Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Homo sapiens opravdu moudrý?

Člověk je mix dobra a zla. Je schopen ohavných, bestiálních činů vyžívajících se v utrpení druhého, jako je schopen altruistických činů pomoci a sebeobětování pro druhého.

Člověk stejně jako v jiných živočišných společenstvech zápasil o svoji dominanci. Od nepaměti byly ctěny tři kasty: králové, válečníci a kněží. Každá kasta měla svůj smysl. Vládnout, ochraňovat a kultivovat.

Člověk od nepaměti potřeboval být kultivován kněžími, aby přežil jako biologický druh. Od nepaměti člověk uctíval Boha jako symbol spravedlnosti, jako přísného Soudce. Od pobytu Ježíše Krista na zemi vnímáme Boha jako svého milujícího Otce a jsme vyzývání následovat Ježíše, pokud má člověk přežít.

Člověk ve svých dějinách prožívá období válek, ve kterých vykvétá bestialita krutých činů, kdy námezdní žoldák je k těmto ohavnostem donucen. Ale člověk prožívá též období míru umožňující člověku rozvinout svoji solidaritu a pomoc slabšímu. Válečníci mají za poslání vést lid do boje za přežití daného společenství a kněží mají za své poslání kultivaci člověka. Vrcholem kultivace člověka je pro mne poslání Ježíše Krista.

Člověk ve dvacátém století utrpěl morální degradaci ve dvou světových válkách a morální devastaci v nacistickém, fašistickém a komunistickém režimu, ve kterých vykvetlo zlo člověka, vykvetla jeho bestialita vůči druhému člověku, vyvražďování nevinných lidí v zájmu splašených ideologií. Základem boje o dominanci v těchto režimech bylo bestiální zlo, kdy i špičky režimů se vyvražďovaly mezi sebou. Kněží kultivující společnost byli pronásledováni a likvidováni.

A protože Sametová revoluce nebyla žádnou revolucí, ale pokojným předáním moci neschopných do rukou schopnějších (disidenti měli moc jen přechodně), přetáhli jsme si tím i komunistickou morální špínu do naší doby.

Ano, máme svobodu. A zatím i solidní demokracii. Ale kultivace ducha je převálcovávána kultivací zla, pěstováním závisti a nenávisti (což bylo movens nastupující komunistické moci), pěstováním samolibosti, pýchy a pomstychtivosti, loupežnického získávání majetku moderním způsobem a pravda je často přebíjena nehoráznou lží. Do toho se plete destruktivní hybridní válka. Máme to tu pestré, ale toho zla je tu přespříliš! A kraluje nám!

A zasaďme si člověka do celosvětového kontextu. Je nás na Zemi moc! Přirozenou cestou vzrůstá agresivita a nepřátelství. Vzrůstá nijak nekultivovaná nenávist. Množí se vzájemné vyvražďování a genocida. Neurologicko-patologické týmy mluví o naprogramování člověka k sebezničení. Zvládneme to bez kultivace Ježíšem Kristem?

Autor: Bohumír Šimek | neděle 6.10.2019 11:54 | karma článku: 13,22 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Slováci poučují Čechy

Nejsem politolog, pouze vnímám u důvěryhodných zdrojů drobné indicie, kterých si skoro nikdo nevšimne, a skládám je k sobě, abych získal nový pohled na různé události.

11.10.2023 v 9:55 | Karma: 25,10 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Pohrdáme lékaři?

Evropská unie svojí legislativou již desetiletí usiluje o to, aby lékaři nebyli nadměrně přetěžováni. Proto západní Evropa systematicky dělala nábory nových lékařů ve východní Evropě. Češi reagovali po svém!

16.9.2023 v 15:55 | Karma: 38,81 | Přečteno: 4623x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Důchodová reforma

Na průběžný systém financování stát peníze nemá a mít nebude. Prý si máme na slušnou penzi našetřit dva a půl milionu korun, pokud chceme prožít dobře důchodový věk. A kde je mám vzít?

6.9.2023 v 10:26 | Karma: 19,52 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Jevgenij Prigožin

Spadnul s letadlem s nebe. Snad. Nikdo nic neví určitě, všichni jen spekulují. Ani tajné služby ve světě nic neví. Jedině Vladimír Vladimírovič Putin kondoloval jeho pozůstalým k jeho smrti. On ví?

25.8.2023 v 11:21 | Karma: 37,51 | Přečteno: 5247x | Diskuse| Společnost

Bohumír Šimek

Epilog – Vážení přátelé a nepřátelé!

Já jsem se narodil za druhé světové války, kdy ještě dozníval smysl pro čest, opravdovost, poctivost, spravedlnost a lidskou důstojnost. Během mého života došlo ke zvláštnímu pokroku naší společnosti.

3.8.2023 v 18:40 | Karma: 31,95 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,85
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!