Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutí za volbami - z pera Jana Konfršta

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rozumím takto; nepravosti, které provázely první přímou volbu prezidenta naší republiky, neovlivnily její výsledek a potvrdil tak její pravost. Ba co víc. Celkem nezakrytě zkonstatoval, že přece i protikandidát měl možnost volit podobné prostředky politického boje, aby výpadům svého soupeře nejen čelil; mohl přece použít stejné zbraně!  

Byl jsem velmi zvědav, jak se NSS vyrovná právě s těmi námitkami, které zpochybňovaly důvěryhodnost voleb, neboť jejich výsledku bylo dosaženo na základě nepravdivých, vědomě lživých informací. 

Náš návrat do Evropy, do společenství svobodných lidí, započatý v roce 1989, je od počátku provázen voláním po životě v právním státě. Po životě ve společnosti, v níž platí pravidla, zákony, symbolizující odhodlání respektovat nezaměnitelnou jedinečnost každého z nás. K ní se však lze přiblížit jen tehdy, budeme-li současně ctít jednu ze základních hodnot, na níž má být společenství svobodných lidí vybudováno – Pravdu. 

Všichni ale víme, jak se s fenoménem Pravda v životě (ne)vyrovnáváme, do jaké míry, případně jak často s ní máme i osobní potíže. Snad i proto jsme, avšak nemístně, tolerantní, setkáme-li se s nečestným zacházením s ní u lidí, kteří by v zapojování Pravdy do života měli být nám všem vzorem. 

Z jakého jiného důvodu by také věta „Pravda vítězí“ byla součástí prezidentské standardy? Touha po moci však je, jak se zdá, pro ty, kdo po ní v současné době prahnou, však příliš silným afrodiziakem, a tak nezbývá než dodat…ale kdy konečně zvítězí? případně že lži, s nimiž jsme se při volbě prezidenta setkali, budou mít dostatečně krátké nohy, abychom je mohli dohonit ještě včas. 

Život v relativistickém světě má mnohá úskalí. Naše neochota dívat se do tváře nepravostem a malá odvaha nazývat je pravými jmény je však postoj, kterým si rozhodně nevytváříme lepší předpoklady pro příznivější život v časech budoucích. Dokud si nedopřejeme moudřejší pohled na svoji přítomnost tady a teď, dokud bude převládat čistě materialistický pohled na život, dokud jeho kvalitu budeme měřit pouze ekonomickými ukazateli, dokud základním kritériem stojícím v pozadí bude stupeň dosažené moci a dokud budou tolerovány nečisté prostředky, jak jí bylo dosaženo, dotud ke kýžené proměně kvality života nedojde.

NSS pouze posvětil, co nemalá část naší společnosti nejen toleruje, ale s čím aktivně souhlasí a co ve svém osobním životě i praktikuje. Lhát je přípustné. Možná i proto došlo respektive nedošlo po vyhlášení verdiktu NSS k něčemu, co je neméně zarážející. Nezaznamenal jsem ve veřejných sdělovacích prostředcích bouřlivou vlnu nesouhlasu nesenou v duchu vět: „…jak je to možné? což lhát je přípustné? a zvláště jedná-li se o volbu nejvyššího představitele našeho státu? nad jehož hlavou vlaje standarda hlásající, že Pravda vítězí? …jak je to možné?“. Ne, nekonaly se žádné protesty, žádná masová shromáždění volající po nápravě věci… a život jde dál. Cosi však silně zapáchá. Ale možná mám jen příliš citlivý nos.

Možná se ale přece jen blýská na lepší časy. Již nejednou jsme byli svědky skutečnosti, kdy vrcholový sportovec musel vrátil medaili (i olympijskou), bylo-li po čase prokázáno, že vrcholného výkonu dosáhl nečistým způsobem – s pomocí dopingu. Byť se předtím zapřísahal, že „bojoval čestně“. V tomto případě ho Pravda dostihla (byť vše je relativní) ještě včas. Dění na poli sportovním nás tak opravňuje žít naději, že i v prostoru života veřejného během času vytvoříme natolik příznivé klima pro Pravdu, abychom donutili odejít politika vyznávajícího praktiky s Pravdou neslučitelné. Na rozdíl od sportu se totiž netýkají jen úzkého okruhu lidí, ale nás všech.

Budeme-li však v současnosti přece jen trochu více pozornější, pak si možná povšimneme, že kapky, stékající za deště z prezidentské standardy nejsou jen kapkami vody, ale i slzami. To pláče Pravda. 

Prozatím (?).

21.02.2013, Jan Konfršt, www.povidanisjanem.cz

Autor: Bohumila Truhlářová | pátek 15.3.2013 19:00 | karma článku: 10,67 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Bohumila Truhlářová

Přesně takhle se choval Hitler, když chtěl dostat svět do války, řekla mi prababička

„Putin v pytli na mrtvoly, modrožluté vlaječky kam se podíváš, hodinové telefonické rozhovory Macrona s Putinem, přátelská jednání Merklové s Putinem... děvenko, to všechno smrdělo už na dálku.

28.2.2023 v 9:08 | Karma: 6,53 | Přečteno: 178x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Zákulisní hry šmejdů

Kam oko dohlédne, nikdy jsme nevedli útočnou válku proti jiné zemi. Kdo si dovoluje podsouvat českému lidu, že jeho povinnost je útočit na jiné!?!! Ústavně zakotvená povinnost je bránit naši zemi, pokud jsme napadení nepřítelem!

28.2.2023 v 7:38 | Karma: 12,53 | Přečteno: 242x | Diskuse

Bohumila Truhlářová

Kdy je nejhůř? Když zločinecké bandy proniknou do sfér života

...a nastolí vládu jedné strany. A je jedno, jestli to udělají fašisti, komunisti nebo zbohatlíci. Hrůza, jakou způsobí jejich lež a neomalenost vede až

26.2.2023 v 12:07 | Karma: 16,20 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

A pak najednou ze dne na den jako by se nic nestalo

Do objektu vstoupili vojáci, mladí, zdraví, při pohledu na tu hrůzu kolem se odvraceli a zvraceli. Paní, která přežila

14.2.2023 v 9:20 | Karma: 23,90 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Je europoslanec Milan Uhrík v Bruselu jediný při smyslech?

Když islamisté posílali k sebevražedným útokům své soukmenovce, říkal k tomu náš přítel ing.Jan Konfršt: "Všimněte si, nikdy do toho nejdou jeho synové, jeho rodina." Posílat na smrt druhé, to zločince nebolí.

3.2.2023 v 14:17 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Ve francouzských Metách řeší útok bodnou zbraní, pět lidí je zraněných

17. června 2024  16:07,  aktualizováno  17:10

Pět lidí v pondělí utrpělo zranění při násilném činu spáchaném sečnou nebo bodnou zbraní ve...

Při divokém úprku před hlídkou naboural motorkář policejní vozidlo

17. června 2024  17:02

V Čuprově ulici skončila pondělní honička motorkáře, který se nechtěl podrobit silniční kontrole....

Ukrajinští uprchlíci snáz najdou práci načerno, vracet se nechtějí, říká výzkum

17. června 2024  16:54

Téměř polovina ukrajinských uprchlíků si myslí, že je pro ně snazší najít práci načerno, říká...

Motorkář v Troji na přechodu srazil školačku, skončila v umělém spánku

17. června 2024  16:29

Vážná zranění pánve a kyčle utrpěla v pondělí ráno nezletilá dívka, když ji na přechodu před ZŠ...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik