Linie dobra: Masaryk-Havel-Fischerová

V roce 1977 nám bylo předpovězeno: že "duchovní hodnoty budou zdobit hlavy vašich hodnostářů..." Už je to tady? Tak se ukaž, český národe, co je v tobě! Jestli přemýšlíš a máš srdce, umíš vypíchnout - a hlavně vůbec najít - to důležité a podstatné, co je teď třeba udělat. Linie dobra se sama neudrží. Samo - ve smyslu dobra - se totiž neudělá vůbec nic. Zlo, to je jiné. Jako by bylo samonabíjecí, pořád se vnucuje do našich životů. Neklid, zlost, pocit bezmocnosti, laxnost a další pocity a myšlenky tohoto druhu se snaží zastínit to dobré v nás.   

Znáte pořekadlo o blbosti, která je věčná. Nebojte se, není. To jen vývoj jde tak pomalu, že se nám zdá, že žádný posun směrem k lepším věcem není.

Když už jsme si ale zasloužili implantovat mezi plejádu kandidátů na presidenta paní Táňu Fischerovou, není to s námi, národe český, tak zlé. Zablýskalo se na lepší časy. Poprvé od dob pana Václava Havla má opět ctnost a mravnost možnost postoupit o krok vpřed - upozadit lež a nenávist.

Nadáváme na obyčejné věci našeho běžného života. Tomu všichni rozumíme, že nic není tak, jak by mělo být. Jsme nespokojení - a právem. Teď je k tomu třeba přidat zdravý selský rozum - a ten českému národu nikdy nechyběl - a jít volit. Vybrat si z nabízených možností linii postavenou na mravních hodnotách. To je totiž jediná skutečná  důležitost v lidském bytí.

Až budeme umírat, nikdo se nás nebude ptát, kolik jsme měli aut či domů. Nic z hmotného světa si tam - na druhý břeh - neponeseme. Zůstane z nás obláček, mráček, mlhovina, trocha energie, v níž bude zapsán každý náš čin a bude měřen vesmírným metrem. Jako jednotlivci i celý národ máme teď - při podpoře linie cti a moudrosti - možnost poskočit o veliký dějinný krok dopředu.

A potažmo nejde jen o český národ jako takový, jde i o ukázku mravnosti přesahující hranice naší země.

Naplňují se slova vizionářů (která byla vyslovena už v roce 1977, zapsáno v knize Národ v lénu bohů):

"Váš malý nárůdek v moři nepřátel procházel vždy kritickými údobími svého vývoje a procházel utrpením a to proto, aby uzrál pro svůj příští vedoucí úkol v kultuře ducha. Již několikrát byl na pokraji záhuby, byl ničen, avšak jinak bylo psáno v knize osudu a neměl zahynout, protože má svá předurčení...Dnešní doba, kterou prožíváte, má sloužit k rozpoznání kladů a záporů světového názoru i vlastneneckých kvalit a současně ke krystalizaci ryzích charakterů ve vašem národě...Civilizace se žene nezadržitelně vpřed a nastane doba, kdy žádnou prestiž té či oné strany, té či oné velmoci, ale láska a úcta k člověku budou vládnout a duchovní hodnoty budou zdobit hlavy našich hodnostářů."  

Autor: Bohumila Truhlářová | pátek 11.1.2013 10:01 | karma článku: 10,19 | přečteno: 643x