Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Martínek versus Jančura

Televizní souboj Martínek versus Jančura je v podstatě soubojem postsocialismus versus kapitalismus a doufám, že hodně lidem otevřel oči.

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

S velkým zájmem sleduji kausu zmanipulovaných výběrových řízení na provozování železniční dopravy soukromými subjekty. Trošku jsem se s tou problematikou seznámil a velmi jsem přivítal televizní debatu v neděli 12.12.2009 s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem, náměstkem generálního ředitele Českých drah panem Blažkem a majitelem firmy Student Agency panem Jančurou.

Několik poznatků z této debaty pro čtenáře, kteří tuto debatu ke své škodě neviděli:

  1. Nechápu, proč za kraje přišel hejtman Martínek, jehož kraj vůbec tendr na provozování železnic nevyhlásil a tedy je v tento moment mimo hru. Ale budiž, jako pan Martínek by argumentoval pravděpodobně každý ze sociálnědemokratických hejtmanů.
  2. Argumenty hejtmana Martínka, proč nemůže železniční dopravu provozovat Student Agency, ale musí ji provozovat České dráhy, mě vrátily o dvacet nebo spíš o čtyřicet let dozadu, kdy slova podnikání a soukromá firma byla vyslovována se stejným odporem jako onanie nebo pedofilie. Tohoto jsem si všiml i u hejtmana Jihomoravského kraje Haška, který jasně řekl, že se s panem Jančurou vůbec nebude bavit před médii, protože by zviditelnil to jeho podnikání (zhnuseně). Páni socdem hejtmané by jistě přivítali, aby z Prahy do Brna opět jezdily Karosy z ČSAD, ve kterých se v zimě kvůli nedostatku nafty netopilo a v létě připomínaly pojízdnou saunu, já to dobře pamatuji.
  3. Hejtman Martínek argumentoval, že Student Agency nemá v současné době ve vlastnictví vlakové soupravy, kterými by mohla dopravu provozovat. Tím opět dokázal, že je kulantně řečeno rozumu mdlého a žije asi někde jinde. Pan Jančura zareagoval velice vtipně a zkráceně poukázal na to, že nakoupit stovky vlaků, dát je do šuplíku, zúčastnit se tendru a třeba jej nevyhrát a vlaky v šuplíku nechat na jindy není dobrou cestou, takhle se to opravdu nedělá. Doslova pravil, že je to jako by si ČEZ nechal od tří zájemců dostavět v Temelíně tři bloky, pak ukázal prstem na jeden, pravil že ten chce a ty ostatní ne.
  4. Další argument, že Student Agency není důvěryhodnou firmou, protože vykázala za loňský rok zisk pouhých 40 milionů korun je kouzelný, logicky z něj vyplývá, že České dráhy jsou dobrým a stabilním partnerem, protože vykázaly ztrátu několika miliard.
  5. Na hloupost dalšího argumentu hejtmana Martínka, že Student Agency je soukromá firma (opět výraz hnusu) a může jít kdykoli do insolvenčního řízení, reagoval již sám moderátor a citlivě upozornil pana hejtmana, že i České dráhy jsou běžná akciová společnost a i ta podléhá insolvenčnímu zákonu.
  6. Pan hejtman po dlouhém vzpomínání protiargumentoval, že České dráhy nejsou obyčejná akciovka, ale že jsou „veřejnoprávní zadavatel“. Pan Jančura jej po záchvatu veselí citlivě upozornil, že veřejnoprávní zadavatel je on jakožto kraj, a že to trošku popletl.
  7. Pan náměstek Blažek argumentoval, že Student Agency má prozatím jen jednu vlakovou soupravu a ukázal na kameru fotku motoráčku z 50. let. Fakt nevím jak to je, ale pan Jančura přísahal, že tento vláček vidí poprvé a že zcela bezpečně není v majetku Student Agency.
  8. Pan hejtman jaksi „zapomněl“ do nákladů na provozování tratí započítat ztrátu a na důkaz svého tvrzení vytáhl tabulku vyčíslení nákladů, kde tuto ztrátu měl. Když ho pan Jančura vyzval, ať ukáže tabulku na kameru, aby bylo vidět, že se mýlí, pan hejtman se zdráhal.

Celá debata mě opět ujistila v mém přesvědčení, že socdem hejtmané jsou naprosto nekompetentní postsocialističtí papaláši, kteří neumí nic jiného, než rozhazovat naše peníze jim bohužel svěřené způsobem, který bych nazval idiotským, kdybych nebyl slušně vychován. Jsou li usvědčeni, uchylují se k hloupým lžím, ostatně jako většina politiků. Dále jsem utvrzen v tom, že České dráhy jsou zrůdný socialistický moloch bez jakékoli motivace a bez minimální naděje na tržní chování. Jediné, co na nich vidím tržního, jsou platy a pašalíky vrcholového managementu, který se přes gigantické ztráty nijak nežinýruje.

Ještě kacířská poznámka na konec. Soudím, že jakákoliv dotační politika na cokoli je špatná a deformující. Všechny hmotné i nehmotné statky by měly mít svou reálnou hodnotu a za tuto by měly být kupovány nebo obchodovány. Jakákoli dotační politika zavádí do tržních vztahů nesystémovost a křiví jej. Dotační politika potlačuje snaživost, vynalézavost a snahu věci zlepšovat, posunovat kupředu. Lidé, kteří chodí do práce pěšky nebo jezdí na kole, jsou nuceni přispívat na dopravu lidem, kteří jezdí vlakem – proč? Lidé, jejichž děti se vyučily řemeslo, musí přispívat jiným dětem na studium vysoké školy – proč? Lidé, kteří žijí zdravě, sportují a pečují o své zdraví, sponzorují drahá léčení kuřákům a alkoholikům – proč? Vegetariáni přispívají zemědělcům na chov vepřů – proč?

Nevěřím, že by pan Jančura svůj boj se státními a krajskými větrnými mlýny vyhrál. Abych tomu věřil, muselo by se systémově v této zemi mnoho změnit. Například na místech krajských hejtmanů by museli být schopní manažeři s alespoň elementárními znalostmi systémového řízení, analytickým myšlením a současně používající prostý selský rozum. Ale jsem rád, že se našel alespoň jeden nebojácný podnikatel, který se postavil zavedeným pořádkům a místo „odsypávání“ odpovědným povolovačům za příslušná razítka jede „na férovku“.

 

Autor: Antonín Brzobohatý | pondělí 14.12.2009 15:30 | karma článku: 38,42 | přečteno: 2575x
  • Další články autora

Antonín Brzobohatý

Konec vidláctví v Čechách

Před několika lety mě zaujaly články psané bloggerem Vidlákem. Byly chytré, logické a čišel z nich ten čirý selský rozum, jehož se nám dnes tak zoufale nedostává.

28.2.2022 v 9:57 | Karma: 26,37 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Hyde park

Antonín Brzobohatý

Podivná válka

Nejsem sice přítelem nejrůznějších spikleneckých teorií, ale těch otázek, na které nenalézám odpověď, je v současné době stále více.

11.9.2015 v 12:04 | Karma: 31,51 | Přečteno: 963x | Diskuse| Ostatní

Antonín Brzobohatý

Lesk a bída (nejen) české politiky

Trošku jsem si k tomu přičichl. Jen tak okrajově, komunálně, abych se moc nenamočil, přičichávám už dva roky a mohu říct, že to pěkně smrdí. Už když jsem do toho vlezl, věděl jsem, že to nebude žádná sláva. Je to ale horší, než jsem si myslel.

5.2.2015 v 18:57 | Karma: 22,59 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Antonín Brzobohatý

Dá se stát řídit jako firma?

Onehdy mě zaujal článek politologa Stanislava Balíka, kde rozebíral stav na české politické scéně (inu, co by takový politolog taky jinak mohl rozebírat).

27.8.2013 v 15:17 | Karma: 11,66 | Přečteno: 357x | Diskuse| Politika

Antonín Brzobohatý

Jak mě stát chrání

Musím s ulehčením konstatovat, že náš starostlivý stát pečuje o naši bezpečnost a zdraví tak, až je to dojemné

28.3.2013 v 11:20 | Karma: 25,63 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Autor se narodil v roce 1956. Často provokuje a šíří nekonformní názory. Má rád chytrá a promyšlená řešení a fungující systémy. Asi proto má značné výhrady k práci naší politické reprezentace a státní správy.

Seznam rubrik