Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nobelova cena za ekonomii je podvod

Nobelova cena za ekonomii je jednou z četných mystifikací, které přineslo 20. století. Žádná taková cena totiž neexistuje – je to jenom parazitování na dobrém jméně přírodovědce, vynálezce a mecenáše Alfreda Nobela.

Alfred Nobel (1833-1896)Wikipedia

Ocenění si může vymyslet a udělovat každý, jenže záleží na mnoha faktorech, jak ta či ona cena vejde do povědomí veřejnosti. Ve vědecké komunitě existuje cen celá řada, prakticky každá vědecká společnost uděluje nějakou formu vlastního ocenění (např. medaili), která sice může být v daném oboru velmi prestižní, veřejnosti je však zcela neznámá. Výjimku představuje tzv. Nobelova cena, která se v průběhu let stala světoznámým a nejprestižnějším oceněním, jakého může vědec nebo umělec dosáhnout.

Ocenění vzniklo na základě idey švédského přírodovědce Alfreda Nobela, který díky svým vynálezům (např. dynamitu) nashromáždil velké bohatství. Ve své závěti Nobel rozhodl, že každoročně bude udělována cena za významné vědecké objevy z těchto oborů: fyzika, chemie, fyziologie a medicína; a dále za literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě. Finanční odměna spojená s cenou je vyplácena z peněz Nobelova fondu, který spravuje Královská švédská akademie věd.

Poznámka: Nobel se zachoval jako pravý mecenáš – u nás bych v této souvislosti zmínil Josefa Hlávku (1831-1908), který podobně jako Nobel poskytl svůj majetek ve prospěch kultury a vzdělanosti českého národa. O takových velikánech ducha si v dnešním prostředí Česka můžeme, bohužel, nechat jen zdát.

Všimněte si, že Nobel rozhodl, v jakých oborech bude cena udělována. To je prostě fakt, se kterým je třeba se smířit. Z toho například vyplývá, že některé vědecké objevy, které naprosto zásadním způsobem ovlivnily celosvětovou vědeckou komunitu a chápání našeho světa, zůstaly bez ocenění, resp. bez udělení Nobelovy ceny. Jako příklad bych uvedl teorii deskové tektoniky, která, zjednodušeně řečeno, popisuje dynamický vývoj pohybu litosférických desek na povrchu naší planety. Je zcela logické, že za tento objev zásadního významu Nobelova cena nepadla – za geologii se totiž neuděluje.

Jak je tedy možné, že média nás neustále balamutí o "Nobelově ceně za ekonomii"? Cituji z české Wikipedie: Roku 1968 se Švédská národní banka rozhodla založit Nobelovu cenu za ekonomii, pod názvem Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela. Tuto cenu uděluje švédská Královská akademie věd, ale jelikož není zmíněna v Nobelově závěti, peněžní odměna se nevyplácí z Nobelova fondu, a nejedná se tedy o "Nobelovu cenu". Přesto se uděluje společně s ostatními cenami. V roce 1968 bylo také rozhodnuto, že žádné další ceny "na památku Alfreda Nobela" již zaváděny nebudou.

Rozšíření o tak pofidérní obor, jakým je ekonomie – proč? Nobel se zřejmě točí v hrobě jako vrtule. Nejsem sám, kdo "Nobelovu ceně za ekonomii" považuje za sprosté zneužití Nobelova odkazu. Avšak intenzivní kampaň ze strany médií a privilegovaných ekonomů se natolik ujala, že si lze jen těžko představit, že se podaří tomu učinit přítrž – kdo vlastně dnes ví, že Nobel ekonomy oceňovat nechtěl?

Odkazy:

Nobel descendant slams Economics prize

Nobel Memorial Prize in Economic Sciences (kapitola Controversies and criticisms)

The not so noble Nobel Prize

Autor: Jan Borovička | úterý 2.11.2010 9:09 | karma článku: 39,68 | přečteno: 11266x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.