Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proměňme vztahy s našimi nejbližšími z šílených v úžasné!

Proč jsem se narodila rodičům, kteří spolu celý život bojovali – a ani nás děti ze svých sporů nevynechali? Na kurzu sebepoznání v r.1993 mi bylo vysvětleno, že jsem si právě takové rodiče tzv. zasloužila, že jsem zrovna toto působení ke svému životu potřebovala. Moc mi to nedávalo smysl. Potřebovala jsem je? A k čemu? Až později se ke mně dostala další informace, že jsem přišla na svět tak slabá, že by mě podpora milujícího člověka k zesílení nestačila. Potřebovala jsem někoho, kdo do mě už od narození a i po celé dětství obrazně řečeno „kopal“ a nedal pokoj ani v dospělosti. V jehož očích jsem byla nula a nicka, člověk hodný odsouzení a zatracení, neboť vše co od něho pocházelo, bylo ze všech možných variant to nejhorší. Matka mě fakt celý život nesnášela a nikterak se tím netajila. Obhájit si vedle ní své místo pod sluncem, to skutečně nebyla hračka. Utýraná hádkami rodičů i necitlivostí matky jsem šla v dětství z nemoci do nemoci. V době mých vysokých horeček jakoby složily zbraně a alespoň den či dva byl doma zdánlivý klid.

 

 

Otec stál na mé straně a tak jsem mu automaticky při jeho sporech s matkou stranila. Posílená semknutostí s otcem jsem se pro matku stala hrozbou. Ona narozena ve znamení lva, vyžadovala úctu a slušné zacházení. Toho se jí ode mne – přecitlivělého, vznětlivého a výbušného berana – nikdy nedostalo. Vehnaná do kouta a drážděná opakujícími se mistrně mířenými matčinými výpady jsem ani tak nebyla beranem, jako spíš kousající myší, které někdo přišlápl ocas. Absurdita celého mého života byla završena tím, že mi nikdo z lidí až do mých 36 let nevysvětlil, že je možné s tím něco dělat tak, abychom vztah dobře zvládly. Až na výše zmíněném kurzu – tam mi řekli stručně: „nemáš odpuštěno“. Různě jsem se vytáčela a nechtěla si sáhnout do svědomí, ale verdikt zněl vždy stejně: „kdybys to s ní měla v pořádku, tak bys o tom nemluvila.“ Nenechali mě z této „učební látky“ uhnout. A tak jsem se do toho pustila. Smiřovala jsem se s tím, co bylo, odpouštěla jsem jí i sobě. Šlo to, pak zase nešlo, chvíli se zdálo, že se to lepší, po čase přišel propad do šíleností, kdy jsem osamoceně řvala lítostí a bolestí nad tím, jako to, že ostatní matky děti milují a ta moje mě tolik nenávidí.  

V roce 2008, to už matka byla upoutaná na lůžko, jsem na tom při setkání s ní byla o poznání lépe. Za sebou jsem měla patnáct let odpouštění a byla jsem pevnější v kramflících. Ona se měnila vlivem své bezmocnosti. Ale její ostražitost vůči mně - coby nepříteli - nepolevila. „Dej si na ni pozor, ta umí bejt vostrá“ říkala mému partnerovi. Pozorovala jsem, jak se mě její slova už ani moc nedotýkají. Jezdili jsme za ní a hovořili o naší lásce, jak se máme krásně, jak si vážíme toho, že jsme se našli a jsme pro sebe ti praví… jak si spolu skvěle žijeme. Maminka nás bedlivě pozorovala, dávala nám šťouravé otázky, jestli se nehádáme a podobné věci, které podle ní do vztahu patřily. Vtahovali jsme jí do partnerství bez hádek a dalších nesmyslů a viděli jsem, jak se jí to, co žijeme, líbí. Dokonce jí partner pomohl pochopit fakt, že problémy v jejím manželství nebyly její vina. Prostě pro sebe nebyli ti praví a tak se jim ve vztahu nedařilo. Maminka rozkvétala a nejenom já jí, ale i ona mě víc a víc „brala na milost“. Viděla, že vztah bez hádek a vzájemného napadání žít jde i „s takovým  člověkem“, jako jsem já. Něco se v ní dělo: odpouštěla a našeho partnerství si začala vážit. A když jsme jednou přijeli, celá rozzářená nám sdělovala: „Já už nejsem sama, já jsem se vdala. On je to milionový člověk! On mě moc chtěl a vůbec se nehádáme…“ Alespoň v myšlenkách si půl roku před svou smrtí dopřála zážitek pravé lásky partnerské.

Tak už víte, čím změníme lidi kolem sebe? Vlastním příkladem, který budou mít chuť následovat. A tím, že jim pomůžeme, aby to, co v minulosti nebylo košér, všem i sobě odpustili.

Když jsem před lety otevřela knihu Luisy Hay Miluj svůj život a ona tam něco podobného o sobě a o své matce popisovala, vůbec se tomu nedalo uvěřit. A vidíte, "zázraky" se dějí. Teď to samé: nalezení lásky a úcty mezi matkou a dcerou, jsem prožila i já. Nešlo to samo, občas to hodně bolelo, ale slabost hodnou mouchy a ne člověka, jsem díky matce nadobro odložila. Ona mi pomohla, jako nikdo jiný!

Autor: Bohumila Truhlářová | středa 18.5.2011 14:30 | karma článku: 17,99 | přečteno: 1471x
  • Další články autora

Bohumila Truhlářová

Přesně takhle se choval Hitler, když chtěl dostat svět do války, řekla mi prababička

„Putin v pytli na mrtvoly, modrožluté vlaječky kam se podíváš, hodinové telefonické rozhovory Macrona s Putinem, přátelská jednání Merklové s Putinem... děvenko, to všechno smrdělo už na dálku.

28.2.2023 v 9:08 | Karma: 6,53 | Přečteno: 178x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Zákulisní hry šmejdů

Kam oko dohlédne, nikdy jsme nevedli útočnou válku proti jiné zemi. Kdo si dovoluje podsouvat českému lidu, že jeho povinnost je útočit na jiné!?!! Ústavně zakotvená povinnost je bránit naši zemi, pokud jsme napadení nepřítelem!

28.2.2023 v 7:38 | Karma: 12,53 | Přečteno: 242x | Diskuse

Bohumila Truhlářová

Kdy je nejhůř? Když zločinecké bandy proniknou do sfér života

...a nastolí vládu jedné strany. A je jedno, jestli to udělají fašisti, komunisti nebo zbohatlíci. Hrůza, jakou způsobí jejich lež a neomalenost vede až

26.2.2023 v 12:07 | Karma: 16,20 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

A pak najednou ze dne na den jako by se nic nestalo

Do objektu vstoupili vojáci, mladí, zdraví, při pohledu na tu hrůzu kolem se odvraceli a zvraceli. Paní, která přežila

14.2.2023 v 9:20 | Karma: 23,90 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Je europoslanec Milan Uhrík v Bruselu jediný při smyslech?

Když islamisté posílali k sebevražedným útokům své soukmenovce, říkal k tomu náš přítel ing.Jan Konfršt: "Všimněte si, nikdy do toho nejdou jeho synové, jeho rodina." Posílat na smrt druhé, to zločince nebolí.

3.2.2023 v 14:17 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Rozvodněné řeky, zatopené domy i tábory. Bez proudu jsou tisíce odběratelů

1. července 2024  6:56,  aktualizováno  10:28

Silné bouřky v neděli udeřily převážně ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

Katastrofa. Macronova éra skončila, píší o výsledku voleb francouzská média

1. července 2024  9:22,  aktualizováno  10:26

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii bylo katastrofou pro prezidenta Emmanuela...

Muž se uvěznil v rozpáleném autě a zkolaboval. Vytáhnout ho museli hasiči

1. července 2024  10:03,  aktualizováno  10:23

Neobvyklý případ řešili v neděli hasiči ve Frýdku-Místku. Zatímco záchrana dětí a zvířat z útrob...

VIDEO: Plameny, střety s policií. Davy v Paříži bouřily proti krajní pravici

1. července 2024  10:06

Ve francouzské metropoli se v neděli večer shromáždily tisíce lidí, aby protestovaly proti výsledku...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik