Pár slov ke 100 letům naší samostatnosti

Rozhodl jsem se napsat pár slov k výročí 100 let naší samostatnosti a ohlédnout se za našimi úspěchy ve všech oblastech.

Uplynulé století bylo pro naši zemi složité a neklidné. Zažili jsme dobré, ale i špatné chvíle. Já bych se teď rád zaměřil pouze na ty kladné věci a úspěchy, na které můžeme být právem hrdí. V první řadě jsou to lidé, kteří za nás bojovali a umírali. Jsou to legionáři, odbojáři, čeští letci v Británii, vojáci na Západní i Východní frontě, Milada Horáková, lidé kteří se postavili proti sovětským tankům, Jan Palach nebo současní čeští vojáci, kteří bojují a umírají po celém světě proti teroristům.  Měli jsme a máme i schopné politické osobnosti jako jsou Masaryk, Švehla, Beneš, Rašín ale i Havel, Pithart, Klaus či Zeman (ať na ně v současnosti máte pohled jakýkoliv, já si vážím všech). Jsou to sportovní úspěchy, ať jde o stříbro na MS ve fotbale v Itálii a Chile, zlata v hokeji (např. Štvanice 1947 či Nagano 1998). Jsou zde ale i další jména: Zátopek, Čáslavská, Ledecká, Jágr… Máme i spoustu úspěchů v kultuře či vědě. Lidé jako Čapek, Hašek, Seifert, Werich nebo Karel Gott jsou známí po celém světě, stejně jako český film a divadlo.  Jaroslav Heyrovský je nositelem Nobelovy ceny. Ani v hospodářské oblasti se nemáme za co stydět. Za Masaryka jsme patřili mezi nejbohatší státy na planetě. Firmy jako Baťa, Tatra, Škoda nebo Kofola známe všichni. Ani v současnosti to není vůbec špatné. Jsme jedna z nejbohatších zemí, máme nejmenší nezaměstnanost a chudobu v Evropě. Jsme klidná a bezpečná země. Nutné je ale ocenit všechny obyčejné lidi, kteří tu po staletí žili, tvrdě pracovali, vychovávali děti a starali se o své okolí.

Česká republika je opravdu jedna z nejlepších a nejkrásnějších míst na zemi. Náš největší problém vidím v malé sebedůvěře. Stále něco kritizujeme, stále si na všechno stěžujeme, podceňujeme se a sami sobě si nadáváme. Proč?

Byl bych rád, kdybychom dalších sto let tohle zkusili zlepšit a až naši potomci budou slavit 200 let, tak aby žili alespoň tak dobře, jako teď my.   

Autor: Jan Broul | neděle 28.10.2018 9:00 | karma článku: 11,58 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16