuje cukry, ale v tom, že jich konzumujeme někdy až příliš a zejména, že je kombinujeme s jinými potravinami. To je nejzásadnější chyba.

Ovoce se netráví v žaludku, s výjimkou sušeného ovoce a banánů se ovoce v žaludku zdržuje zhruba 30 minut a potom pokračuje do střeva. Dostáváme se k jádru nejčastější chyby.

Že konzumujeme ovoce spolu s jinou potravinou. Zvyk kombinovat hroznové víno se sýrem, se šunkou, ovoce s jogurtem, borůvky s mlékem, způsobuje řadu problémů. Proč?

Protože se cukry v žaludku nezdrží, pak se potrava, kterou sníme společně s ovocem, nedostatečně natráví, jídlo začne zahnívat, kvasit, přeměňovat v kyseliny a začnou se dostavovat potíže. Pak se stává to, co někteří namítají, že ovoce nadýmá.

Cukry nelze kombinovat s bílkovinou jako je sýr, mléko nebo tvaroh. Velkým prohřeškem je také vařit vločky v mléce. Vločky jsou sacharid, mléko bílkovina. Stejně tak nevhodná je konzumace vloček, jogurtu a ovoce. Z nevědomosti si škodíme. Místo služby tělu si zřizujeme v těle kompost.

Při dodržení určitých zásad můžeme ovoce konzumovat bez problémů. 

Ovoce jíme střídmě, v rámci svačiny stačí dávka tak 200 g.
Jíme ho na prázdný žaludek, ne po jídle jako dezert, ani zákusek se nemá jíst po jídle.
Ovoce rozhodně nekombinujeme s jinou potravinou, jíme je samotné!
Po konzumaci ovoce hned nekonzumujeme jinou stravu, tělo potřebuje pauzu.
Nejlépe je konzumovat sezonní ovoce, citrusových plodů méně, je to však individuální.

Naopak, proč rozhodně jíst ovoce?

Ovoce, jak bylo řečeno, obsahuje řadu cenných látek pro organismus člověka.
Ovoce dobře zasytí, zavodní a dodá množství energie.
Ovoce přispívá ke zdraví obsahem vlákniny, její dostatek znamená zdravá střeva.
Zdravá střeva jsou základem zdraví celého organismu.
Ovoce je „živá“ potravina, která neprošla tepelnými úpravami, velmi důležité jsou zachované enzymy.

Špatné stravovací návyky znamenají zátěž pro organismus, zejména pak permanentní překyselení. Ruku v ruce s překyselením přichází potíže různého druhu a později nemoci. Od lehčích a zvládnutelných až po ty nejtěžší a mnohdy neléčitelné. Statistiky jejich výskytu jsou varovné.

Není důvod nejíst ovoce, stačí se držet všeobecné zásady, kterou je střídmost a zdravý rozum. Platí všeobecné pravidlo, jídlo je lék, nebo jed. Zálež na každém. Účinná přírodní léčba nebo pomalá otrava.

Zdravíprospěšnost potravin

Enzymy, nezapomínejme na ně

Kvalitní strava - nejúčinnější lék

Luštěniny pro zdraví i při redukci hmotnosti

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bujoková | středa 18.9.2013 8:36 | karma článku: 9,55 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91