Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Cynyc_

5. 11. 2010 16:55
Ale no tak.

Upozornit na to, že tzv. Nobelova cena za ekonomii má jiný původ a status než ostatní Nobelovy ceny je v pořádku, i když je to omílání všeobecně známého. Označit ekonomii za pofiderní obor je ovšem ubohé a nedůstojné člověka prsícího se prací v Akademii věd. A to říkám jako zástupce oboru, který by se o oboru pana Borovičky mohl vyjadřovat stejně pohrdlivě, jako on o ekonomii.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

5. 11. 2010 17:25
Re: Ale no tak.

Konečně inteligentní příspěvek - chápu, kam míříte. Takže: 1/ Omílání všeobecně známého to není, mnohokrát jsem se přesvědčil, že to lidé nevědí - možná to neplatí mezi ekonomy, kteří si tenhle podvod vymysleli. A za 2/ já neoznačil ekonomii jako takovou (!!!) za pofidérní obor. Označil jsem ji jako pofidérní obor ve smyslu, zda si zaslouží či ne (dle mého osobního názoru) být odměněna "Nobelovou cenou", kterou její autor (Nobel), dle mého názoru velmi prozíravě, rozhodl udělit vědním oborům, které mají naprosto zásadní přínos pro lidstvo. Ekonomie, na rozdíl např. od lékařských věd, tento přínos nemá - to si myslím (a s tím můžete nesouhlasit). Tato debata je ale irelevantní, protože Nobel ekonomy ocenit nechtěl a tak to má zůstat!

0 0
možnosti
E

econninja

2. 11. 2010 22:05
Podvod :D ?

Ano. Samozřejmě. Pokud považujeme za podvod to, že tuto cenu dostanou udělenu lidé, kteří celý život věnovali ekonomickému výzkumu a vědě. Pak je to dozajista podvod. Tato cena sice skutečně může mít lehce jiný název (Pamětní cena Alfreda Nobela udělovaná Švédskou centrální bankou), nicméně jde stále o nejprestižnější cenu v ekonomické vědě a jako taková si nezaslouží ponižovat. Jistě podléhá i její udělování mnoha módním trendům, nicméně pokud to srovnáme třeba s Nobelovou cenou za mír, pak nepochybuji, že kredit ocenění v ekonomii je o poznání výše. Alespoň v poslední době.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

3. 11. 2010 7:30
Re: Podvod :D ?

"Pokud považujeme za podvod to, že tuto cenu dostanou udělenu lidé, kteří celý život věnovali ekonomickému výzkumu a vědě." - Ano, tito lidé si mohli založit jakékoli ocenění, třeba medaili Thomase Roberta Malthuse nebo cokoli jiného. Z nějakého důvodu (mám svou teorii) ale vymysleli cenu s dlouhým názvem a odkazem na Alfreda Nobela, což vedlo k tomu, že z ničeho nic nám vznikla nová "Nobelova cena". A to je ten parazitismus, o kterém píšu. Čím to je, že něco tak neetického  nenapadlo X dalších oborů od matematiky po malířství..?

0 0
možnosti
C

cojanato

2. 11. 2010 21:38
Jsem se zase poučil

:-)R^R^.....Borovičko !.....A těch nadšenců tady.

0 0
možnosti
R

ROSES_LIVE_RESURRECTION

2. 11. 2010 19:55
Po precteni diskuse si na autora udela kazdy usudek

sam. Ja jen dodam, ze bouhzel i takovyto jsou placeni z nasich dani :-/

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

2. 11. 2010 19:57
Re: Po precteni diskuse si na autora udela kazdy usudek

asi tak. jakakoli elementarni pokora zcela absentuje.... a to si jeste prectete dalsi autorovy clanky, to je teprve poctenicko:-(

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

2. 11. 2010 19:41
Dóóóbrý!

Jen se nestačím divit, jak duchamorci ječí.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

2. 11. 2010 19:23
Honzo, karma

Dík za hezký článek. O tom, že Nobelova cena za ekonomii je vlastně podvod, jsem nevěděl. Díky za informaci, zase jsem o cosi chytřejší. A štěkání přecházej v klidu. Jak známo, štěkají vždy jen malí a zakomplexovaní vořeši. :-)

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

2. 11. 2010 19:25
Re: Honzo, karma

Čau, tentokrát je to fakt příšerný  - já se té hysterii pod článkem nestačím divit 8-o Díky za pozdrav a přeji hezké dny na severovýchodě :-)

0 0
možnosti
R

reddmaniak

2. 11. 2010 18:41
stručný komentář

rád bych autora článku upozornil, že vědeckotechnický pokrok a holý fakt, že je dnes možné používat domácí počítače a přispívat do veřejného elektronického informačního prostoru byl umožněn nejen díky bádání vědců tvz. tvrdých věd, kterým tímto děkuji a skládám svůj obdiv, ale také významnými objevy na poli tzv. měkkých či sociálních věd včetně objevů na poli ekonomické teorie,.. bez optimalizačních procesů, plánování, řízení a kontroly by totiž současná úroveň "společenského blahobytu" nebyla myslitelná, proto se také řízení podnikových financí věnují ekonomové a řízení tramvají tramvajáci (těm tímto za jejich práci velmi děkuji, kolikrát mě napadá, jak dlouho by mi jako řidiči tramvaje vydržely nervy)

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

2. 11. 2010 18:52
Re: stručný komentář

R^R^R^ a jeste by se mozna hodilo dodat, ze diky vsem tem pofidernim ekonomum muze Borovicka vytrubovat do sveta ty svoje nesmysly za penize danovych poplatniku. myslim si, ze tento pan by mel v prvni rade dekovat soukromemu sektoru za to, ze se vzdava plodu sve prace ve prospech takovychto Borovicku....

0 0
možnosti
GD

romsky workoholik

2. 11. 2010 18:15
Borovičko

Pošuku, co se patláš s houbama, ekonomie je neuvěřitelně krásná disciplína a jen totální ignorant ji může nazvat pofidérní vědou.

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

2. 11. 2010 18:18
Re: Borovičko

R^R^R^

0 0
možnosti
JS

bezmozek3

2. 11. 2010 18:02
Jeden citát

Ekonomie, máme-li ji považovat za vědu, jakž takž funguje jen v hodnocení minulosti. Její predikční schopnosti jsou zoufalé. Přesněji řečeno: zeptáte-li se na budoucí vývoj ekonomiky sta ekonomů a sta tramvajáků, budou hodnoty jejich odpovědí zhruba na stejné úrovni. To je to, co nám ekonomové tajili, dokud nepřišla současná krize. Svou neschopností předpovědět ji definitivně zbavili ekonomii nároku na vědecký status.

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

2. 11. 2010 18:06
Re: Jeden citát

tvrdi nekdo, kdo nevi absolutne nic o ekonomiiRv

0 0
možnosti
A

agent_A54

2. 11. 2010 17:24
No tak dávám karmu za odvahu to říci na

plnou hubu... I když tu ekonomii bych osobně akceptoval.  Tady je ale jeden jiný příklad: Psychiatr Cerletti z Itálie dostal nobelovku ve 30-tých letech za objev elektrošoků... a později na základě protestů neurologů atd. i na základě Hoffmanova filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byla tato léčebná metoda zpochybněna...

0 0
možnosti
S

scabies

2. 11. 2010 17:25
Re: No tak dávám karmu za odvahu to říci na

elektrosoky funguji a dodnes se pouzivaji. Zatim chybi vysvetleni proc funguji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7786x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.