Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoce: dítě ve spárech čokolády

Vánoce mě nějakou dobu zas až tak nebavily, protože pro dospělého bez dětí časem ztrácejí svůj půvab. Ani do nacpaných obchodů pro dárky se mi moc nechtělo. Ale od doby, co mám dceru, jsem chytila druhou mízu.

Kdyz se vzdate alkoholu, cigaret, sexu, cerveneho masa, kolacu a cokolady a nebudete se moc rozcilovat, muzete si uzivat zivota par dalsich let.www.cartoonStock.com


Na ten pravý dárek jsem najednou zase ochotna stát dlouhé fronty, stromeček musím mít  - po dlouhé fázi umělých stromků šetrných k našim lesům - zase skutečný. O vůni pravého jehličí a zdobení majestátního stromu nechci její dětství zkrátka připravit. Alespoň nejméně ještě 2-3 roky. Stejně tak ji samozřejmě nechce nikdo ošidit o adventní kalendář a další dobrůtky, co ke konci roku patří. Najít míru je však úkol složitý.

Dítě jako krocan

Stejně jako já chytla totiž druhou mízu i celá naše rozvětvené rodina a protože Anna je zatím široko daleko jediné vnouče, dá velkou práci zamezit tomu, abychom ji během svátků nevykrmili sladkostmi jako krocana. Ten boj se sebou samými svádíme celý rok, ale teprve v prosinci to nabírá zrůdných rozměrů. Začíná to na Mikuláše – Moravské babičky posílají čokoládové figurky, bonboniéry a několik adventních kalendářů.  Pražská část rodiny nezůstává pozadu. Kdybychom se aspoň uměli domluvit…
Výsledek vypadá tak, že kdybychom chtěli, můžeme si otevřít i menší obchod s cukrovinkami. Přátelé a známí tu a tam také něco přihodí a tak se v obchodech plácáme navzájem přes ruce, abychom jí nedopřáli ještě lákavé to a tamto. I tak má dcera v tomto období nejspíš přísun sladkostí největší z celého roku.

Nejsem příznivcem zákazů, vím, že čím víc se jí budu snažit držet od čokoládiček dál, tím více ji budou lákat. Takže sladkosti v únosné míře toleruji. Ovšem když se nám to před Vánoci vymkne z ruky a police přetékají, musím vymyslet, co s tím.

Náhražky čokolády
Nejprve rozdělím sladkosti na přijatelné a závadné – čili odstraním levné imitace čokolády, které jsou bohužel na našem trhu tak rozšířené a většina Mikulášů a Čertů ležících na stáncích či v regálech supermarketů je vyrobena právě z čokolády nepravé. Jak známo imitace čokolády neobsahuje pravé kakaové máslo, ale jen kakaový prášek plus různé živočišné a rostlinné tuky a nemá pro naše tělo žádný pozitivní přínos. Kvůli nižší ceně jsou zrovna tyhle sladkosti hodně populární a tak většinou polovina našich obdržených zásob vezme za své rovnou. Co však s tím zbytkem?

Nejraději bych to rovnou rozdala dětem ve školce, jenže nechci jen tak ultimativně rozhodovat o dárcích, které mi nepatří. A moje dítě si navíc všechny dary dobře pamatuje (na tohle má vynikající paměť). V případě náhlé ztráty je vášnivě hledá. „Mami a kde je ten čeltík čokoládovej? Ne, tenhle, ten malinkatej, dluhej!“
Je tedy nutné vyzrát na situaci jinak, chytře! Jestli nechcete mít z dítěte v lednu kulatý míč, snažte se, aby se co nejvíc dělilo s ostatními. Jedině tak dítě vidí, že sladkost byla zpracována rozumným způsobem a nemusí po ní pátrat.

Dětský večírek

Uspořádejte slavnost! Největší odbyt sladkostí je přece během dětských party a návštěv. Proto by jich v prosinci mělo být, co nejvíc. Když už nic, tak se aspoň hrozící obezita rovnoměrně rozloží na dětskou populaci a vaše dítě v tom nebude samo. Navíc je to pro dítě skvělá škola dělení. Nechte ho, ať se učí dávat ze svého a ať samo přiděluje kamarádům. Každé dítě by navíc na odchodnou mělo dostat malou výslužku… :)

Jen tajně doufejte, že tento podlý trik s dětskou party nevyužije někdo příliš často i na vás a vaše dítě. Hostitelem musíte být za každou nejčastěji cenu vy!

Hezké svátky!

Psáno pro Svět potravin

Autor: Tereza Boehmová | úterý 1.12.2009 9:15 | karma článku: 15,49 | přečteno: 3031x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Fotoblog: Černá a bílá

Dneska zase trochu jinak. Žádné barevně šťavnaté jídlo, jen černobílé momentky různých podivností. A už nevím, co psát do perexu, perex je otrava.

25.10.2016 v 10:05 | Karma: 14,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Fotoblog: Lahůdky V.

Aby jídlo bylo dobré, musí být také hezké, zajímavě a inovativně servírované, aby se spojil vizuální zážitek s chuťovým, jak to mám nejraději. Otevírat najedeni.

11.10.2016 v 13:36 | Karma: 17,46 | Přečteno: 704x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Povídka: Amnézie

Figura zlámaná. Opatrný nádech. Otočila se co nejpomaleji, tak, jak to jen dokázala, protože věděla, že bude mít na tváři přesně TEN výraz. Jazyk, co se rozběhne uvnitř, aby vyloudil zvuk.

22.9.2016 v 15:23 | Karma: 16,56 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ona

Tereza Boehmová

Fotoblog: Lahůdky IV.

Jako obvykle tomuto fotoblogu předchází varování, abyste se najedli, než ho otevřete, protože jinak hrozí silný nárůst hladu a negativních emocí vůči mé osobě a to bych vážně nerada. Podráždím chuťové buňky a snad i oko potěším.

21.9.2016 v 10:09 | Karma: 19,46 | Přečteno: 589x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Fotoblog: Maso, ryby, maso...

Nejsem primárně masová, a když - tak si dám rybu. Ale občas dobrý steak požiju s chutí. V diskusi jste psali, že je to samý desert a zelenina, kdy že už vyfotím (a sním) pořádnou flákotu. Tak TEĎ! Neotevírat hladoví, raději.

8.9.2016 v 11:35 | Karma: 20,66 | Přečteno: 633x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/