Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vá-noční směna

Stařičký pánský bicykl při každém šlápnutí nespokojeně vrznul. Dalo hodně práce uvést ho do pohybu, ale když se to podařilo, jel pak skoro sám. Světla z lampiónů a neonových poutačů se odrážela od vlhké vozovky a kreslila v oparu vycházející z malých bister abstraktní obrazce.

Xiaomei projela podél hlavní třídy plné obchodů a zatočila na vedlejší silnici. Silnice se stáčela chvíli vlevo, chvíli vpravo, tak jak už to silnice dělají, když se jede do kopce. Zdolat tenhle kopec nad městem chtělo vždycky hodně síly, ale teď večer, když nebyl na silnici téměř žádný provoz to šlo o něco lépe. Vzduch byl po odpoledním dešti čistý a chladný vánek osvěžoval.

Zbývalo ještě projet tovární čtvrtí a vyhnout se vlakovému přejezdu, kde bylo třeba z kola seskočit a přenést ho přes několik proudů kolejí. Křehká dívka zvolila cestu přes železný most nad tratí, který byl sice dál, ale bylo možné na něj vyjet a překonat dráhu bez přenášení těžkého kola mezi náspy. Tuhle cestu volila většinou ráno, když pospíchala. Dnes večer však měla dost času.

Za mostem minula řadu nízkých domků a projela tovární bránou s oprýskaným nápisem. Zastavila a opřela kolo o zeď. Chvíli si horkým dechem ohřívala prokřehlé prsty a pak z nosiče nad zadním kolem vyndala silonovou tašku ve které byla otlučená plechovka a čepice. Plechovka obsahovala vařenou rýží, co zbyla od oběda a trochu nakládané zeleniny. O krátké půlnoční pauze, než se doplní barvy, přijde trocha rýže vhod, pomyslela si.

Zamkla kolo, proběhla vrátnicí s podřimujícím strážným a zamířila k zadnímu traktu, kde se nacházelo expediční pracoviště továrny na vánoční ozdoby. Z tašky vytáhla hnědou plátěnou čapku. Nasadila si ji a schovala pod ní všechny neposedné prameny svých dlouhých černých vlasů. Blůzu stejné barvy a prostého neforemně-vojenského střihu, si pečlivě dopla ke krku. Naproti, na omšelé zdi visel plakát s revolučními hesly. Muž na obrázku měl na sobě tutéž uniformu a v buclaté tváři laskavý úsměv. Jeho výraz přesto naháněl strach.

Loudavě došla ke vchodu pro zaměstnance. Dnes ji čekala noční směna. Továrna vyráběla po celý rok totéž. Byly to plastové výlisky, které se lepily dohromady, zabrušovaly a namáčeli se do veselých barev. I přesto že smysl věcí, které během směny balila do papírových krabic neznala, byla ráda že nenáročnou práci v továrně sehnala. Než vešla dovnitř, naposledy se na podíval na večerní oblohu. Na Západě právě vyšla první hvězda. Bylo 24. prosince.

Autor: Jan Bucki | sobota 27.12.2008 21:22 | karma článku: 17,63 | přečteno: 998x
  • Další články autora

Jan Bucki

Přestaňme s přechylováním cizích příjmení

Jmenuji se Jan Bucki, narodil jsem se v Praze, hlavním městě tehdejšího Československa. Jak je patrné, naše rodinné příjemní není českého původu. Rodina, podle které se jmenujeme, však setrvává na území Čech už více než 3 generace. Moje maminka se jmenuje Daniela Buckiová. Od dětství jsem to vnímal jako fakt, stejně jako to, že moje příjmení je pro spoustu lidí zvláštní a mnohdy ho všelijak komolí. Tenhle fakt, že mojí mamince úřady přilepily po svatbě s mým tatínkem za jméno podivnou příponu, začal v mém dospívajícím mozku vrtat jako červ. Stalo se to takhle.

18.9.2014 v 6:55 | Karma: 35,65 | Přečteno: 4496x | Diskuse| Ostatní

Jan Bucki

Konec světa a Vánoce

Kdo by to čekal... Dnes mi na džíny ukáply slzy... Byly moje vlastní. Skoro nikdy jsem nebrečel. Dokonce ani na pohřbech. V dětství jsem plakával, jen když jsem dostal na zadek. Stalo se to jen několikrát a myslím, že pláč byl na místě. Čekalo se to ode mne.

21.12.2012 v 21:46 | Karma: 12,31 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Jan Bucki

Vločka

Z nebe padal sníh. Padal Tiše k zemi v bezvětří, laskavě a konejšivě... Padl na stromy, na široké a rovinaté lány, na domy, zkrátka na vše pod šedou zimní oblohou. Halil krajinu do bílé. Padl i na střechu velké budovy s okrovou fasádou, co sama o sobě vypadla jako velká sněhová vločka.

12.12.2012 v 14:03 | Karma: 6,87 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Jan Bucki

Library Lion

Jsem ve veřejné knihovně a prohlížím si dětskou obrázkovou knížku s názvem „Lev z knihovny“. Otáčím jednu stránku po druhé a prohlížím si obrázky. Později si čtu i jednotlivé statě, jež jsou vyvedeny velkými písmeny. Ta kniha je v mnoha ohledech poučná, neboť vysvětluje, že na světě existují pravidla, jež je nutné dodržovat a že když tato pravidla porušíme, je třeba přijmout odpovědnost, ačkoliv jsme ona pravidla porušili z důvodů, jež mohou morálně převyšovat princip, z jehož podstaty byla původně ustanovena. V duchu se sám sebe ptám, jako to, že jsou dětské knihy tak poučné a jak to, že si tak málo z moudrosti dětských knih pamatujeme v dospělosti.

7.10.2012 v 0:18 | Karma: 10,61 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ostatní

Jan Bucki

Všechny ty zbytečné dny

Pro všechny, kteří touží stejně jako já usnout a probudit se, až bude po všem... Pro všechny, kteří ztratili někoho, kdo tu měl být napořád..

1.8.2012 v 13:21 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1342x
Jsem jeden z Vás a přesto trochu jiný. Jsem jiný jen tolik, kolik mi dovoluje prostředí, výchova a společenské konvence, které tlačí jak nové boty. A každý krok po hrbolaté cestě mimo hlavní tah bolí. Vždycky se nakonec na tu správnou vrátím, protože tak jiný zase nejsem. Ty úkroky stranou mě ale hrozně baví, takže kulhám a doufám, že budu mít pořád dost sil ty boty rozšlápnout a vydat se svou vlastní cestou.

Seznam rubrik