Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nááádech a pomalý výýýdech (ne, to není covidstory, to je pokus o změnu mé osobnosti)

Zkusila jsem to a chci vám popsat moje poznatky, moje zkušenosti a také samozřejmě nespokojenosti a můj názor na celou věc.

Nepůjde o politiku ani o nic erotického, i když... Když mě u toho viděl můj muž, chodil kolem jako mlsný kocour a ptal se, co že to dělám za sexy pohyby.

Dnes popíšu, jak mi to šlo s jógou! (božemůj, už to slovo! to se musí psát s dlouhým o???!!!)

Jo, já energická a splašená jsem se rozhodla, trošku pro dobro mé mladší dcery, která i v deseti letech má problém stát na jedné noze a její vývin mě absolutně neuspokojuje, začít s jógou. A tak jsem se rozhodla, že s ní budu během homeučení i cvičit.

Už jsem to zkoušela kdysi, chtěla jsem být ohebnější a natahovací a uvolněnější a pohyblivá jako mladá holka. Jogína poznáte podle držení těla, podle způsobu chůze, on spíš pluje nad zemí, podle vychrtlosti, podle jeho pomalém mluvení a neustálém pozorování sama sebe, jestli správně dýchá. Je to takový nadpozemský člověk, spíš mlžný opar, étérická bytost, která umí zdlouhavě hovořit o smyslu života. A já chci být taky taková. Chci být křehká a éterická bytost, která moc nemluví, spíš jen mlčí nebo mluví potichu a pomalu.

ZKRÁTKA, CHCI ZPOMALIT!

Najela jsem na strýčka Gúgla a ptala se ho, jak to s tou jógou vlastně je.

Hmmm.

Fitness jóga, nahá jóga, jóga podle znamení zvěrokruhu, jak začít s jógou a už nepřestat.... SAKRA!!!

Nakonec jsem vybrala po pomalém a velmi pečlivém selektování jógu pro začátečníky.

Usadila jsem se před obrazovku pc na předložku (kdysi z kalanetiky, aaaa už je to tady, teď se hodí, ještě že jsem ji nevyhodila) a poslouchala pomalé a uklidňující návody, jak dělat cviky správě.

Báhmaparáta (nebo jak se o jmenuje) - něco jako postoj ve stoji spatném a vystrčením prsou vpřed a ramen vzad. "Postupně roztáhněte prsty u nohou. Od malíčku k palci." navigovala nás naše guru. (co? jak pomalu? jak od malíčku k palci?) Roztáhla jsem, co šlo, chytla mě křeč do ukazováčku (to je chybějící magnezium). Hned na začátku začala dcerka hekat, že ji bolí zádíčka a neustále jsem ji musela naštelovávat, aby měla přesný postoj. O dýchání nebyla ani řeč a tak jsem ji poslala ke všem... ne ne k televizi. Sama jsem se začala vyrovnávat a natahovat za temenem a potom zase za rameny.

"Tlačte svá chodidla do podložek čtyřmi body." (čtyřmi?) "Tlačte na dvě místa na patě."  Nějak jsem se postavila a držela vzpřímené tělo.  Postoj byl dlouhý a stále stejný, ale já vydržela.

"Nezapomeňte správně dýchat," říkala instruktorka. Samozřejmě nááádech a výýýdech... jsem si myslela, ale bylo to spíš náááááááádech a výýýýýýýýdech. Uff. Teda, když už jsem byla v nádechu, řekla, ať zkusíme zaplnit plíce celé, až dolů do těch spodních sklípků. Jenže než to dořekla, už jsem měla obsah plic kyslíkově naplněn a nadechnout se víc se prostě nedalo. Zadržovala jsem dech. Stála jsem propnutá, zadržovala dech, ona stále mluvila o hlubším a hlubším nádechu a já rudla. Dech už chtěl ven a ona stále: "Hloubš, hloubš." jakoby snad mluvila o něčem zcela jiném. Nakonec jsem vydechla a bylo to. Nic se mi nestalo, záda jsem si nezlomila, jen jsem byla zase napřed a bála se zhluboka nadechnout, protože ony všechny holky stále ještě vydechovaly. Začala jsem se dusit.

Změna cviku.

Námammarátra (asi) to je zase sed s rovnými zády, nohy napnuté, prsty zvednuté k slunci (venku absolutně zataženo), rameny dozadu a prsa ven (jo to umím to dělám často) a pomalu náááááááádech a výýýýýýýýdech. Já samozřejmě nááádech a výýýdech a zase jsem byla napřed. Co s tím? Snažila jsem se roztáhnout ty smrsklý sklípky někde v útrobách plic, ale moje podvědomí nenašlo zhola nic. Já zřejmě žádné sklípky nemám. Musím asi víc popíjet bílé víno.

Pak nastal cvik uhnuzadekmarátra (určitě se to tak jmenuje) cvik, kde děláte ze svého těla střížku, vystrčíte zadek ke slunci (stále bylo zataženo, pak už se i stmívalo) a ruce dáte na zem a pozor i celá chodidla. Jo, tak tady jsem narazila, ruce na zem dám i bez pokrčení nohou, dokonce udělám i svíčku a most, ale dát ruce i chodidla na zem? Hele, to fakt nejde. Povzbuzování mé netové učitelky: "Pokud nemůžete pokrčte mírně kolena..." (to určitě, nejsem žádnej srab, au to bolí) mi nepomohlo. A její: "Nezapomeňte dýchat..." to mě dorazilo. (kdy ona hergot dýchá, když u toho cvičí a ještě mluví. No, holt jogínka, nemůžu se divit. Možná dýchá i póry kůží) 

Nakonec se vše tak nějak natáhlo a já byla v předepsané pozici. (chvilku) 

Při mém největším házení nadávek a funění prošel kolem manžel a slovy naznačil, jestli toho nechci radši nechat a soustředit se na mnohem rychlejší a mnohem víc energii vydávající cvičení. 

"HA, ha, ha," zafuněla jsem a opět se snažila dýchat podle předpisů.

"To dýchání je sexy." řekl a přiblížil se. "Jen kdybys na sobě neměla tohle oblečení. Proč necvičíš nahá? Sedl bych si do kouta a potichu bych se díval." "

"Vypadni, uuuuuufff, dýýýýýýýýcháááám a jedu jógu. To není hop hop, to je něco, čemu nemůžeš rozumět".

"A ten postoj, hmmmm." Hodila jsem po něm polštář.

Když odešel a já opět popadla dech a i svou trpělivost, nastal čtvrtý cvik. U ani nevím, jak se jmenoval, ale ležely jsme na zádech, hlava nám šla za temenem, nebo co, lopatky se zarývaly do země, nohy byly napnuté... Bylo to těžší než si můžou muži myslet.

"Opět pravidelně pomalu dýchejte, soustřeďte se na každý váš výdech i nádech, vnímáte tu energii, která kolem vás krouží?"

"NE." protestovala jsem. 

"Meditujte. Nemyslete vůbec na nic." (hmm, pálí mě lýtka jak prase. Píchá mě v zádech, jestli pak je to dobře, možná se celá vytahuju a budu mít konečně stošedesát centimetrů i bez podpatků)

"Nááááááááech." (něco mě svědí. Smím se podrbat?)

"Výýýýýýýýdech," funěly všechny moje kolegyně přesně podle pokynů. Já se spíš dusila, nemyslela jsem absolutně na nic. (co udělám k večeři?  asi vejce natvrdo, pomazánka byla včera)  

"Neotvirejte oči, dlaně otočte je slunci..." (už je skoro tma) Otevřela jsem oči. (no to snad... taková velká pavučina? Kde se tam vzala, dyť jsem smetákovala minulý týden.) 

"Cítíte se tak lehké." (no jestli po tomhle zhubnu... pochybuju)

"Jste jako vodní pára, která se vznáší nad horami, nááááááááádech a výýýýýýýýýdech." (tohle nedám, tohle nemůžu, asi chcípnu)

***

"How much is the fish....." řve mi do uší SCOOTER. "Maria!" a "Fire!" Mám sluchátka a jedu svých padesátdevět minut zběsilýho špalání na orbitreku. Ty jo, tak tomu říkám meditace! Jsem ve svým živlu, tohle je pohyb, tady spaluju a hubnu, tady medituju, tohle jsem já. Nebudu křehulka, ale za to budu vyběhaná, vycucaná a úplně grogy.

"Yeeeeaaah." 

***

Achjo, nikdy ze mě nebude jogínka. Nikdy nebudu vegetarián ani vitarián ani ten třetí název, co mi přijde skoro jako sprosté slovo. Budu dál jít maso a knedlíky a čokoládu a sušenky, pít kakao a kafe a sem tam i trochu vína (potřebuju rozšířit ty sklípky, přece), budu dál lítat po Telči a nahánět kilometry, funět do Javořice nebo do kopců u Jakuba (kam samozřejmě teď nejezdíme, protože je to v jiném okrese...), občas budu přisprostlá a občas udělám nějaký ten trapas...

Nezměním se, i když lidé se prý mění, já mám pocit, že jsem asi uskladněná a konzervovaná do stavu, který změnit nejde.

Ale okolí i přátelé si už zvykli, a museli by si zvykat na moje nové já... NE! To ne. Zůstanu svůj, jak zpíval Goťák.

Nevadí?

 

Bohunka  0

 

 

 

Autor: Bohunka Jakubcová | čtvrtek 4.3.2021 18:17 | karma článku: 13,44 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Bohunka Jakubcová

Úžasný život

Musíte mít pevné nervy. Musíte být čistí jako lilie, protože vždy na vás někdo něco může najít... a pokud máte škraloup... jste v kaši... nezvyknete si, na tenhle styl si nemůže zvyknout nikdo...

8.7.2021 v 5:00 | Karma: 15,61 | Přečteno: 374x | Diskuse| Ona

Bohunka Jakubcová

Pohled do díry

Tohle jsou díry... neprozradím... ale když půjdete kolem Štěpnického rybníka z náměstí směrem k nám domů (chichi), budete mít po pravé ruce zeď.... a za tou zdí je...

4.7.2021 v 5:00 | Karma: 10,03 | Přečteno: 313x | Diskuse| Fotoblogy

Bohunka Jakubcová

Divá Bára-Viktorka

Možná to nebudu vyprávět úplně přesně, ale potkala jsem divou Báru, časem jsem ji sice v hlavě přehodnotila na Viktorku od splavu, ale vzhledem to byla spíš divá Bára. Divá Bára s mozkem a srdcem Viktorky. Okouzlující...

1.7.2021 v 5:00 | Karma: 14,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ona

Bohunka Jakubcová

V lese to žije, i když stromy umírají

Potloukám se lesem a fotím pro vás zajímavé věci. Snad zajímavé. Jsem zvědavá a tak nahlížím i pod kůru stromů, do intimních zákoutí

27.6.2021 v 5:00 | Karma: 14,68 | Přečteno: 238x | Diskuse| Fotoblogy

Bohunka Jakubcová

Pozvánka z mailu, neodolala jsem a šla se podívat ...

Vezměte s sebou obojek, pokud je zapotřebí i náhubek, nějaký pamlsek a bičík. Stálo na pozvánce na mém mailu. Socializace mého parťáka? Inu proč né?! Občas na někoho štěká, občas by i kousl... Mohlo by nám to pomoci ke

24.6.2021 v 5:00 | Karma: 17,71 | Přečteno: 506x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 348
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 606x
 

Kdo jsem? Jsem tvrdohlavá, většinou veselá ženská. ;)

Když mi chutná, tak hltám. :)) (tedy často)

Občas převrhnu sklenici!!! (tedy často) 

Jsem bláznivě chaotická.

Miluju, ano to umím. 

Co nesnáším? VÍTR! :)

***

Rozklikněte seznam rubrik níže.