Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předvečer svátku zamilovaných - Pátek Třináctého

Jak to vypadá, když se vám do restaurace nahrnou lidi, co běžně do restaurace nechodí. Zážitky číšníka.

Přivydělávám si jako číšník v jedné z Londýnských „lepších“ restaurací. Kategorie „lepší restaurace“ znamená, že v průběhu roku naši zákaznickou základnu tvoří především zástupci vyšších společenských tříd – lidé vzdělaní, slušní, vychovaní, a tudíž zkušení stolovníci. Práce v takovém zařízení je veskrze příjemná: nikdo nám neblije po chodbách, nespí pod stolem, nikdo nám v restauraci nehuláká ani nevyhrožuje. Naopak. S hosty se dá dobře vycházet a podiskutovat na nejrůznější témata od politiky a ekonomie až po kulturu a divadlo. Restaurace se navíc nachází blízko Westminsteru, takže k nám často zavítá nejeden významný státník či politik.

Situace se však naprosto obrátí, pokud je v dohledu nějaký svátek, jako například Vánoce nebo Valentýn, či pokud se skupina lidí rozhodne vyhodit z kopýtka a oslavit narozeniny v luxusním stylu. Jako například včera večer, v pátek třináctého.

Od začátku směny se restaurace plnila nejrůznějšími dvojicemi, které ve snaze luxusně oslavit svátek zamilovaných sáhly hluboko do kapsy. Takový páreček většinou usedne ke stolu a začne mávat. Objednávku většinou začíná muž dotazem na sortiment točených piv. Následují krušné chvíle při vysvětlování, že by bylo dobré objednat si nejdříve předkrm a hlavní chod až potom a nekonečné krkolomné překládání nejrůznějších francouzských výrazů z menu (které si většinou vymýšlím na místě, neb se v nich sám nevyznám). Tělnatější zákazníci se zpravidla ptají na sortiment dezertů ještě dříve, než si objednají první drink.

Londýn je také význačný tím, že zde žijí početné menšiny přistěhovalců, z nichž někteří neměli možnost naučit se dostatečně číst a stávají se tak noční můrou předsvátečních směn – takový zákazník, když například uvidí v menu položku „Pesto, tomato and gorgonzola risotto cake (Rizotový koláček s pestem, rajčetem a gorgonzolou)“ je schopen objednat si způsobem „I’ll have that tomato“ (Dám si to rajče). Logicky je pak velmi překvapený, když mu nepřistane pod nosem rajče, nýbrž koláčky. Často se pak domáhá nápravy, čímž mě neskonale vytáčí.

Ovšem vrcholem včerejšího večera byla narozeninová oslava. Mladá dívka objednala stůl pro 24 lidí na osmou večer. Podotýkám, že zaplatila zálohu 240 liber (10 za každé místo) pro případ, že by její hosté například nedorazili v plném počtu. Což se nakonec stalo.

Stůl tedy měli objednaný na osmou. O půl deváté se připotáceli první čtyři stolovníci, usedli do židlí a začali mávat. Přišel jsem ke stolu s bločkem, do kterého jsem si už po cestě napsal ‚4 x pivo‘. „Jaké máte točené?“, zněl první dotaz. „Paulaner, Bavorský ležák“, odpovídám s úsměvem. „Tak nám přineste čtyři.“

Jasné jak facka.

V devět hodin dorazila organizátorka se třemi dalšími kamarády. Bohužel jsem ji musel upozornit, že pokud nezaplní většinu objednaných míst, přijde o zálohu, načež ve skupince vypukla panika. Po chvíli se vedení ujal mladý oslavenec, který všem stolovníkům nakázal obvolat známé, kteří bydlí poblíž a byli by schopni se dostavit na oslavu narozenin.

V 9.45 dorazilo dalších 9 stolovníků – mladý pár s asi dvouletým dítětem, dále rodiče oslavence s jeho sourozenci a jako poslední se dovalila jeho 150 kilová „sestřička“, která mě asi po minutě žádala o ‚dessert menu‘ a prosila mě, ať jí co nejrychleji přinesu čaj s medem. Bože, a to už bylo deset pryč.

Nakonec vše proběhlo vcelku dobře: rodinka byla příjemná a mladíci mě kromě neustálé potřeby ležáku ničím neotravovali. Zlom však nastal u placení.

Když jsem prvně-příchozí skupině přinesl účet, zaslechl jsem nesouhlasné zamručení a začal tušit problém. Po asi půlhodinovém počítání a skládání peněz na hromadu se celá skupina podezřele rychle zvedla a mašírovala směrem k východu s ležérním: „All right mate, your money’s on the table“ (V pohodě, kámo, prachy máš na stole). Šéf spočítal peníze.

Jasně, prachy sice jsou na stole, ale o 45 liber míň než stálo na účtě. Vyběhl jsem tedy ven a důrazně mladíky požádal, jestli by byli tak hodní a doplatili zbylou sumu. Naštěstí jeden z nich nebyl úplně opilý a obnos pak zaplatil šéfovi, který mi chvátal v patách. Blázinec hadra. V noci jsem spal jako zabitý.

 

No ale na druhou stranu se už těším, až k nám zase zavítá podobná sebranka, jelikož zase budu mít o čem psát. Snad se Vám článek líbil.

Autor: Milan Brlík | sobota 14.2.2009 18:07 | karma článku: 17,07 | přečteno: 1434x
  • Další články autora

Milan Brlík

"Kauza Drobil" není jen o Drobilovi

Drobil je prvním českým ministrem životního prostředí, který o sobě otevřeně prohlašuje, že dýchá za český průmysl. Dnes se znovu zapsal do dějin jako ambiciózní straník, který patrně shromažďuje pro svou stranu peníze skrze fondy svého ministerstva. Přestože média Drobila v jeho kauze vydatně dusí, jednu důležitou věc zapomínají: Drobil je pouhou špičkou ledovce a v podstatě jen kopíruje zažité praktiky své domovské strany.

15.12.2010 v 13:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Sociální dávky na účet

ČSSD se dnes vytasila s celkem rozumně znějícím předvolebním plánem jak zamezit asociálním živlům, aby většinu své podpory utratili za alkohol, cigarety a drogy. Zapomeňme teď na chvíli na skutečnost, že jde o jeden z posledních zoufalých pokusů urvat hlasy voličů pravici, která podle iDnes s nápadem přišla dříve. Podívejme se raději na technický aspekt věci.

25.5.2010 v 16:05 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Ekonomika

Milan Brlík

Prosba o pomoc

Spousta lidí dnes mluví o pravici a levici, což není vůbec překvapivé. Levice a pravice formovaly dějiny až do nedávné minulosti. Zřejmě poslední smysluplný záchvěv napětí mezi levicovým a pravicovým politickým proudem jsme měli šanci zaznamenat v osmdesátých letech. Na jejich úsvitu ukončil Reagan a Thatcherová nadvládu centralizovaných, vládou silně kontrolovaných ekonomik v USA a zejména pak ve Velké Británii. Konec osmdesátých let pak spatřil kolaps komunistických paskvilů v bývalém Východním bloku.

29.4.2010 v 15:12 | Karma: 7,91 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Milan Brlík

Co Čech, to klimatolog

„Co Čech, to muzikant,“ praví známé přísloví. Vzhledem k tomu, co se dnes u nás děje v rámci „diskuze“ okolo klimatických změn, by se také dalo říct: „CO ČECH, KLIMATOLOG“.

12.2.2010 v 15:15 | Karma: 15,00 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Média

Milan Brlík

Veselé povídky pražské I: Pozemky

Jak už to v politice často chodí, když někdo někde vládne příliš dlouho, nedělá to dobrotu. Do takové situace se v poledních měsících a letech začala dostávat pražská ODSka. Kolem Béma, Jančíka a dalších exotů se začali stahovat zlí lidé, kteří se snaží využít jejich pozice k vlastnímu obohacení. Pod známým českým heslem „Nechci slevu zadarmo!“ milým radním chystají spousty sladkých nabídek, kterým se velice těžce odolává. Pavel a jeho kolegové z pražské ODSky se zřejmě tak zamotali do lepkavých sítí penězovodů, že ztratili pojem o realitě a snad si ani nevšimli, že se nad nimi stahují černé mraky.

21.1.2010 v 15:37 | Karma: 24,15 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.