Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tento týden v EU (47)

Podle Leyenové nás možná čeká největší průmyslová transformace všech dob. Pokračuje diskuse o projektu digitálního eura. Inflace v EU a eurozóně klesla. EP vyzval k vytvoření tribunálu, který by stíhal zločin agrese vůči Ukrajině.

Pondělí 16. ledna 2023

Euroskupina (tj. platforma ministrů financí eurozóny k otázkám společné měny) přijala závěry k projektu digitálního eura. Jde o uvažovaný elektronický platební prostředek, který by vydávala Evropská centrální banka vedle klasického eura. (Blíže k tomuto projektu, který je teprve na začátku, zde.)

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová slíbila na plenárním zasedání EP ve Štrasburku, že budou podniknuty kroky k obnovení integrity, nezávislosti a zodpovědnosti této instituce. Jde o reakci na korupční skandál Katargate. Opatření by měla zahrnovat posílení boje proti korupci a zahraničnímu vměšování.

Úterý 17. ledna

Komise vydala zprávu o pokroku Nového evropského Bauhausu (NEB), která hodnotí první dva roky fungování tohoto projektu. Připomeňme, že NEB má zapojit architekty, designery i umělce do služeb Zeleného údělu a má vnést do klimatické politiky EU kulturní a tvůrčí rozměr (více k němu v dílu 2 tohoto seriálu). Ve zprávě se uvádí, že NEB se stal významným katalyzátorem Zeleného údělu, a je zde avizováno navýšení jeho financování.

Ursula von der Leyenová uvedla na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v souvislosti s klimatickou politikou vyspělých zemí, že „příští desetiletí budou svědky největší průmyslové transformace naší doby, možná všech dob.“ Zmínila se také o chystaném Průmyslovém plánu Zeleného údělu (Green Deal Industrial Plan).

Středa 18. ledna

Eurostat uveřejnil údaje o inflaci za prosinec. Meziroční míra inflace činila v rámci EU 10,4 % a v rámci eurozóny 9,2 %. Oproti listopadu jde v obou případech o významný pokles.

Předseda Evropské rady Charles Michel na plenárním zasedání Evropského parlamentu prohlásil, že EU bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude třeba, a že bude pokračovat ve vojenských dodávkách díky navýšení Evropského mírového nástroje.

Čtvrtek 19. ledna

Byla zahájena činnost tzv. „Koalice ministrů obchodu pro klima“. Účastní se jí Komise, členské státy EU a 26 partnerských zemí. Má jít o první globální fórum na ministerské úrovni věnované otázkám obchodu a klimatu a udržitelného rozvoje. 

Evropský parlament vyzval k ustavení zvláštního mezinárodního tribunálu, který by stíhal zločin agrese vůči Ukrajině páchaný politickým a vojenským vedením Ruské federace a jejích spojenců. EU a její členské státy by měly v této věci spolupracovat s Ukrajinou a mezinárodním společenstvím.

Charles Michel navštívil Kyjev a setkal se s nejvyššími představiteli Ukrajiny. V tamním parlamentu pak prohlásil, že „jsme všichni Ukrajinci“ a že „nemůže existovat svobodná Evropa bez svobodné Ukrajiny“.

Dozvuky Konference o budoucnosti Evropy

Jako bonus bych zařadil odkaz na článek Dozvuky Konference o budoucnosti Evropy. Více než půl roku od završení této akce je namístě zaměřit pozornost na to, co se zatím v návaznosti na ni odehrálo. Poznamenám zde, že „duch“ Konference unijní politiku hned tak neopustí. Závěry Konference budou využívány unijními institucemi k odůvodňování různých opatřením ve směru „více Unie – více doleva“. Co je snazšího než říci, že občané to přece chtějí?

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 20.1.2023 15:30 | karma článku: 13,39 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Týden v EU (75)

Rada přijala nařízení o zelených dluhopisech. V Evropském parlamentu se rodí plán radikální federalistické reformy EU. Komise chce podpořit další rozvoj větrníků, které jsou prý chloubou evropské integrace.

27.10.2023 v 17:00 | Karma: 18,53 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Nepoučitelní, nenapravitelní a stále více radikální

V Evropském parlamentu vzniká návrh dalekosáhlé federalizační reformy zakládacích smluv EU. Více pravomocí pro EU, političtější instituce, méně jednomyslnosti, více genderu, schvalování změny smluv referendem, apod.

26.10.2023 v 15:30 | Karma: 34,14 | Přečteno: 1244x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Týden v EU (74)

Projekt digitálního eura se posouvá do další fáze. Komise předložila pracovní program na rok 2024. Evropská rada projednávala situaci na blízkém Východě. Sacharovova cena míří do Íránu. Několik stovek unijních úředníků protestuje.

20.10.2023 v 15:30 | Karma: 10,48 | Přečteno: 184x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (73)

Téměř všechny návrhy z greendealového balíčku Fit for 55 již byly přijaty. EU bude nadále spolupracovat s Palestinci. Mezi evropskými městy je 10 zvláště uvědomělých klimatických úderníků. Olivér Várhelyi má další vroubek.

13.10.2023 v 17:10 | Karma: 13,93 | Přečteno: 255x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (72)

Prezident Pavel je pro omezení jednomyslného hlasování v Radě. Uhlíkové clo vstoupilo do první fáze. Komise začala prošetřovat nízké ceny čínských elektromobilů. V Granadě začala diskuse o příští strategické agendě.

6.10.2023 v 15:30 | Karma: 14,49 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 341
  • Celková karma 14,74
  • Průměrná čtenost 1230x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/