Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byl jsem v sále s Nicholasem Wintonem

Zvoní telefon. Šedivé odpoledne, za oknem chumelenice a já s hrnkem kafe sepisuju článek o uranu a thoriu do časopisu Biometals. Volá táta. Večer je premiéra dokumentu Nickyho rodina. Je to o Nicholasi Wintonovi a on tam má být osobně, tak jestli půjdu. Určitě.

Nicholas Winton

K tomu dokumentu mám i tak trochu osobní vztah. Režiséra Mateje Mináče totiž znám z brigády na filmovém festivalu v Karlových Varech. On tehdy neměl novinářskou akreditaci a svérázným způsobem se dožadoval přístupu k počítači v tiskovém. Pustil jsem ho, až když začal být  nepříjemný. Možná jsme tehdy měli oba špatný den. Ani nevím, proč mi utkvěl v paměti – snad proto, že jeho maminka se po Varech jakožto festivalová fotografka pohybovala po trajektorii, která bezezbytku splňovala parametry neřízené střely. No a teď po letech se jeho jméno objevilo u dokumentu o jednom z nejneuvěřitelnějších příběhů 20. století.

Mladý a úspěšný burzovní makléř pomohl – za vynaložení neuvěřitelného úsilí – zachránit téměř 700 československých dětí. Když udělal všechno, co se  dalo, žil dál naplno svůj život a nebýt náhody, nikdy bychom se o jeho ušlechtilém činu nedozvěděli. Když jsem poprvé viděl záznam z BBC, kdy kolem starého pána vstanou ti, které zachránil, měl jsem slzy v očích. A on teď ve věku 101 let přiletěl tryskáčem do Prahy, aby se premiéry mohl zúčastnit – dělilo mě od něj jen pár metrů. Neuvěřitelné..! Je neskutečnou ostudou, že tento opravdový Člověk doposud nedostal Nobelovu cenu za mír. Jděte už do háje s politiky, proč neoceňujete skutečné hrdiny?!

Nicholas Winton se s námi na závěr večera  rozloučil jen několika slovy, přičemž kladl důraz na slovo etika. Stál jsem v hledišti, tleskal – a jeho životní příběh, ohromná skromnost a právě důraz na etiku ve mně vyvolaly poněkud výbušný koktejl pochybností.

Není ten Winton ve skutečnosti jen nekonečně falešný a prázdný? V dnešním světě, kde je dobrovolná a nezištná práce pro druhé chápána jako slabost a hloupost? Ve světě, kde jsou na výslunní ti, kteří kladou důraz na sobectví, hulvátství, ostré lokty a bezohlednost? Kde nejdůležitější ze všeho má být za všech okolností zisk? Kde i nejvyšší "autority" hovoří o tom, že "fauly při hře jsou žádoucí, pokud vedou k výhře a nevšimne si jich rozhodčí"? Nebyl ten Winton blázen, když pro nic za nic zachraňoval nějaký fakany z východu, místo aby v klidu a pohodlí vydělával prachy? Bylo to tržní? Těžko – spíš to bylo neuvěřitelně levičácké...

Ne pane Wintone, já Vám ze srdce děkuji. A jen doufám, že se svět nedostane do situace, kdy bych stál před podobným rozhodnutím, jako jste stál Vy, anebo ti, kterým jste pomohl. Díky!

Autor: Jan Borovička | pátek 21.1.2011 9:09 | karma článku: 30,38 | přečteno: 3487x
  • Další články autora

Jan Borovička

Splaskli hradní papaláši

Co je tvoje, je i moje, ale co je moje, do toho ti nic není. Toto heslo komoušských papalášů – orwellovských prasat socialistického Československa – si vzali za své Ladislav Jakl a spol. Přestože jsou tito úředníci státními zaměstnanci hradní kanceláře a placeni jsou z veřejných rozpočtů, odmítli v souladu s právními předpisy sdělit výši svých příjmů.

1.8.2012 v 9:40 | Karma: 34,46 | Přečteno: 2649x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Způsobují houby „babky“ rakovinu?

V pátečním bulvárním deníku AHA! se na titulní straně objevila informace, která zaujala nejednoho houbaře: oblíbené houby babky prý způsobují rakovinu střev. Jako slepice po flusu skočil po tomto tématu i sobotní BLESK. Poselství obou článků je v souhrnu takovéto: „uznávaný mykolog“ Jiří Baier varuje před konzumací hub „babek“, protože jsou napadány mikroskopickou houbou nedohubem a konzumace napadených plodnic podle něj vede rakovině střev a slinivky.

2.7.2012 v 8:08 | Karma: 44,53 | Přečteno: 53381x | Diskuse| Věda

Jan Borovička

Můj světový rekord po zápase s Polskem

Pod vlivem jednoho litru střiku z podřadného moravského červeného, ale především díky slavnému vítězství nad Poláky, jsem se vybičoval k nevídanému výkonu a v noci ze soboty na neděli 16. a 17. června vytvořil světový rekord!

17.6.2012 v 9:09 | Karma: 18,51 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Národ se baví s Davidem Rathem

aneb přehled české tvořivosti ke kauze Davida Ratha z Facebooku a webových stránek: při tom videu jsem brečel smíchy : ) Další materiály zařadím, když je pošlete a budou se mi líbit. (poslední aktualizace 23/6/2012 odpoledne)

16.5.2012 v 16:33 | Karma: 28,98 | Přečteno: 5747x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Vrátí Klaus Puškinovu medaili? Osvoboďte Pussy Riot!!!

Myslící a svobodomyslní lidé – skuteční demokraté – nemohou množící se důkazy o tom, jak se v Rusku zachází s demokratickými procesy a svobodou slova, přejít mlčenlivým souhlasem nebo alibistickým poukazováním na údajnou skutečnost, že je to vnitřní záležitost Ruska.

14.5.2012 v 8:08 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2595x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.