Město, které zachránila sada nádobí

Západošpanělskému městu Cáceres se dnes mohlo jen zdát o tom být na seznamu světového dědictví anebo dokonce dějištěm Her o trůny ... nebýt místního šlechtice a jeho sady luxusního nádobí.

Někdy stačí správný člověk na správném místě a z neřešitelné situace se hned najde cesta ven:

Píše se rok 1810, napoleonské války v plném proudu. Francouzští vojáci chtějí po starostovi západošpanělského Cáceres tři sta tisíc reálů a zásoby potravin výměnou za to, že město nesrovnají se zemí. Takový požadavek nebylo možné ze strany města splnit. Ale místní šlechtic Don Pedro Cayetano Golfín nabídnul maršálovi Jeanu de Dieu Soultovi sadu nádobí v hodnotě dvou milionů reálů. Ten nabídku překvapivě přijal a město nezničil.

Dost odvážný obchod uprostřed dobývání cizího území, co říkáte? Určitě bylo jednodušší o právě nabytý poklad přijít než ho v bezpečí přepravit do Francie. Anebo se možná za touto anekdotou skrývá jen maršálova vzpomínka na poslední slova jeho choti, když se s ním loučila před odjezdem do války:

"Šťastnou cestu, drahý! A prosím, nezapoměň mi přivézt něco hezkého!"

V takovém případě by bylo určitě pro maršála riskantnější přijet domů s prázdnou než kdyby mu nepřítel nádobí ukradl nebo zničil. (Jo jo, k vymoženostem dnešní doby se dají započítat i místa, kde se dají sehnat dárky hodinu před štědrovečerní večeří anebo schůzkou na Valentýna.)

Kdovíkde je sadě nádobí z Cáceres konec. Pojďme se teď ale podívat na to, co zachránila před zplundrováním. Dobře to ten pan Golfín vyobchodoval, co říkáte?

************

První zastávka: Před slíbenou cestou v čase strmými uličkami starého města plného paláců, kostelů a malebných náměstíček si musíme nejdřív vše řádně nastudovat.

************

Druhá zastávka: Kostel sv. Františka Xaverského (vlevo) a kostel sv. Matyáše (vpavo)

************

Třetí zastávka: Konkatedrála sv. Marie

************

Čtvrtá zastávka: Věž Torre de Sande

************

Pátá zastávka: Zachovalá část hradeb starého města a věž Torre del Horno

************

Šestá zastávka: Náměstí sv. Marie a socha sv. Petra z Alkantary

************

Sedmá zastávka: Palacio de Carvajal

************

Osmá zastávka: Výhled od hradeb - Radnice (vlevo), Hlavní náměstí - Plaza Mayor (uprostřed), věž Torre de Yerba (vpravo)

************

Devátá zastávka: Poutní kaple sv. Antonína

************

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamila Branna | úterý 9.4.2024 10:11 | karma článku: 21,44 | přečteno: 1816x