Krize jako motor vývoje

Otec zemřel, když my byly tři roky, později přichází o mladšího bratra a sestru. Jsou to velké rány. Maminka se snaží utišit ztrátu milovaných, se zbylými dětmi tráví většinu roku na zámku. Rozlehlý park se vryl hluboko do paměti. Šťastné chvíle si uchoval v srdci celý život, stejně jako maminku, kterou velmi miloval.

Stal se letcem. Byl odvážný, bojoval s nasazením, bez ohledu na riziko. Svou velkorysou povahou zlepšoval napjaté vztahy mezi vojáky. Jmenován Rytířem Čestné legie, ale slávu neměl rád.

Francouzský letec a vynikající spisovatel. Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry. Často považován za filozofa a humanistu. Mezi jeho nejznámější díla patří Země lidí, Noční let, Citadela, Malý princ. Vyjadřuje duchovní hodnoty lidstva, odmítá předsudky a proti rasismu staví úctu k člověku.

Dne 31. července 1944 vzlétl z Korsiky směrem k Francii a již se nevrátil. V roce 2000 byly trosky jeho letounu nalezeny ve Středozemním moři u přístavu Marseille. Stále se vedou diskuse o příčinách smrti. Ať už byla jakákoliv, svět přišel o skvělého člověka a spisovatele.

Malý princ se rodí ze svíravého pocitu ohrožení světové politiky. Je autorovou jakousi osobní terapií. Strach, který dítě prožívá je úzkost ze ztráty dětství, sebezapomnění. Je však třeba vydržet a zůstat svůj, to je podstata. Dospělí mnohdy postrádají onu dětskou fantazii, dětské kresby nedokážou vidět očima dětí a tak ani nemohou rozpoznat úzkost dítěte, která volá po lidském slovu a pochopení.

Jak pochopit dítě, když si sami mnohdy nevíme rady. Úzkost je pocit, který občas zažíváme všichni, nevyhneme se jí. Člověk prožívá svou vlastní úzkost a také úzkost jako odpověď na stav společnosti. Ztrácíme půdu pod nohama, svůj „poklad“.

Antoine de Saint-Exupéry si střežil svůj „poklad“ pečlivě až do konce života. Tím bylo do značné míry dětství, především maminka, nádherný park, v němž vyrůstal, tichá zákoutí, tajemná místa na půdě. Antoine tu přichází o nejbližší. Chvíle osamocení prožívá v jezuitské škole a ještě těžší v katolické, kde, jak sám řekl, ztratil svou víru. Celý život v něm však přetrvává úcta k hodnotě zvaná lidství.

Lidský život je plný krizí. Byly, jsou a budou. Přináší úzkost, sklíčenost, ale také vykoupení. Cítíme se omezeni, podvedeni, ale zároveň dostáváme šanci k proměně, nutí nás to přemýšlet. Jsme vlastně jako letci. V klidných dobách plují volně vzduchem a v době válek se ocitají v nebezpečí. Musíme zapnout všechny smysly, abychom přežili. Občas nám dochází kyslík, můžeme se zřítit, ocitneme se v pustině, daleko od hluku světa. Setkáváme se s jediným.  Se sebou samým. Projevíme-li odvahu, máme šanci přežít.

Exupéry řekl: „Až bude v srdcích lidí zakořeněna úcta k člověku, dojdou lidé tak daleko, že budou schopni opět ustavit takový sociální, politický nebo ekonomický systém, který tuto úctu zajistí navždy.“
Kde leží ráj?

Sedmý div světa

Friedrich Nietzsche řekl

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bujoková | středa 26.6.2013 8:36 | karma článku: 6,93 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91