Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou komunisti vlastizrádci?

Je mi zcela nepochopitelné, proč komunisti odložili svoji marx-leninskou ideologii o boji dělnické třídy a zcela se dali do služby ruského imperialismu. Ze zvyku? Dříve sloužili Stalinovi, dnes Putinovi?

Pokud víme, že Putin vede zamrzlou válku na východní Ukrajině s válečnou podporou ruských separatistů, a pokud víme, že Putin získal od Ukrajiny podivným způsobem a v rozporu s mezinárodním právem Krym, pak samozřejmě nelze neodsoudit chování komunisty Zdeňka Ondráčka, který se jako fingovaná státní delegace za státních poct nechal uvítat v mezinárodně neuznané separatistické Doněcké lidové republice. Jde o vědomou nahrávku Putinově propagandě v Rusku na protievropskou smeč. Ergo kladívko, komunisti stojí proti Evropské unii?

Pokud si to dáme do souvislosti s knihou „Cesta k nesvobodě: Rusko, Evropa, Amerika“ od Timothy Snydera, na kterou v Respektu 22/2019:56-57 upozorňuje šéfredaktor Erik Tabery, jde o vážné varování, které bychom neměli brát na lehkou váhu, protože Putinovo Rusko stojí ve střetu s Evropskou unií. Někdo tomu říká hybridní válka.

Naše svoboda je podložena demokracií, která stojí na pravdě, úctě k druhému člověku, na demokratické dělbě mocí a na dobrovolné politické součinnosti v Evropské unii. Evropská unie byla zpočátku postavena na hospodářském základu, ale stále více pociťujeme nutnost jednotné nejen ekonomické politiky, ale i mezinárodní politiky a společné obrany. Proto jsme v obranném společenství NATO, ve kterém je napadení jednoho státu garantováno obranou všech členských států.

Timothy Snyder upozorňuje na jiný přístup Ruska k pravdě, než má Evropská unie. Pravda je v Rusku relativizována, prakticky přestává existovat a pravda je to, co momentálně říká vůdce. Takový vztah k pravdě plodí chaos. A takové zkušenosti může mít každý z nás, pokud si dokáže vzpomenout, jak Ukrajinský Krym přecházel do rukou Putina, jak vypadá zamrzlá válka na východě Ukrajiny a jak to bylo se sestřelením dopravního letadla nad východní Ukrajinou. Výrok proti výroku až pravda, na které stojí normální společnost, v nepřehledném chaosu zcela mizí.

Touto cestou ovládl Putin Rusko a tato relativizace pravdy se stala vývozním artiklem Ruska. Využívají se k tomu sociální sítě, v Česku padesátka proruských serverů, jejichž desinformace se zde šíří především mezi komunisty a starší generací. Někteří politici tomu vědomě pomáhají. Pokud si uvědomíme, že demokracie stojí na pravdě a důvěře, pak ruská relativizace pravdy je vynikající přístup na rozvrácení společenství občanů v jednotlivých státech i v Evropské unii.

Timothy Snyder ve své knize dokládá, že Putin staví na ideologii z dvacátých let dvacátého století Ivana Iljina, která nestaví na demokracii, ale na uchvácení moci jedincem. Snyder píše: „Rusko začalo pomocí svodů i nátlaku navádět sousední evropské státy k tomu, aby se vzdaly vlastních institucí a dějin. Pokud se Rusko nemůže stát Západem, nechť se Západ stane Ruskem.“

Dnes přestáváme pochybovat o tom, že Rusko se snaží ovlivňovat politiku ve státech Evropské unie i v USA. Šíří se proruské desinformace, fake news a hoaxy, pomluvy EU, USA, NATO a snahy o likvidaci sjednocující se Evropy. A lidé se již vzájemně přou, co vlastně ve skutečnosti je pravda. Pravda se ztrácí. Dominují desinformace. Je prokázáno, že nacionalistické strany jsou částečně financovány z Ruska. A nejde jen o Marine le Pen, o které je to již všeobecně známo.  V této souvislosti je pozoruhodný i nacionalismus našich komunistů a okamurovců. Pozoruhodné jsou i aktivity Václava Klause pro Alternativu pro Německo. Ve skutečnosti každá podpora nacionalismu je jakousi postkomunistickou iniciativou k rozpadu Evropské unie. Já sám jsem nedůvěřivý i ke stranám, které hlásí „EU ano, ale...“ I Tento přístup se snadno promění v desintegrační tendence.

Je nutné, aby každý z nás se naučil hledat pravdu, uměl rozpoznávat falešné novinářské sluhy lži, závisti a nenávisti a uměl rozlišovat i mezi vrcholnými politiky, na které straně v hybridní válce stojí a komu ve skutečnosti slouží.

Vývozním artiklem Moskvy podle Snydera je: „ Nikdo nikdy neříká pravdu, možná žádná pravda vůbec neexistuje, a tak prostě opakujme, co se nám samotným zamlouvá, a poslouchejme lidi, kteří nám říkají to, co chceme slyšet.“

Na nás všech a zejména na našich novinářích záleží, zda budeme přísně ctít pravdu, aby nás lež nepřeválcovala. Nestačí heslo na prezidentské standartě. Úsilí o pravdu musí být v srdci každého z nás!

Autor: Bohumír Šimek | pátek 31.5.2019 23:07 | karma článku: 32,91 | přečteno: 1997x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Slováci poučují Čechy

Nejsem politolog, pouze vnímám u důvěryhodných zdrojů drobné indicie, kterých si skoro nikdo nevšimne, a skládám je k sobě, abych získal nový pohled na různé události.

11.10.2023 v 9:55 | Karma: 25,10 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Pohrdáme lékaři?

Evropská unie svojí legislativou již desetiletí usiluje o to, aby lékaři nebyli nadměrně přetěžováni. Proto západní Evropa systematicky dělala nábory nových lékařů ve východní Evropě. Češi reagovali po svém!

16.9.2023 v 15:55 | Karma: 38,81 | Přečteno: 4623x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Důchodová reforma

Na průběžný systém financování stát peníze nemá a mít nebude. Prý si máme na slušnou penzi našetřit dva a půl milionu korun, pokud chceme prožít dobře důchodový věk. A kde je mám vzít?

6.9.2023 v 10:26 | Karma: 19,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Jevgenij Prigožin

Spadnul s letadlem s nebe. Snad. Nikdo nic neví určitě, všichni jen spekulují. Ani tajné služby ve světě nic neví. Jedině Vladimír Vladimírovič Putin kondoloval jeho pozůstalým k jeho smrti. On ví?

25.8.2023 v 11:21 | Karma: 37,51 | Přečteno: 5247x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Epilog – Vážení přátelé a nepřátelé!

Já jsem se narodil za druhé světové války, kdy ještě dozníval smysl pro čest, opravdovost, poctivost, spravedlnost a lidskou důstojnost. Během mého života došlo ke zvláštnímu pokroku naší společnosti.

3.8.2023 v 18:40 | Karma: 31,95 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,85
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!