Podepíše Václav Klaus LS bez požadovaných záruk?-průzkum názorů..

Průzkum agentury Faktum Jana Bokšaye ve věci názorů čtenářů blogu iDnes na to co by měl prezident v této záležitosti učinit proběhl od 18.10.2009 8.50 hod do 19.10.2009 20.00 hod. Průzkumu se svobodně zúčastnilo 216 respondentů, kteří odpověděli na otázky:

1)Nesouhlasím s tím, aby Václav Klaus ratifikoval LS bez poskytnutí záruk stejné právní síly jako byly v protokolu č.30 k LS poskytnuty Polsku.

Pro tuto otázku hlasovalo 80 % respondentů

2)Souhlasím s tím, aby Václav Klaus ratifikoval LS bez poskytnutí záruk bez zbytečného odkladu.

Pro  tuto otázku hlasovalo 20% respondentů

 

 

Do hlasování se zapojili z čtenářů blogu iDnes.cz ti, kteří považovali za nutné se k otázkám ratifikace Lisabonské smlouvy vyjádřit. Z výsledku plyne, že aktivní čtenáři tohoto serveru podporují požadavek na poskytnutí záruk od signatářů LS v rozsahu poskytnutém Polsku.

 

K hlasování byl čtenářům k dispozici výňatek z protokolu č.30 přílohy k LS:

 

VYSOKÉ SMLUVNÍ STRANY
POTVRZUJÍ, že tento protokol se nedotýká uplatňování Listiny na ostatní členské státy,

1)Listina nerozšiřuje možnost Soudního dvora Evropské unie ani jakéhokoliv soudu Polska či Spojeného království shledat, že právní a správní předpisy, zvyklosti nebo postupy Polska či Spojeného království nejsou v souladu se základními právy, svobodami nebo zásadami, které Listina potvrzuje.
2)Zejména, a aby se předešlo jakékoliv pochybnosti, nic v hlavě IV Listiny nezakládá soudně vymahatelná práva platná v Polsku či ve Spojeném království, pokud tato práva nejsou stanovena ve vnitrostátním právu Polska či Spojeného království.

Autor: Jan Bokšay | pondělí 19.10.2009 20:30 | karma článku: 10,75 | přečteno: 982x