Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je pluralita zdravotních pojišťoven smysluplná?

Ve středu 22. března 2017 se v Praze koná beseda „Jak dát smysl pluralitě pojišťoven?“, který organizuje organizace „Občan“ pod vedením MUDr. Pavla Vepřeka. Dovoluji si zaslat tento příspěvek.

V přirozeném kapitalistickém systému se svobodným konkurenčním prostředím je pluralita skutečných zdravotních pojišťoven smysluplná, protože každá zdravotní pojišťovna si vytváří svoje pojistné produkty s různou spoluúčastí. Každá svobodná a nezisková zdravotní pojišťovna si musí sama udělat kalkul mezi výběrem pojistného a schopností zaplatit z toho zdravotní péči svým klientům. Proto nabízí rozličné pojistné produkty, mezi kterými si občan může vybírat ten, který je pro něho osobně nejvýhodnější.

Jenže naši občané byli našimi politiky přesvědčeni, že mají požadovat jen komunistické zdravotnictví, ve kterém zdravotní pojišťovna funguje jen jako přerozdělovna naší zdravotní daně, které příjmy i výdaje určují politici. Tyto naše ve skutečnosti pseudopojišťovny nejsou schopny provést kalkul mezi příjmem pojistných peněz a výdejem za zdravotní péči. Nejsou schopny práce normální pojišťovny.

Navíc tyto „pojišťovny“ se ze zákona nesmí lišit v zásadním kalkulu zdravotní péče, a tak se liší jen zbytečnými benefity v oblasti příspěvků na sportovní činnosti, plavání, očkování a podobné drobnosti. Proto v našem komunistickém zdravotnictví s iluzivní pluralitou zdravotních pojišťoven necítím potřebu více než jediné pojišťovny, jak po tom i mnozí občané volají.

Za vlád Václava Klause však byl dán vznik více pojišťovnám a s tím se naši poslanci potýkají dosud při tvorbě složitých zákonů a jejich oprav. Proto pluralitu zdravotních pojišťoven vnímám jako klausovskou Potěmkinovu vesnici, jako iluzi kapitalismu v českém zdravotnictví.

Samotné naše zdravotnictví stojí na nesvobodě lékaře léčit svého pacienta podle jeho potřeb a na osobní neodpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče. Naše zdravotnictví je organizováno na nepřirozených základech v duchu sociálního inženýrství, což je pro mne obzvláště bolestivé, protože základy tohoto socialismu ve zdravotnictví dala Klausova „pravicová“ ODS s levicovou politikou.

V poslední době si klademe otázku, jak dát smysl zbytečné pluralitě zdravotních pojišťoven. Léta mluvíme o konkurenci zdravotních pojišťoven, ale ta konkurence v našem systému nikdy fungovat nemůže. Stejně tak nefunguje stanovení standardů a nadstandardů, což je stejný problém. Ten se dá řešit jen spoluúčastí.

Ano, již dnes je každému jasné, že v tomto našem komunistickém zdravotnictví, kdy limitujeme v péči lékaře, ale nelimitujeme občany, prostě peníze nebudou. Pokud bychom v našem zdravotnictví chtěli ušetřit, museli bychom zdravotní pojišťovny sloučit do jedné. V tom nám budou bránit soudružské kamarádšofty našich politiků.

A tak to naši politici budou chtít řešit cestou iluzivní konkurence zdravotních pojišťoven. Ale tím se vůbec nic nezmění.

Kdybychom chtěli náš plýtvající systém komunistického zdravotnictví skutečně zastavit, museli bychom dát lékaři svobodu léčit svého pacienta podle jeho potřeb (nikoliv podle omezování pojišťoven), museli bychom po pacientovi požadovat osobní odpovědnost za proplacení zdravotní péče (dnes de facto není odpověden ani pacient, ani pojišťovna, ani stát), museli bychom legislativně stvořit skutečné zdravotní pojišťovny v solidaritě zdravých s nemocnými a bohatých s chudými, které si budou moci tvořit svobodně kalkul mezi příjmy a výdaji a vytvořit si svoje vlastní pojistné produkty s rozdílnou spoluúčastí pojištěnce pod ekonomickým dozorem státu. A současné „pojišťovny“ bychom museli pustit k vodě, pokud by se nebyly schopny přeorientovat.

Připomínám, že před 25 lety jsme věděli, že zdravotnictví nestabilizujeme, pokud nebude zdravotní péčí protékat 15% peněz přímo od pacienta cash. Protože tyto peníze jsou základem šetrnosti systému.

A ještě jedna věc: Dnes zajišťujeme chudé občany zdravotní péčí zadarmo pro bohaté i chudé. Stát tedy řeší chudé občany iluzí dostupnosti kvalitní zdravotní péče zadarmo, místo toho, aby je řešil sociálními dávkami. Řešení je možné dvojí: snížení kvality nebo dostupnost kvalitní péče v korupci či protekci.

Pluralita zdravotních pojišťoven má smysl jen v normálním zdravotnictví a v normálních, svobodných vztazích. U nás je zatím jakákoliv pluralita nesmyslem. Jenže, co uděláme s tím komunismem, co bují v našich hlavách? Bez přirozených vztahů je naše debata bezpředmětná.

Děkuji za pozornost.

Autor: Bohumír Šimek | neděle 5.3.2017 7:24 | karma článku: 17,03 | přečteno: 394x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Slováci poučují Čechy

Nejsem politolog, pouze vnímám u důvěryhodných zdrojů drobné indicie, kterých si skoro nikdo nevšimne, a skládám je k sobě, abych získal nový pohled na různé události.

11.10.2023 v 9:55 | Karma: 25,10 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Pohrdáme lékaři?

Evropská unie svojí legislativou již desetiletí usiluje o to, aby lékaři nebyli nadměrně přetěžováni. Proto západní Evropa systematicky dělala nábory nových lékařů ve východní Evropě. Češi reagovali po svém!

16.9.2023 v 15:55 | Karma: 38,81 | Přečteno: 4623x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Důchodová reforma

Na průběžný systém financování stát peníze nemá a mít nebude. Prý si máme na slušnou penzi našetřit dva a půl milionu korun, pokud chceme prožít dobře důchodový věk. A kde je mám vzít?

6.9.2023 v 10:26 | Karma: 19,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Jevgenij Prigožin

Spadnul s letadlem s nebe. Snad. Nikdo nic neví určitě, všichni jen spekulují. Ani tajné služby ve světě nic neví. Jedině Vladimír Vladimírovič Putin kondoloval jeho pozůstalým k jeho smrti. On ví?

25.8.2023 v 11:21 | Karma: 37,51 | Přečteno: 5247x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Epilog – Vážení přátelé a nepřátelé!

Já jsem se narodil za druhé světové války, kdy ještě dozníval smysl pro čest, opravdovost, poctivost, spravedlnost a lidskou důstojnost. Během mého života došlo ke zvláštnímu pokroku naší společnosti.

3.8.2023 v 18:40 | Karma: 31,95 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,82
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!