Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Klaus jako vykladač triček

Poslední intelektuální výtrysk exprezidenta Klause mě tak pobavil, že se o něj musím podělit. Nejde o to, že se Klaus opět zařadil do spolku bigotních šašků – to není k smíchu, ale k pláči. Zábavné a k popukání je to, co všechno dokáže „profesor ekonomie (+ asi 1000 různých doktorátů)“ vydedukovat z jediné fotografie.

Politický pohled na tričko bez nápisu... (brumbrumbrum.inepise.cz)

Klausův text je reakcí na článek v jednom z našich hlavních deníků, který napsala jemu neznámá mladá novinářka. Poněvadž Klaus zdroj své geniální úvahy tají, musíme se spolehnout na něj, když píše:

„Zaujala mne fotografie autorky, na které má na sobě tričko s neobvyklým nápisem "Dobýváme veřejný prostor". To je zajímavé heslo. Musí být z její strany založeno na hypotéze, že je – sice nejasně definovaný, ale intuitivně více méně dobře srozumitelný – „veřejný prostor“ u nás někým neoprávněně a někým s nesprávnými názory obsazen či snad i vlastněn, a že proto musí být někým jiným, tím správným a oprávněným, "doby"“ a ovládnut. To je ale nebezpečná, revolučně znějící proklamace. Liberál ve mně říká, že veřejný prostor nesmí být vlastněn nikým, že musí být kolbištěm nejrůznějších, vzájemně si konkurujících názorů, že vstup na něj musí být zcela volný a otevřený a že tento virtuální prostor musí odrážet pluralitu v realitě existujících lidských názorů (i zájmů).“

Ano, hlavní inspirací k úvaze byl nápis na tričku! Klaus posléze postupoval tradičně: NADEFINOVAL SI SVĚT, JAKÝ NENÍ, a kritizovaný subjekt zasazený do tohoto světa „rozcupoval“. Všimněte si, že zná jediný možný výklad a význam nápisu na tričku. „Ten MUSÍ, MUSÍ, MUSÍ být založen na hypotéze, …“

Ale tak to přece vůbec být NEMUSÍ! Nabízím úplně jiný a neméně pravděpodobný výklad toho nápisu: chci, aby se o mně vědělo, tak dělám všechno proto, abych "dobyla" veřejný prostor: abych se do něj dostala, férově a ve svobodné soutěži. Vždyť je to tak jednoduché! Jenomže Klaus má svůj paranoidní svět, a proto to musí být tak, jak on se domnívá. Mimochodem, je velmi nestandardní, že Klaus neudává (necituje) objekt své kritiky, aby se čtenář mohl sám přesvědčit o jeho kontextu a obsahu. Jak se to dělá, by měl vědět každý profesor, i když jen ekonomie.

Můžeme si oddechnout, že mladá novinářka neměla na zádech batoh, nežvýkala kuřecí řízek, nestála přitom na snowboardu a neměla to tričko ještě zelené. To už by Klause mohla rovnou klepnout pepka. A to by bylo zlé. Buďme rádi, že si po náročném výkonu své funkce již patřičně oddychl a začal publikovat tak hodnotné články, jako byl tento. Zbývá jen doporučit, aby se pro příště zaměřil na tričko mokré, nejlépe nějaké letušky.

Poznámka (6.4., 23:10): Tak jsem byl upozorněn, že po zadání inkriminovaného nápisu  "dobýváme veřejný prostor" do vyhledavače google nám vypadne jednoznačný výsledek. Jde o neziskový projekt zaměřený na zapojení lidí s mentálním hendikepem do veřejné komunikace, umění a médií. Je tedy zřejmé, co nápis na tričku Markéty Pilátové ve skutečnosti znamená....

Autor: Jan Borovička | sobota 6.4.2013 21:55 | karma článku: 29,71 | přečteno: 2423x
  • Další články autora

Jan Borovička

Způsobují houby „babky“ rakovinu?

V pátečním bulvárním deníku AHA! se na titulní straně objevila informace, která zaujala nejednoho houbaře: oblíbené houby babky prý způsobují rakovinu střev. Jako slepice po flusu skočil po tomto tématu i sobotní BLESK. Poselství obou článků je v souhrnu takovéto: „uznávaný mykolog“ Jiří Baier varuje před konzumací hub „babek“, protože jsou napadány mikroskopickou houbou nedohubem a konzumace napadených plodnic podle něj vede rakovině střev a slinivky.

2.7.2012 v 8:08 | Karma: 44,53 | Přečteno: 53381x | Diskuse| Věda

Jan Borovička

Můj světový rekord po zápase s Polskem

Pod vlivem jednoho litru střiku z podřadného moravského červeného, ale především díky slavnému vítězství nad Poláky, jsem se vybičoval k nevídanému výkonu a v noci ze soboty na neděli 16. a 17. června vytvořil světový rekord!

17.6.2012 v 9:09 | Karma: 18,51 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Národ se baví s Davidem Rathem

aneb přehled české tvořivosti ke kauze Davida Ratha z Facebooku a webových stránek: při tom videu jsem brečel smíchy : ) Další materiály zařadím, když je pošlete a budou se mi líbit. (poslední aktualizace 23/6/2012 odpoledne)

16.5.2012 v 16:33 | Karma: 28,98 | Přečteno: 5747x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Vrátí Klaus Puškinovu medaili? Osvoboďte Pussy Riot!!!

Myslící a svobodomyslní lidé – skuteční demokraté – nemohou množící se důkazy o tom, jak se v Rusku zachází s demokratickými procesy a svobodou slova, přejít mlčenlivým souhlasem nebo alibistickým poukazováním na údajnou skutečnost, že je to vnitřní záležitost Ruska.

14.5.2012 v 8:08 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Když mají odbory pravdu...

Odboráři to v posledních dnech schytávají zprava zleva. Z politického hlediska je tato metafora nepřesná, protože spíše to schytávají jen zprava, ale snad je to jasné. Ne že by si to nezasloužili – takový šéf odborů s hodinkami, jaké si nemůže dovolit ani tak „špičkový vědecký pracovník“, jakým je autor tohoto blogu, si o důvěru říká asi tolik, jako papež za neprůstřelným sklem...

30.4.2012 v 8:08 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.