Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vesmírné zákony v praxi - 2.část

ŽIVOT JE GENIÁLNÍ A MYŠLENÍ BOLÍ   Po mnoha pokusech vyhnout se řádnosti žití bylo lidstvo vráceno na úplný počátek. Dál se nehneme, když se nevrátíme ke kořenům dobra či zla, když se nezamyslíme nad svými skutky z hloubky daleko větší, nežli jaká je běžná teď. Jsme skutečně jako Adamové v ráji, spíš už stojíme za branami ráje: oběma nohama v pekle. Jen poslední prst máme zachycený v brance nebeské, a jestli se nevzpamatujeme, brána se za námi zavře.

Krize všeho druhu jsou pro nás důrazným varováním, že postaru se dál nehneme. Teď se však nabízí otázka, jestli vůbec něco lepšího nežli co vidíme teď, skutečně chceme. A to je slovo do pranice. Protože vidět krizi, kritizovat ji, hněvat se na hloupé a zlé lidi kolem sebe, to je pokus o nápravu možný, ale neplatný. Nikdo druhý za nás život nevyřeší, v tom je naše situace geniální. Horší na ní je však to, že práce s krizí čeká na každého z nás nás osobně. Krize začala uvnitř nás, jde o krizi osobnosti, kdy si musíme uvědomit svůj díl zodpovědnosti za to, co se děje. Kdybychom totiž jenom naříkali a nadávali, brána nebeská by se za námi zaklapla a zbylo by nám jen to peklo. Bohužel nám celou situaci ztěžuje fakt, že myšlení skutečně bolí. Vpouštění nových poznatků do sebe se bráníme zuby nehty. Jde o práci na sobě, o poznávání svých pomýlení, o přijetí svého dílu zodpovědnosti a není to skutečně snadné a navíc to vůbec není všechno. Překonat své zažité myšlenkové vzorce, které se točí kolem jediné věci a to: jak udělat sebe šťastné, to je úplný začátek. Když se nám toto povede, nic reálného to nevyřeší. Ale jedna výrazná změna přece jenom nastane: odvrátíme svůj pohled od pekla a pohlédneme do ráje. Adam v nás si uvědomí, co v životě chce, nebo pro začátek alespoň uvidí to, co skutečně nechce: skončit bledě. A svůj zrak otočí k ráji, k nebeské bráně, v níž má zakleslý prst, aby branka nezaklapla.

 

 

SMYSL ŽIVOTA

 

Když připustíme, že na světě nejde jen o hmotné statky, které hrabeme pod sebe ve snaze udělat sebe šťastné a připustíme, že tu na světě musí jít o něco víc, je to dobrý začátek. Pak nesmíme povolit a musíme život hmotný a své myšlenky dávat do rovnováhy. Samozřejmě, že nejde o to opustit svůj byt, charitě věnovat své auto a jít bydlet pod most. K tomu skutečně nikoho nenabádám. Hmotných věcí si važme, děkujme za to, že je můžeme užívat. Ve světě však vládne nerovnováha myšlení, činů a hmoty. Jednoznačně jsme se převážili do postojů andělů vyhnaných z ráje: nevěříme už vůbec ničemu dobrému, děsí nás, co se ve světě děje a celou situaci zachraňujeme tím, že si „užíváme ve hmotě“. Opět opakuji: materiální vymoženosti nejsou špatné, hluboce si jich važme, ale nemějme je za svůj vrchol…

Nad hmotnými statky, je totiž ještě něco víc. A tím nadstandardem je: spolupodílení na věcech dobra, pochopení svého dílu zodpovědnosti na Zemi právě teď, v tomto životě, práce na šíření dobra podle svých možností. A to už je jiné kafe, to je život anděla usazeného v ráji, který možná neví všechno, leč netrápí se svou nedostatečností, dělá dobré věci nejenom pro sebe, ale i pro druhé lidi. A čím víc si dává do rovnováhy svůj život s tím, co se děje kolem, dochází mu, v čem je smysl života. Začíná být na Zemi co platný: nepřeceňuje se, aby se tlačil dopředu a hlásal, že jen on všechno ví. Ani se nepodceňuje, nežije ve stínu současných VIP, kam jsme pasovali hvězdy šoubiznisu, sportovce či bohaté miliardáře. S rozhodnutím, že tu na Zemi budeme co platný, se navracíme do ráje a děje se s námi absolutní změna: vedle hmoty si začínáme uvědomovat hodnoty nesrovnatelně vyšší a těmi jsou lidské myšlenky. Hvězda hodná obdivu, skutečný VIP člověk pak pro nás není člověk oplývající penězi, ale bohatý „duchem“. A proč tak všichni nežijeme, proč nerozpoznáváme skutečné hodnoty a neplníme si život podstatnými záležitostmi, nesnažíme se za svůj život vystoupat do žebříku svého vývoje alespoň o pár příček výš? Proč se tolik točíme kolem hmotných statků? Protože vydělat hromadu peněz je snazší nežli si sáhnout do svědomí a odložit některou ze svých nedobrých vlastností a stát se lepším člověkem. Prostě začínáme od jednodušších věcí, tak to zkrátka je. Teď však možná nastal okamžik tak vypjatý, kdy už naše jednostrannost (hmotné zabezpečení sebe) i pohodlnost (nebaví mě zamýšlet se nad životem hlouběji) dosáhlo vrcholu a není kam jít. Jsme Adamem odvráceným od ráje visícím v nebeských vrátkách za poslední prst, naklánějícím se nad pekelnou propast plnou žhavých uhlíků.

Autor: Bohumila Truhlářová | sobota 16.1.2010 12:30 | karma článku: 13,39 | přečteno: 1441x
  • Další články autora

Bohumila Truhlářová

Přesně takhle se choval Hitler, když chtěl dostat svět do války, řekla mi prababička

„Putin v pytli na mrtvoly, modrožluté vlaječky kam se podíváš, hodinové telefonické rozhovory Macrona s Putinem, přátelská jednání Merklové s Putinem... děvenko, to všechno smrdělo už na dálku.

28.2.2023 v 9:08 | Karma: 6,53 | Přečteno: 178x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Zákulisní hry šmejdů

Kam oko dohlédne, nikdy jsme nevedli útočnou válku proti jiné zemi. Kdo si dovoluje podsouvat českému lidu, že jeho povinnost je útočit na jiné!?!! Ústavně zakotvená povinnost je bránit naši zemi, pokud jsme napadení nepřítelem!

28.2.2023 v 7:38 | Karma: 12,53 | Přečteno: 242x | Diskuse

Bohumila Truhlářová

Kdy je nejhůř? Když zločinecké bandy proniknou do sfér života

...a nastolí vládu jedné strany. A je jedno, jestli to udělají fašisti, komunisti nebo zbohatlíci. Hrůza, jakou způsobí jejich lež a neomalenost vede až

26.2.2023 v 12:07 | Karma: 16,20 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

A pak najednou ze dne na den jako by se nic nestalo

Do objektu vstoupili vojáci, mladí, zdraví, při pohledu na tu hrůzu kolem se odvraceli a zvraceli. Paní, která přežila

14.2.2023 v 9:20 | Karma: 23,90 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Je europoslanec Milan Uhrík v Bruselu jediný při smyslech?

Když islamisté posílali k sebevražedným útokům své soukmenovce, říkal k tomu náš přítel ing.Jan Konfršt: "Všimněte si, nikdy do toho nejdou jeho synové, jeho rodina." Posílat na smrt druhé, to zločince nebolí.

3.2.2023 v 14:17 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Muž se uvěznil v rozpáleném autě a zkolaboval. Vytáhnout ho museli hasiči

1. července 2024  10:03,  aktualizováno  10:23

Neobvyklý případ řešili v neděli hasiči ve Frýdku-Místku. Zatímco záchrana dětí a zvířat z útrob...

VIDEO: Plameny, střety s policií. Davy v Paříži bouřily proti krajní pravici

1. července 2024  10:06

Ve francouzské metropoli se v neděli večer shromáždily tisíce lidí, aby protestovaly proti výsledku...

Kriminalisté šetří násilné úmrtí ženy na Šumpersku, zadrželi jejího expartnera

1. července 2024  10:03

Olomoučtí kriminalisté se od neděle zabývají násilným úmrtím sedmatřicetileté ženy v bytě v...

Safari, Alpy, Jadran, ale i techno. Politici prozradili, kam vyrazí na dovolenou

1. července 2024

Premium Člověk by odhadoval, že když jste ministr, tak se rekreujete minimálně na Bali, ale opak je pravda....

  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik