Ty dveře mají rozbité kování…

Mnohým se možná zdá divné, že se nehrnu do účasti v internetových „diskusích". Vysvětlím proč.

Již dlouho pozoruji na blogu a obecně v internetových diskusích nemilou skutečnost – mnohým diskutérům chybí touha text chápat. Vítězí síla, která se snaží z textu vyrvat dvě, tři „motta“, která autor kolikrát ani nenapsal a opakovat je, až se stanou jedinými hlasitými hesly pro budování nenávisti. V mém případě nesmysly jako: "B. chce zakázat černý humor" "B. proti svobodě slova" "B. udavač". Vše probíhá dle očekávaného a blogem a internetovými diskusemi mnohokrát prověřeného a u kontroverzího textu tohoto typu očekávaného scénáře.

Pro ty, kteří přišli „k obrazovkám“ později, shrnu, co se stalo:

Napsala jsem článek o stránce, která podle mého názoru pod pojmem „černý humor“ velmi šikovně skrývá rasistický, antisemitský a velmi necitlivý obsah, který navíc naprosto hnusně a necitlivě přistupuje k obětem trestných činů. (Dnes už je část zmíněných citátů pryč, takže se anonymní autor/autoři snaží bagatelizovat moje počáteční tvrzení tím, že na stránce je přece jen pár vtípků na hraně a nerozumím bezva černé "srandě".)

Otevřela jsem dvě témata: 

Co všechno lze schovat pod pojem humor?

Je facebook prostředí zcela bez mantinelů? Ačkoliv facebook tvrdí a deklaruje něco jiného a nabízí nástroje, které podle mého názoru nefungují.

Text blogera pana Mazala přesně vystihl, co jsem se snažila říct.

Za dobu, co jsem na blogu, jsem bohužel zjistila, že  internetové diskuse a zejména pod články, kde je vyjádřen nějaký menšinový či vyčnívající názor, dávno přestaly být místem, kde by šlo o výměnu pohledů a šlo z nich vyčíst nějaký odraz názoru ve společnosti.

Známe to asi všichni, co zde píšeme, předvedu na smyšleném primitivním příkladu:

Bloger napíše blog, kterým říká: Ty dveře mají rozbité kování…

Diskutér1: Proč říkáš, že to okno je červené a má rozbité sklo, to je drzost!

Diskutrér2: No… okno… Fuj…Dobře tě znám, ty (vyberte si sami) komunisto, feministo, fašisto, levičáckej-pravičáku, puntíkovaná rudozelená potvoro. Řeknu ještě Tondovi a Martě… Tohle musí přestat, vytrolíme tě a pořádně!

Diskutér 3: No jasně, zjistím na google a facebooku, co se dá vyšťourat. Jdeme na to, mám totiž celej den volno.

Mezitím ještě občas následuje článek diskutéra, který je zároveň blogerem, popřípadě několik článků o oknech.

Občas má bloger štěstí a někdo se okrajově zmíní o dveřích nebo dokonce reaguje článkem o dveřích…

Bloger má dvě možnosti – strávit x dní marným vysvětlováním a reagováním na každý komentář  a objasňováním každému z diskutérů, co jak myslel – což většinou každý z nás párkrát zkusí a zjistí, že na vysvětlení nikdo v „diskusi“ nečeká.  

A nebo prostě odejde, dá si někde v klidu čaj a doufá, že někdo text pochopil, tak, jak byl myšlen. A raduje se z e-mailů či vzkazů, od lidí, kteří textu porozuměli, třeba i se vším nesouhlasí, ale slušně napíšou, že se jim to či ono zdálo tak a tak a proč, ale chodí do práce, kde nemají čas ani chuť se dohadovat s rozvášněným davem.

Na nekonečné diskutování má totiž evidentně sílu a žaludek část populace s neomezeným množstvím volného času, která ale – díky tomu - nemusí být reprezentativní. Silnější (hlasitější, uřvanější) názorová převaha pod články blogerů proto není směrodatná. O něco zajímavější (i když určitě ne všeříkající) bývá například karma článku.

Jistě je zde mnoho lidí, kteří zkoušeli nebo ještě zkouší i zde kultivovaně diskutovat, ale v záplavě osobních invektiv, nepochopení, zkreslování a překrucování, se velmi brzo utopí.

Před časem (hlavně po diskusích pod články o paterčatech a popálené Natálce) jsem se  rozhodla, že se této exhibice a veřejného ponižování účastnit pokud možno nebudu. Diskuse nechávám otevřené, kdo rád diskutuje, ať si diskutuje. Raději jdu dělat něco jiného – například číst blogy – protože blogy, kde se autor musí už za svůj výtvor postavit pod svým jménem a argumentovat na delším prostoru – jsou pro mě cennější a poučnější, než několikaslovný odsudek.

V davu rozvášněných trollů, kteří se chtějí jen poplácat po zádech, jak protivníka dostali, zdeptali, urazili, znemožnili  – se podle mě - opravdu diskutovat nedá. Představa, že se autor textu MUSÍ zodpovídat před jakýmsi samozvaným lidovým soudem je mylná. Je to trollí svět a ti, kdo si ho stvořili a žijí v něm, nechť si v něm radostně fungují.

Nabízím k zamyšlení dvě teorie, které byly v podobných případech mnohokrát potvrzeny. Jedná se o koncept Spirály mlčení a Band Wagon Effectu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chcete-li si se mnou opravdu promluvit a podebatovat a vyslechnout si můj pohled na věc a ne se snažit mě jen uřvat z práva hlasitějšího, počkejte 14 dní, až to nebude tolik "in". Až opadne touha „diskutérů“ po honění si ega a lynčování, pak mi napište slušný e-mail, když se vám bude chtít. Ráda si s vámi písemně podebatuji – ve složení: jeden proti jednomu.

(Článek zařazuji mimo titulní stranu do rubriky hyde park, kam dle kodexu texty o diskusích na blogu patří)

Howgh

Autor: Tereza Boehmová | pátek 3.10.2014 17:49 | karma článku: 27,02 | přečteno: 3568x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

O mojí šedé čepici s černými pruhy

Nevím, jak to máte se ztrácením věcí, ale já jsem příšerný ztráceč. Nemá smysl mi pořizovat žádné značkové brýle, čepice, rukavice, ani šály.

7.12.2016 v 16:35 | Karma: 20,85 | Přečteno: 487x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Boehmová

Fotoblog: Řím

Nedávno jsem měla hranatější narozeniny a protože se mi nějak nechtělo dělat klasickou velkou oslavu v Praze, rozhodla jsem se nakonec pro menší výlet s kamarádkami do Říma. A parádně jsme si to užily. Pár fotek jako vzpomínka.

26.11.2016 v 13:07 | Karma: 19,84 | Přečteno: 810x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Povídka: Když "taktrochudebil" narazí na "taktrochukrávu"

„Víš, jsem tak trochu debil“ říkal, když se poznali, aby ji varoval. Pokývala hlavou a v očích se jí zaleskl smutek. „Víš....Jsem tak trochu kráva,“ řekla potom.

18.11.2016 v 13:02 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1551x | Diskuse| Ona

Tereza Boehmová

Povídka: Pokoj plný bolesti

Seděly při svíčkách. U stolu, naproti sobě, jak měly ve zvyku, když svolaly tajné sesterstvo. Irena a Simona. Kamarádky spřízněné společnou kletbou.

2.11.2016 v 22:29 | Karma: 14,63 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ona

Tereza Boehmová

Žádná pražská... Česko-Moravsko-Slezská kavárna!

Ještě ke včerejšku. Demonstrace a pokojná setkání, která vyjadřují občanský postoj jsou v občanské společnosti naprosto běžná a zdravá věc.

29.10.2016 v 12:05 | Karma: 32,77 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/