Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za co, pane bože, za co aneb: Co nám pomůže?

Pomůže nám to, co si až tak moc neuvědomujeme: 1)slušnost k sobě i k druhým a odpoutání se od negací a 2) změny zákonů. Co toto v praxi znamená? K bodu 1): Nevíme, že když nadáváme nebo naříkáme, kritizujeme, pomlouváme, šíříme hanlivé zprávy plné zášti, používáme negativní věty a neumíme odpouštět, tímto vším odevzdáváme energii tomu, proti komu jsme své negace zaměřili. Naše kritika, pomluva, očerňování druhého (ač se nám v tom okamžiku zdá jako správná věc), působí kontraproduktivně: my o energii přicházíme (a třeba na nedostatek energie i časem onemocníme) - a zlo se díky naší energií víc a víc usazuje v sedle. Nevíme ani, že žijeme v tzv. duálním světě, kde negace jako lež, hulváctví, nečestnost, podlost, neomalenost, hloupost a další záležitosti prostě existují. A nejenom že existují, tlačí se nám do života - jsme s nimi na každém kroku konfrontováni, jsme vyzýváni k tomu, abychom se s nimi vyrovnali. 

Jeli jsme s mužem po dálnici a při míjení reklamní tabule s tím, kdo by měl přijít na Hrad, jsme se oba zděsili. Absurdita té možnosti nás úplně šokovala. Ale nežli jsme stačili "skočit zlu na jeho vějičku" a posílit toho kandidáta svou energií, kterou bychom mu poslali po niti svých zlých slov kritiky, zavelela jsem rázně: "Žádné nadávání nebo naříkání! Teď je ta pravá chvíle pro universální lásku!" Oba jsem se rozesmáli, protože to byla situace skutečně absurdní... ale ruku na srdce: známe vůbec ve svém životě situace jiné?

V každém okamžiku jsme vyzýváni obstát. Nepolevit. Nevzdat se zlu. Neskočit mu na ty jeho triky. A třeba se i u toho usmívat, jako to dělal pan Václav Havel, když opakoval: Láska a pravda vítězí nad lží a nenávistí. Je to tak... věděl, co říká. 

Zlo je úžasné v tom, jak je na každém kroku vidět, přímo nás bije do očí v nejrozmanitějších podobách a snaží se natlačit do našeho života všemi póry. Ale protože žije jenom z lidské neukázněnosti, hlouposti, laxnosti, lenosti - a)samo se stravuje v duchu slov "Lež má krátké nohy" či "Na každého jednou dojde" (ale pozor toto trvá delší časový úsek, nežli jaký jsme zvyklí běžně vnímat - třeba i několik životů - nežli se např. omezenec a lhář změní v čestného člověka). b)zlo má pro okolí vyučovací poslání: učí nás nehrát s ním jeho hru, ukáznit se natolik, že zatneme zuby a "jedovatou slinu" ze svých úst nevypustíme. Chce to cvik a vytrvalost, ale věřte, že to jde.

Je třeba si dojít k ukázněnosti takové, že zlo prostě neposílíme, protože se naučíme dovolovat lidem kolem, aby měli myšlenky, jaké chtějí. Musíme umět připustit, že do hlavy druhému člověk vlézt nejde. Nejde přehodit výhybku z koleje "názory nesmyslné" na kolej "názory moudré a fakt dobré". To prostě nejde. Češi se nutně musí naučit, že existují pozitivní zákonitosti, které sice běžně nejdou vidět, ale platí pro každého z nás. A právě tím prvním a základním pravidlem je pozitivní zákon: "Každý dospělý svéprávný člověk má právo si o sobě rozhodovat".

Druhý člověk může tedy cokoliv? Druhý člověk může všechno? V myšlenkách ano. Ale současně platí dovětek: my všichni máme povinnost si nenechat zlem ubližovat. A jsme rázem u bodu 2).

V bodě 1) jsme pochopili, že Čechům chybí dovednost "jak neposilovat zlo". Málo si uvědomujeme, že dokud se budeme vztekat, trápit, potud bude trvat "učební látka" ve smyslu lhářů a podvodníků na nejvyšších postech. Máme je tam, abychom se právě dovednosti 1) naučili. Až ji zvládneme, tak tam nebudou.

Ale nebuďme naivní, že sami od sebe odejdou. K tomu nestačí jen "duchovní obroda" ve smyslu povídání si o věcech, chápání věcí a práce na sobě. Ke slovu musí přijít jasný čin. Protože až nám dojde, že si sami vytváříme svou budoucnost, musí zde být hybná páka k tomu, aby dovedla změnit zákony ČR z nesmyslných ve smysluplné (o to se snaží např.pan Karel Janeček www.pozitivnievoluce.cz, hnutí (strana) Česká země-domov můj www.czdm.cz).  A o co jde? Rudolf Steiner už toto nastínil po první světové válce a ve svých tezích to šíří paní Táňa Fišerová. Politika a právo musí být postavené na pravdě a čestnosti. Nesmí to být děravé jako řešeto, nachystané pro lháře a zloděje, jak je tomu dneska. V hospodářství nesmí převážit konkurenční boj, kdy jeden druhému jde po krku, ale musí zde být vytvořeny novými zákony podmínky pro vzájemnou spolupráci. A školství, kultura, víra? Toto nesmí být poplatné politickým tlakům, ale musí mít šanci se rozvíjet svobodně.

Toto všechno pozitivní vzešlo z těchto voleb: můžeme se naučit neodevzdávat svou energii zlu. A současně s tím začít přebírat zodpovědnost za svůj život do svých rukou: zapojit se do aktivit pracujících na změně našich zákonů. Žádní Blaničtí rytíři odnikud nevyjedou, klidně nás v tom nechají, ať kolem dějin řádným směrem pootočíme sami - každý sám za sebe i společně s lidmi, kteří za něco stojí.  

Autor: Bohumila Truhlářová | pondělí 28.1.2013 8:30 | karma článku: 8,57 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Bohumila Truhlářová

Přesně takhle se choval Hitler, když chtěl dostat svět do války, řekla mi prababička

„Putin v pytli na mrtvoly, modrožluté vlaječky kam se podíváš, hodinové telefonické rozhovory Macrona s Putinem, přátelská jednání Merklové s Putinem... děvenko, to všechno smrdělo už na dálku.

28.2.2023 v 9:08 | Karma: 6,53 | Přečteno: 178x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Zákulisní hry šmejdů

Kam oko dohlédne, nikdy jsme nevedli útočnou válku proti jiné zemi. Kdo si dovoluje podsouvat českému lidu, že jeho povinnost je útočit na jiné!?!! Ústavně zakotvená povinnost je bránit naši zemi, pokud jsme napadení nepřítelem!

28.2.2023 v 7:38 | Karma: 12,53 | Přečteno: 242x | Diskuse

Bohumila Truhlářová

Kdy je nejhůř? Když zločinecké bandy proniknou do sfér života

...a nastolí vládu jedné strany. A je jedno, jestli to udělají fašisti, komunisti nebo zbohatlíci. Hrůza, jakou způsobí jejich lež a neomalenost vede až

26.2.2023 v 12:07 | Karma: 16,20 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

A pak najednou ze dne na den jako by se nic nestalo

Do objektu vstoupili vojáci, mladí, zdraví, při pohledu na tu hrůzu kolem se odvraceli a zvraceli. Paní, která přežila

14.2.2023 v 9:20 | Karma: 23,90 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Je europoslanec Milan Uhrík v Bruselu jediný při smyslech?

Když islamisté posílali k sebevražedným útokům své soukmenovce, říkal k tomu náš přítel ing.Jan Konfršt: "Všimněte si, nikdy do toho nejdou jeho synové, jeho rodina." Posílat na smrt druhé, to zločince nebolí.

3.2.2023 v 14:17 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Policisté v obleku, hlava státu v bezpečí. Ochranka ve videu předvedla svou práci

17. června 2024  14:49

Prověření terénu, koordinace policistů a především ochrana prezidenta Petra Pavla. Policie na svém...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:44

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Putin dorazí do KLDR v úterý. Pak navštíví i Vietnam, Američanům to vadí

17. června 2024  13:39

Ruský diktátor Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června KLDR, pak odcestuje do Vietnamu....

  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik