Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je všechno tak nechutné

Chceme-li bez újmy na zdraví přežít dnešní dobu, chce to znát pár údajů. V politice nejsou jiní tvorové nežli jsme my ostatní, jsou to lidé, Češi, Moravané a Slezané - patříme do jedné země. Proč je ale všechno tak nechutné? Nikdo nás nenaučil práci s myšlenkami, ani jak si otevřít cestu k řádnému smysluplnému žití. A tak děláme, co umíme. Přesněji: chováme se podle toho, co svým egoismem zvolíme za správné. Sufijští mniši toto věděli už před staletími. Na člověku rozpoznali tři podoby: s jakou povahou se narodil, jak se chová je-li v pohodě a jak se chová ve stresu. K nám jejich učení s názvem "enneagram" dorazilo v knižní podobě zhruba před dvaceti lety. Kdo si ještě tyto informace nestačil nastudovat a neví např., proč se představitel(é) státu chová(ají) jak se chová(ají), diví se, jak je toto možné, může si vše najít např v knize ´Léčení příčin nemocí´, kde je enneagram vysvětlen.  

Nechutný, marný, ztracený, bezvýchdný... se nám život může zdát, pokud mu nerozumíme. Když ale začneme povahy a projevy lidí chápat, uvidíme je i sebe v širších souvislostech, vše je rázem jinak. Nedáváme svou energii do nesmyslů typu nadávání a naříkání, to si nedovolíme, na takovéto maření svého žití není čas. Víme, že jeden z typů popsaný v enneagramu se celý život potýká se základní vlastností a tou je neomalenost. Zlo a hrubost jsou mu vlastní a žije dvě zásady: 1.život je boj (miluje svár a napětí a urážení druhých... stále vytváří situace, kdy druhé staví do pozice, aby bojovali) Druhou jejich zásadou je 2.já mám převahu (je jedno jestli je několik let na Vysočině či jinde. Nic jiného tam nedělal, nežli snoval postupy jako pavouk svou síť, aby národ (či konkrétní protivníky) chytil a zakroutil jim krkem. Jestli má hranice, za které nepůjde, třeba co se týče výkladu Ústavy? Nemá! Využívá další geniální záležitost a tou je demagogie. Pokroutí fakta tak, že se nestačíme divit - vždy tak, co se hodí jemu. Má dvě morálky: jednu pro sebe, vše si zdůvodní a omluví a  svůj názor nutí ostatním jako jediný možný. Běda, kdyby se někdo dovolil chovat jako on a názor nutit jemu! To by narazil! Svět vidí černobíle: kdo je s ním, je kamarád (a je jedno, kdo to je, hlavně když se mu hodí do krámu). Kdo si jen náznakem dovolil s ním nesouhlasit, je šmahem černý. A protože neumí odpouštět, tak kdo si jednou dovolil vystoupit proti němu, nikdy nemá šanci, že by ho vzal na milost (např. novináře - bude je znectívat a urážet už navždy). Je pomstychtivý - nevynechá jedinou skulinku, aby si posílil moc a současně ublížil protivníkům. Viz tlak Remka a Klausové na posty velvyslanců. Tam nejde o to, jací jsou, tam jde o to, že s ním drží basu, jsou ochotni ho podpořit (stejně jako jmenovaná vláda). Je to celé nechutné? Proč? Je to naše realita...

 

Co s tím a jak dál? Nejsme tady přece proto, abychom se utápěli v tom, co nám nabízí egoismus. Máme svůj rozum, můžeme přemýšlet a vybrat si něco lepšího - třeba povaha výše popsana nemá jen tuto svoji tzv. slepou uličku (tento termín používají sufijci pro popis člověka, který ještě nezačal se svým vědomým vývojem a volí jen a jen egoismus). President může začít uplatňovat svou moc ne pro boj, ale pro zaštítění dobých věcí. Vývoj jde ale pomalu a on to nemusí udělat po celý život...

Znovu se ptám co s tím a jak dál? Nedat pokoj. Netrápit se tím, co je (energie našeho trápení totiž teče přímo k těmto omezeným lidem a oni z ní tyjí). Je třeba to vzít za jiný konec. Slučovat se s lidmi, kteří se ze svého omezení v egoismu začínají sami svým přičiněním vymaňovat. Nedívat se ani na levo ani napravo, nedat se nicím otrávit a pracovat na zlepšování sebe jako o závod. (viz www.povidanisjanem.cz)

To je jediná cesta, jak stavu naší země pomoci - to je tzv. revoluce sdola. To je přebírání zodpovědnosti za sebe jako za jedince ve společnosti, nezříkání se toho, co je. Co je, to je naše realita. Musíme se na ní podílet, nic nenechat bez našeho přičinění, patří sem i chodit k volbám. Neopomenout jedinou příležitost podpořit dobro, byť je nedokonalé. Jak zaspíme, zlo si pak dělá, co chce.

Autor: Bohumila Truhlářová | úterý 30.7.2013 10:40 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1827x
  • Další články autora

Bohumila Truhlářová

Přesně takhle se choval Hitler, když chtěl dostat svět do války, řekla mi prababička

„Putin v pytli na mrtvoly, modrožluté vlaječky kam se podíváš, hodinové telefonické rozhovory Macrona s Putinem, přátelská jednání Merklové s Putinem... děvenko, to všechno smrdělo už na dálku.

28.2.2023 v 9:08 | Karma: 6,53 | Přečteno: 178x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Zákulisní hry šmejdů

Kam oko dohlédne, nikdy jsme nevedli útočnou válku proti jiné zemi. Kdo si dovoluje podsouvat českému lidu, že jeho povinnost je útočit na jiné!?!! Ústavně zakotvená povinnost je bránit naši zemi, pokud jsme napadení nepřítelem!

28.2.2023 v 7:38 | Karma: 12,53 | Přečteno: 242x | Diskuse

Bohumila Truhlářová

Kdy je nejhůř? Když zločinecké bandy proniknou do sfér života

...a nastolí vládu jedné strany. A je jedno, jestli to udělají fašisti, komunisti nebo zbohatlíci. Hrůza, jakou způsobí jejich lež a neomalenost vede až

26.2.2023 v 12:07 | Karma: 16,20 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

A pak najednou ze dne na den jako by se nic nestalo

Do objektu vstoupili vojáci, mladí, zdraví, při pohledu na tu hrůzu kolem se odvraceli a zvraceli. Paní, která přežila

14.2.2023 v 9:20 | Karma: 23,90 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Je europoslanec Milan Uhrík v Bruselu jediný při smyslech?

Když islamisté posílali k sebevražedným útokům své soukmenovce, říkal k tomu náš přítel ing.Jan Konfršt: "Všimněte si, nikdy do toho nejdou jeho synové, jeho rodina." Posílat na smrt druhé, to zločince nebolí.

3.2.2023 v 14:17 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Ve francouzských Metách řeší útok bodnou zbraní, pět lidí je zraněných

17. června 2024  16:07,  aktualizováno  17:10

Pět lidí v pondělí utrpělo zranění při násilném činu spáchaném sečnou nebo bodnou zbraní ve...

Při divokém úprku před hlídkou naboural motorkář policejní vozidlo

17. června 2024  17:02

V Čuprově ulici skončila pondělní honička motorkáře, který se nechtěl podrobit silniční kontrole....

Ukrajinští uprchlíci snáz najdou práci načerno, vracet se nechtějí, říká výzkum

17. června 2024  16:54

Téměř polovina ukrajinských uprchlíků si myslí, že je pro ně snazší najít práci načerno, říká...

Motorkář v Troji na přechodu srazil školačku, skončila v umělém spánku

17. června 2024  16:29

Vážná zranění pánve a kyčle utrpěla v pondělí ráno nezletilá dívka, když ji na přechodu před ZŠ...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik