Horolezec či "pseudohorolezec"?

Neúspěch pro každého znamená ránu. Špatný výsledek otřese s člověkem bez ohledu na to, jak moc si věřil. Někomu trvá déle, než se vzpamatuje, jiný se takzvaně rychle otřepe. Je důležité jít dál. Ovšem je ještě něco důležitějšího. Co to může být?

Je to víra v naše schopnosti. Potřebujeme však ještě něco. Je třeba si uvědomovat, kdo ve skutečnosti jsme a kam směřujeme.
Kdo pevně věří ve svou poctivost a lidskost, překoná jakýkoliv neúspěch. Ba i sérii neúspěchů. A kdo věří v sebe, dokáže se znovu odrazit při opětovném budování sebeúcty.
Vzdělání je v životě člověka důležitá věc. Ale není to všechno. Je potřeba získat sebedůvěru. Mnohdy to dá víc zabrat, než studium na různých školách.
Je ještě něco podstatnějšího kromě škol a zdravé sebedůvěry. Co? Dostatek odvahy.
Někdo možná namítne, že je toho nějak moc najednou. Ale co je v životě jednoduché, co je zadarmo a co přijde samo? Nic. Člověk si to často komplikuje tím, že chce všechno a hned.
Je tu časté pokušení věci si usnadňovat. Zkrátka jít cestou nejmenšího odporu.
 
Horolezec, který si usnadňuje cestu a málo si dává záležet na každém kroku, spadne jednou dolů. Ten poctivý a odhodlaný, pečlivě vážící každý krok, nakonec dosáhne až na vrchol.
Aby člověk odolal pokušení, je třeba být si vědom své hodnoty, ale také svých činů a jejich dopadu. Je třeba mít na paměti, že svými činy jdeme příkladem ostatním. Říká se, že minulost každého dostihne a také se říká, že jsme to, na co myslíme a co děláme. Činy hovoří za nás, teprve podle činů se pozná, co jsme zač, vybarvíme se.
Měřítkem toho, zda jdeme ostatním příkladem, je slušnost. To, jak slušně s druhými jednáme, zacházíme. V každém případě. Bez ohledu na to, zda je to kolega či není, přítel či ne, nadřízení nebo podřízený.
Ten, kdo se dá cestou úcty a slušného jednání, může se s klidným svědomím dívat na svůj dosavadní život. V opačném případě těžko. Když je někdo opravdu lump, brzy se to o něm stejně ví a tu nálepku jen těžko smaže. Otázka je, zda lumpům vadí, že jsou lumpy. A že se množí jako houby po dešti.
Sebeúcta sama o sobě asi není zárukou úspěchu. Bylo prokázáno, že lidé s velkou sebeúctou se o 26% hůře vyrovnávají s překážkami a neúspěchy. Špatný výsledek totiž má docela drtivý dopad na jejich sebehodnocení.
Josef Čapek řekl: „Jediným skutečným bohatstvím člověka je jeho osobnost“.

Přečíst jiný článek autorky

Citové konto

Pevný bod

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bujoková | středa 16.5.2012 16:01 | karma článku: 8,62 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91