„Nádherná nacistická princezna“ nebo zatvrzelá oběť?

Narodila se 8. srpna roku 1929 v Mnichově jako dcera říšského vůdce SS, Heinricha Himmlera a Margarete Siegroth. V témže roce je Himmler jmenován velitelem Hitlerovy osobní ochranky SS, která v té době měla 200 mužů a rychle se rozrůstala.

Himmler ji velmi miloval, nazýval s oblibou "Püppi". Často jí telefonoval i psal. Několikrát nechal letecky dopravit z Mnichova do Berlína. Doprovázela ho při plnění povinností a nejednou při návštěvách koncentračních táborů.

Zdržoval se tam nerad. Rozporuplný člověk, přezdívaný kat, těžko snášel pohled na násilí. Po jedné hromadné popravě se zhroutil a poté doporučil „humánnější“ způsob jejich likvidace.

Zemřel v britském zajetí po otravě kyanidem, v květnu roku 1945. Předtím se neúspěšně pokusil o jednání s druhou stranou, za což ho Hitler zbavil všech funkcí a členství v NSDAP.

Patnáctileté Gudrun se zhroutí svět. Je společně s matkou zajata Američany, putuje různými tábory v Německu, Itálii a Francii. Po čtyřech letech je převezena do kolonie duševně chorých Němců. Zkoušela pracovat, ale pokaždé se někdo dozví, kdo byl jejím otcem a vyhodí ji.

Teprve v roce 1951 získala doklad o denacifikaci, kde se píše: "Nemůžete odpykat otcovy zločiny, máte však povinnost žít důstojně jako německý státní občan a jít slušně životem." Toto období označila jako nejtěžší v životě. Zacházeli s ní, jakoby musela pykat za hříchy otce. Poznamenalo jí to.

Vdá se za novináře Dietra Burwitze, vyznavače německého národního socialismu, s nímž má dvě děti. Jednou Burwitz řekl: „Hitler měl v mnohém pravdu, když říkal, že Československo je umělý patvar, jenž nemá nárok na existenci. A je dnes Československo? Není, pravda se ukázala.“ Nečtou se lehce jeho slova.

V životě Gudrun je hlavní jedno. Hájit a ospravedlňovat svého otce. Sama se nikdy nevzdala nacistické ideologie. Lidé z jejího okolí říkají, že se doslova snažila vytvořit jeho „zlatý obraz“.

Stála u založení Stille-Hilfe, již financují některé významné podnikatelskéi subjekty. Cílem je pomáhat někdejším nacistům v nesnázích. Organizace zajišťuje právníky, sociální pracovníky, soukromé detektivy, mediální agentury. Po listopadu 1989 šlo také o tři agentury sídlící v České republice! Gudrun se stala symbolem Stille Hilfe, účastnila se různých shromáždění, kde byla uctívána za hvězdu. V roce 1952 pomohla založit „Wiking – Jugend“, německou neonacistickou organizaci po vzoru Hitlerjugend. Skupina byla aktivní v celoevropském měřítku, v roce 1994 zakázána jako protiústavní.

Schrom, autor knihy o Stille Hilfe popsal Gudrun jako "nádhernou nacistickou princeznu". 

Věrna nacistické ideologii, pomáhala nacistickým zločincům, například Antonu Malothovi, dozorčímu z Terezína, spravedlnosti neunikl, byl odsouzen k doživotí. Zemřel v roce 2002.

Gudrun nosí nálepku pomahačky nacistických zločinců a propagátorky nacismu, ale nosí také nálepku svého otce, trvalé znamení jeho nacistické minulosti. Dívají se na ni skrz prsty. Spřízněné duše nachází zase mezi nacisty a neonacisty. Prožité zkušenosti se staly počátkem umanuté zatvrzelosti. Je jediná?

Heinrich Himmler - rozporuplný říšský kat

Duševní hygiena

Herman Göring, obr na hliněných nohou

Adiponektin

Autor: Veronika Bujoková | pátek 24.5.2013 8:32 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91