Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zvládnout (dědičnou) nemoc svého dítěte?

Lékaři nás varovali už před početím, že je zde riziko možného onemocnění našeho budoucího potomka. Že by dítě mohlo zdědit nemoc (ubývání svalů) po svém otci, vysvětlovala mi paní Věra  (věk 39 let, vdaná.) Ale byla zde – podle lékařů – i naděje, že se tak nestane. Tak jsme do toho šli. Klárka se narodila zdravá, je úžasná, je to náš poklad. Teď je jí 14 let a nic nenasvědčuje tomu, že by se její zdravotní stav mohl zhoršit. Ale nemůžeme se zbavit strachu, že by nemoc u ní přece jenom mohla vypuknout. Otec Klárky ubývání svalů má. Nemoc se u něho objevila při jednom z jeho horolezeckých výstupů, který nezvládl. Zřítil se ze skály z několika metrů a nejenom že se pomlátil a byl i v bezvědomí -  uvízl v trhlině, ze které ho dostávali několik hodin. Krátce na to nemoc propukla a teď je v takovém stavu, že už sám bez pomoci nechodí a nebude to dlouho trvat a bude odkázaný na invalidní vozík.    

Statistika je neúprosná

Z pozorování lékařů jasně vyplývá, že určité procento potomků skutečně stejnou nemocí - jakou mají rodiče, nebo jeden z rodičů - onemocní. Těmto nemocem lékaři přiřadili název dědičné. Ale je určitá část dětí, které i přes velmi nepříznivé prognózy, kdy je statisticky naděje na zdraví mizivá, neonemocní. A na to se přišla zeptat paní Věra. Tento aspekt potřebovala pochopit a zachytit jako písek, který cítila, že jí propadává mezi prsty. Neměla sílu dál jenom čekat, jak to všechno dopadne. Zatím bylo sice všechno v pořádku, ale co bude dál? Bude se to vyvíjet dobře? Má dceruška naději, že ji nemoc nepostihne? Nejistota ji sžírala dnem i nocí. Před očima měla manžela, jehož stav se den za dnem zhoršoval. Svaly na stehnech už téměř neexistovaly, byly to spíše jen kosti potažené kůží. Tohle přece pro moji dceru nechci! Prosím, pomozte nám.     

Dokud se nenaučíme na život dívat v širších souvislostech, budou statistické údaje platit

A tak jsem s pomocí začala. Aby matka mohla Klárce pomoci, musela jsem jí vysvětlit princip zdraví: jak tělo nás všech, tedy i její Klárky funguje. Co jí udrží mimo nemoci. Matka nesměla pokračovat ve své bezradnosti a v obavách, tím by Klárku nepodporovala, naopak by ji do nemoci strhávala. Aby si paní Věra uvědomila, o co vlastně v jejich rodině jde, použila jsem podobenství. Řekla jsem jí: představte si život člověka jako strom. A ten strom je hodně vysoký. A jako Libuška Šafránková v pohádce Popelka seděla na jedné z větví v určité výšce, úplně stejné je to i s námi. Každý máme svůj strom. Jenom na rozdíl od Popelky nás na něj nikdo nevysadil. Kde se nacházíme, tam jsme se svým přičiněním sami dostali.  Jeden strom má váš manžel, druhý Klárka, ač je teprve dítě, další strom je váš a vedle stojí i můj.

A takto si můžeme představit životy všech lidí na Zemi – ač ve společnosti druhých, každý máme svůj vlastní strom, po němž se pohybujeme. Podobenstvím přibližuji něco, o čem běžně nevíme -  a co nevědí ani lékaři. Že nejsme jenom snůška masa a kostí – a dalších hmotných částeček – z čehož je vytvořeno naše tělo. Že v oblasti nemocí a zdraví jde o něco víc. Hmotná těla sice máme, ale chceme-li proniknout k příčinám nemocí a zdraví, musíme pokročit dál. Dokud totiž nepochopíme, že naše hmotná těla se pohybují v režii světa očima neviditelného, na platformě lidských myšlenek, statistky budou neomylně platit – a Klárka by skutečně mohla onemocnět. Nutně musíte pochopit víc, nežli je teď běžné! A to potom Klárce zprostředkovat… A tak jsem ve vysvětlování pokračovala.

Obezřetně važme každý svůj krok

Paní Věro, a teď si dále zkuste představit, že nejenom že jsme v určité výši na stromě, ale k tomu ještě v jedné ruce držíme váhy a v ruce druhé popsaný list papíru. A k čemu to všechno? Na papíru jsou vypsané úkoly, které jsme povinni právě na té dosažené úrovni zvládnout.  A váhy slouží k tomu, že nám ukazují, jak se nám to daří. Jedna miska vah je plná, jsou na ní naše zkušenosti minulé, tedy to, co už jsme se naučili, díky čemu se nám podařilo po své životní cestě (po svém stromě) se dostat až sem, třeba do výše dvaceti, nebo i více metrů. A druhá miska čeká, čím svou úroveň potvrdíme. Jaký názor – jakou svou myšlenku, slovo nebo čin – položíme na misku druhou, aby došlo k vyrovnání, k tzv. harmonii. Lékaři s myšlenkovým pozadím nemocí nepracují. Neřeknou vám: maminko, to že se dítě narodilo do vaší rodiny, to se nestalo náhodou. Přišlo se učit od vás – a i vy od něho. A to, co od vás může „zdědit“ nejsou vaše nemoci, ale mohlo by podlehnout vašemu pomýlenému způsobu uvažování, díky kterému by nemoc vypukla. Proto jste teď spolu – učíte se společně smysluplným krokům dál: jak lézt po stromě výš, do větší moudrosti a tedy i do pevnějšího zdraví.

Nikdo neumíme stoprocentně harmonizovat své kroky životem, abychom v každém okamžiku přesně vycítili, co máme právě udělat. Ale jsme povinni se to učit. Proto se Klárka právě k vám narodila., s vámi má šanci to zvládnout - teď je vaše dítě a vy jste jejími průvodci. Máte povinnost jí vysvětlit, že její zdraví je závislé na tom, jak své osobní úkoly bude zvládat sama za sebe na „svém stromě“ se svojí váhou v ruce. A nejenom že si o tom s ní budete povídat, budete jí i v praxi – na vašem osobním příkladě – ukazovat, že to není utopie, že zvládat to, co nás v životě potkává skutečně lze.

Autor: Bohumila Truhlářová | čtvrtek 31.1.2013 17:50 | karma článku: 11,84 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Bohumila Truhlářová

Přesně takhle se choval Hitler, když chtěl dostat svět do války, řekla mi prababička

„Putin v pytli na mrtvoly, modrožluté vlaječky kam se podíváš, hodinové telefonické rozhovory Macrona s Putinem, přátelská jednání Merklové s Putinem... děvenko, to všechno smrdělo už na dálku.

28.2.2023 v 9:08 | Karma: 6,53 | Přečteno: 178x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Zákulisní hry šmejdů

Kam oko dohlédne, nikdy jsme nevedli útočnou válku proti jiné zemi. Kdo si dovoluje podsouvat českému lidu, že jeho povinnost je útočit na jiné!?!! Ústavně zakotvená povinnost je bránit naši zemi, pokud jsme napadení nepřítelem!

28.2.2023 v 7:38 | Karma: 12,53 | Přečteno: 242x | Diskuse

Bohumila Truhlářová

Kdy je nejhůř? Když zločinecké bandy proniknou do sfér života

...a nastolí vládu jedné strany. A je jedno, jestli to udělají fašisti, komunisti nebo zbohatlíci. Hrůza, jakou způsobí jejich lež a neomalenost vede až

26.2.2023 v 12:07 | Karma: 16,20 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

A pak najednou ze dne na den jako by se nic nestalo

Do objektu vstoupili vojáci, mladí, zdraví, při pohledu na tu hrůzu kolem se odvraceli a zvraceli. Paní, která přežila

14.2.2023 v 9:20 | Karma: 23,90 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Bohumila Truhlářová

Je europoslanec Milan Uhrík v Bruselu jediný při smyslech?

Když islamisté posílali k sebevražedným útokům své soukmenovce, říkal k tomu náš přítel ing.Jan Konfršt: "Všimněte si, nikdy do toho nejdou jeho synové, jeho rodina." Posílat na smrt druhé, to zločince nebolí.

3.2.2023 v 14:17 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Ve francouzských Metách řeší útok bodnou zbraní, pět lidí je zraněných

17. června 2024  16:07,  aktualizováno  17:10

Pět lidí v pondělí utrpělo zranění při násilném činu spáchaném sečnou nebo bodnou zbraní ve...

Při divokém úprku před hlídkou naboural motorkář policejní vozidlo

17. června 2024  17:02

V Čuprově ulici skončila pondělní honička motorkáře, který se nechtěl podrobit silniční kontrole....

Ukrajinští uprchlíci snáz najdou práci načerno, vracet se nechtějí, říká výzkum

17. června 2024  16:54

Téměř polovina ukrajinských uprchlíků si myslí, že je pro ně snazší najít práci načerno než...

Motorkář v Troji na přechodu srazil školačku, skončila v umělém spánku

17. června 2024  16:29

Vážná zranění pánve a kyčle utrpěla v pondělí ráno nezletilá dívka, když ji na přechodu před ZŠ...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik