Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANO vyšším pokutám pro "bohaté"!

Část národa, bohužel včetně premiéra, je zřejmě dost natvrdlá, když nechápe, že pokuty za dopravní přestupky nemohou být stejné pro všechny sociální vrstvy obyvatel.

Pokusím se to tedy vysvětlit tak, aby to pochopil i ten nejzavilejší rádoby "pravičák". Pokuta je formou trestu za nějaké společensky nežádoucí jednání. Řada čtenářů má jistě zkušenosti s výchovou dětí, které je někdy nutné potrestat. Trest obvykle spočívá v odepření některých "požitků", případně ve způsobení přiměřené fyzické bolesti. V každém případě však musí jít o něco, co trestanému vadí, protože jinak by trest ztrácel smysl. To snad chápe každý. (Pokud to nechápete, nemá smysl, abyste četli dál!)

Dopravní přestupek může spáchat každý. Pomiňme teď absurdity typu pokuta za překročení povolené rychlosti o 5 km/h 10 metrů před koncem obce a soustřeďme se jen na princip. Byl spáchán přestupek a jeho pachatel má být potrestán. V jednom případě jde o dělníka s platem 10 000 čistého, ve druhém o manažera s platem 70 000 čistého. Oba spáchali stejný přestupek, oba mají zaručenou "rovnost" před zákonem, nicméně oba jsou potrestáni částkou např. 2 000 Kč. Jak ROZDÍLNOU škodu v rodinném rozpočtu tyto částky udělají v jednotlivých domácnostech, snad chápete! (Pokud to nechápete, nemá smysl, abyste četli dál! A jděte se nechat vyšetřit, to vás přijde jen na tři pětky...)

Nemohu nezmínit výrok Petra Bendla z ODS (MF Dnes, 30.8.2010, str. A2), který ihned vytáhl osvědčené klišé, že tento návrh "těží z lidské závisti". Nesmysl!!! Pokud je někdo např. schopný podnikatel, který pracuje od nevidim do nevidim a vyrábí produkty, které se dobře prodávají – proč by proboha neměl mít víc peněz než někdo, kdo je méně úspěšný a pracuje méně?! Musí mít víc! A je jasné, že si pak může koupit luxusní auto, pokud ho chce, a že si dopřeje flák svíčkový s dobrým červeným častěji, než třeba nějaká socka z akademie věd (autor blogu přesně ví, o čem mluví). Nicméně to neznamená, že takový člověk má mít nárok na možnost častěji porušovat dopravní předpisy a ohrožovat ostatní účastníky silničního provozu např. agresivní jízdou. To totiž není "rovnost před zákonem", nezlobte se na mě. A nesouvisí to s žádnou závistí, pravičáctvím, nebo levičáctvím.

Otázkou je, zda lze záměr pokut odstupňovaných podle majetku či příjmů pachatele provést s rozumným nárokem na administrativu. Tady zcela otevřeně říkám, že nevím. Nicméně podle tisku tento systém funguje např. ve Finsku či Švýcarsku. Na internetu se toto téma diskutuje a hovoří se např. o finančních úřadech. Vybírám např. názor Petra Vilety z Pirátských novin:

"Samozřejmě, že policie nemá mít právo nahlížet do majetkových poměrů občanů, ale kdo tvrdí, že to nelze řešit jinak? Řešení existuje, zcela legitimní a dokonce velmi systémové. Finanční úřad. Schválně, řeknete si to nahlas. Finanční úřad. Slyšeli jste? Fi-nan-ční! To je od slova finance a v jeho kompetenci podle zákona je zajímat se o finanční a majetkové poměry občanů a řádné placení daní. Není nic jednoduššího, než veškerý výběr peněz od občanů svěřit do kompetence finančních úřadů. Policie, ale i celníci, obecní a městské úřady, Správa sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovny by pouze nahlásili, od koho je třeba kolik vybrat. V mnoha případech to bude částka definovaná přímo v penězích, ale u pokut by to klidně mohlo být třeba v procentech ze mzdy*."

Bodový systém byl prvním krokem, který alespoň trochu zrovnoprávnil občany před zákonem, když každý na pomyslné startovní čáře dostal stejný počet bodů. Fakt, že ve skutečnosti si gauneři z "vyšších" vrstev stejně dělají, co chtějí – a projde jim to, ještě neznamená, že automaticky rezignujeme na  vytváření účinných nástrojů potírání patologických jevů (jak by to asi rád viděl pan Bendl). Podobné systémy by měly být samofinancované – na silnicích je dnes tolik neřádů, že bych se vůbec nebál toho, že si na sebe administrativa nevydělá. Pokud tedy bude systém patřičně nastaven!

Už mě to kvičení orwellovských sviní a rádoby pravičáků á la Bendl irituje. Když byl můj kolega před časem v USA, kde přednášel na univerzitě, a na jakési silnici odnikud nikam uprostřed ničeho překročil rychlost, byl nekompromisně zastaven policistou, který k němu přišel s nabitou pistolí. Do několika hodin stál před soudcem a ten mu dal na výběr – tři dny vězení s nástupem ihned nebo pokutu. A tak celý honorář za přednášku (opravdu vysoký) skončil za přepážkou soudní kasy.

Dokážete si představit, že by něco podobného začalo fungovat i u nás? S potrefenými Bendly to rozhodně nepůjde, na to vemte jed!

Poznámka: dnes jsem celý den v terénu, tak držte palce, ať najdu houby, které potřebuji. Do diskuse se tedy zapojím nejdřív večer.

* poslední věta je oproti originálu lehce pozměněna

Autor: Jan Borovička | úterý 31.8.2010 9:09 | karma článku: 25,80 | přečteno: 3711x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.