Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Snižování emisí CO2 a řešení ekonomické krize mohou jít ruku v ruce

Lidská povaha, životní prostředí, daně, korporace a udržitelný rozvoj. Jak to všechno skloubit?

V roce 2002 vyšel v Nature článek pánů jménem Fehr and Gachter, kteří se zabývali výzkumem lidské kooperace. Výsledky jejich výzkumu podle mě objasňují současnou ekonomickou a environmentální krizi.

Fehr a Gachter sezvali skupinu dobrovolníků, jimž ukázali hru s následujícími pravidly:

Na začátku hry dostanou účastníci určitou sumu peněz, každý stejnou. V jednotlivých kolech pak účastník vloží do společného fondu (hrnce) částku podle svého uvážení (může vložit všechno, libovolnou část, anebo nemusí vložit nic). Experimentátor pak vezme celkovou částku z fondu, zdvojnásobí ji a výslednou sumu pak rovnoměrně rozdělí mezi účastníky.

Výsledek experimentu byl překvapivý. Částka ve fondu se s každým kolem snižovala. Fehr a Gachter vysvětlují postupné snižování částky ve společném fondu tím, že účastník v podstatě nechce přispívat ze svého více než ostatní účastníci, zejména pak pokud někteří účastníci přispívají málo nebo nepřispívají vůbec nic. Proto částku postupně snižuje. Ostatní účastníci pak svou částku snižují ze stejného důvodu.

Ovšem výzkumníci se zde nezastavili a po šestém kole zavedli možnost použití části peněz na potrestání účastníka, který přispívá málo anebo nic. Počínaje sedmým kolem suma ve společném fondu vystřelila nahoru a pokračovala v růstu (viz. graf)

 

Současná ekonomická krize je vlastně způsobena podobným chováním: pokud člověku nehrozí nebezpečí potrestání jeho chování, tak inklinuje ke snížené kooperaci.

V lidské společnosti se forma trestu přesunuje do rovin nejenom materiálních. Například v pracovním kolektivu se člověk nerad stává terčem pomluv, takže (většinou) nelení a pracuje (nebo alespoň přdstírá, že pracuje). Tzn. přispívá do společného fondu, čímž se snaží vyhnout trestu ve formě pomluv nebo vyhazovu. Dalším takovým případem jsou například Vánoce a vánoční dárky. Člen rodiny, který minulý rok nadělil celé rodině pod stromeček jojo už příště vydá za Vánoční dárky více peněz, neboť se díky své lakotě stal terčem posměchu.

V rovině globálního trhu je situace trochu odlišná. Manažer či korporace většinou postrádá ony osobní vazby, na kterých jim záleží a kvůli kterým své rodině a blízkým už nikdy nenadělí pod stromeček pouze jojo. Na trhu se jede přes mrtvoly a měřítkem úspěchu a obliby není to, jak je člověk štědrý k ostatním, či jak šetrně se chová k životnímu prostředí, nýbrž kolik dokáže vydělat peněz, jak je jeho firma velká a tak podobně. Proto je nutné, aby stát zajistil dostatečnou legislativu a daňový systém. Zde se vracíme opět k výzkumu Fehr a Gachtera.

Daně, kromě své prvotní role získat státu peníze, jsou zároveň i pojistkou, že ekonomická jednotka bude do státní kasy přispívat svým dílem. Daně jsou povinné pro každého a za neplacení daní hrozí příslušný trest. Ovšem daně, s přihlédnutím k našemu výzkumu, se dají i využít ke stimulaci spolupráce ve specifickém odvětví. Vysvětlím na příkladu Británie.

Britská vláda s cílem snížit množství odpadu strmě zvýšila poplatek za jednotku odpadu vyváženého na skládky. Dopad v některých osvícenějších distriktech byl více než překvapivý. Například ve Wealden District na jihu Anglie se díky promyšlenému schématu recyklace snížilo množství odpadu o 55%, přičemž district council (okresní úřad) navázal spolupráci s místními podniky a farmáři, kteří recyklovaný odpad využívají ke komerčním účelům. Tento příklad pak mohou adoptovat ostatní councils s přihlédnutím ke svým specifickým možnostem. Zde je potřeba podotknout, že podobná schémata je možné aplikovat pouze ve vyspělejších ekonomikách, kde je dostatečně ošetřeno potírání nelelgálních skládek.

No a jak to tedy souvisí s ekonomickou krizí a emisemi CO2? Jak jistě mnozí z vás tuší, současná ekonomická krize byla způsobena nedostatečným dohledem státu nad finančními korporacemi (viz. Barrack Obama, nový prezident planety Země ). Privátní korporace si v podstatě dělaly co chtěly, ať už na domácím nebo světovém trhu financí a práce; jedním z důvodů bylo nedostatečné zdanění. V současné době je tedy potřeba nejenom „vykoupit“ některé privátní korporace a banky (jak se děje např. v USA a Británii), ale také změnit daňový systém tak, aby už se státu nemohly korporace vymknout kontrole (samozřejmě v rámci určitých mezí, aby nám zase nevypuknul komunismus a podobné nesmysly).

Je tedy znovu potřeba navrátit se k mírně progresivnímu zdanění (zejména v USA). Ovšem není nutné vracet se ke starým systémům založeným na dani z příjmu.

V dnešní době, kdy se svět řítí do nejisté budoucnosti díky nespoutané spotřebě a rostoucím emisím CO2, je potřeba prosazovat danění environmentálního charakteru. Zmíněný příklad z Británie je jen první vlaštovkou s více méně lokálním dopadem. Tělesa jako OSN, Světová banka ale například i USA už pracují na implementaci systému tzv. Carbon cap-and-trade, jinými slovy danění emisí oxidu uhličitého. EU v tomto směru již hodně pokročila a systém carbon-cap-and-trade s jistým úspěchem zavedla.

Celosvětový systém danění emisí CO2 je tedy na spadnutí a bude záležet na jednotlivých státech, jak s novou daňovou zátěží naloží. Pokud stát nahradí některé formy daně z příjmu dostatečně efektivní environmentální daní, prospěje tak nejen globálnímu klimatu, ale i svým občanům. Například velké industriální podniky produkující vysoká množství CO2 by mohly na určitou dobu dostat daňovou úlevu na dani z příjmu. Daň z příjmu by byla nahrazena daní za emise CO2, což by podniky přinutilo ke zvyšování efektivity (méně emisí CO2 = vyšší zisk pro podnik).

Pokud pak stát zvládne ukočírovat své CO2 produkující podniky natolik (tj. sníží celkové emise pod určitou mez), že bude moci vydělávat na prodeji CO2 povolenek jiným státům, jeho firmy tak získají konkurenční výhodu na globálním trhu díky nízkému zdanění v domovském státě. V tomto ohledu je samozřejmě nutno ošetřit vyjímky CO2 danění u měné vyspělých států, jejichž firmy jsou ještě příliš závislé na fosilních palivech (viz Evropský systém a vyjímky pro nové členské státy).

Akorát mám trošku obavy, jestli tohle není na naše politiky příliš složité …

Pro více informací mrkněte na odkazy níže. Kruger et al, Ellerman et al a IPCC jsou volně k dispozici na internetu. IPCC je tuším i v českém překladu.

 

 

 

Fehr, E. andGachter, S. (2002) Altruistic punishment in humans. Nature. 415, 137-140.

IPCC (2007) Climate Change 2007: Synthesis Report Summary for Policymakers. [Online] Available at http://www.ipcc.ch [Accessed 10th Jan 2009] Kruger, J., Oates, W. E., Pizer, W. A. (2007) Decentralization in the EU Emissions Trading Scheme and Lessons for Global Policy. Resources for the Future. RFF DP 07-02

Woodard, R., Harder, M. K., Bench, M., Philip, M. (2001) Evaluating the Performance of a Fortnightly Collection of Household Waste Separated into Compostables, Recyclates and Refuse in the South of England. Resources, Conservation & Recycling. 31, 265–284.

Ellerman, A. D., Buchner, D. K. (2007) The European Union Emissions Trading Scheme: Origins, Allocation, and Early Results. Symposium: The European Union Emissions Trading Scheme. Oxford University Press.

Autor: Milan Brlík | neděle 25.1.2009 18:23 | karma článku: 7,77 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Milan Brlík

"Kauza Drobil" není jen o Drobilovi

Drobil je prvním českým ministrem životního prostředí, který o sobě otevřeně prohlašuje, že dýchá za český průmysl. Dnes se znovu zapsal do dějin jako ambiciózní straník, který patrně shromažďuje pro svou stranu peníze skrze fondy svého ministerstva. Přestože média Drobila v jeho kauze vydatně dusí, jednu důležitou věc zapomínají: Drobil je pouhou špičkou ledovce a v podstatě jen kopíruje zažité praktiky své domovské strany.

15.12.2010 v 13:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Sociální dávky na účet

ČSSD se dnes vytasila s celkem rozumně znějícím předvolebním plánem jak zamezit asociálním živlům, aby většinu své podpory utratili za alkohol, cigarety a drogy. Zapomeňme teď na chvíli na skutečnost, že jde o jeden z posledních zoufalých pokusů urvat hlasy voličů pravici, která podle iDnes s nápadem přišla dříve. Podívejme se raději na technický aspekt věci.

25.5.2010 v 16:05 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Ekonomika

Milan Brlík

Prosba o pomoc

Spousta lidí dnes mluví o pravici a levici, což není vůbec překvapivé. Levice a pravice formovaly dějiny až do nedávné minulosti. Zřejmě poslední smysluplný záchvěv napětí mezi levicovým a pravicovým politickým proudem jsme měli šanci zaznamenat v osmdesátých letech. Na jejich úsvitu ukončil Reagan a Thatcherová nadvládu centralizovaných, vládou silně kontrolovaných ekonomik v USA a zejména pak ve Velké Británii. Konec osmdesátých let pak spatřil kolaps komunistických paskvilů v bývalém Východním bloku.

29.4.2010 v 15:12 | Karma: 7,91 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Co Čech, to klimatolog

„Co Čech, to muzikant,“ praví známé přísloví. Vzhledem k tomu, co se dnes u nás děje v rámci „diskuze“ okolo klimatických změn, by se také dalo říct: „CO ČECH, KLIMATOLOG“.

12.2.2010 v 15:15 | Karma: 15,00 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Média

Milan Brlík

Veselé povídky pražské I: Pozemky

Jak už to v politice často chodí, když někdo někde vládne příliš dlouho, nedělá to dobrotu. Do takové situace se v poledních měsících a letech začala dostávat pražská ODSka. Kolem Béma, Jančíka a dalších exotů se začali stahovat zlí lidé, kteří se snaží využít jejich pozice k vlastnímu obohacení. Pod známým českým heslem „Nechci slevu zadarmo!“ milým radním chystají spousty sladkých nabídek, kterým se velice těžce odolává. Pavel a jeho kolegové z pražské ODSky se zřejmě tak zamotali do lepkavých sítí penězovodů, že ztratili pojem o realitě a snad si ani nevšimli, že se nad nimi stahují černé mraky.

21.1.2010 v 15:37 | Karma: 24,15 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.