Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mami..."Vyprávěj" aneb vyměňte lidi

Řekněte mi, jak mám své starší dceři – poté, co jsme se spolu dívaly na několik dílů seriálu Vyprávěj – vysvětlit, že k moci míří opět komunisté a jim velmi podobná levice. Tedy ti, komunisté, které viděla zavírat a týrat či pronásledovat lidi jen za jejich názory. Ti, kteří nepohodlné vyháněli, posílali do pracovních táborů nebo přímo zabíjeli. Odvážné pošlapávali, mučili. Schopné a šikovné donutili k emigraci.

Ti samí komunisté, kteří hlídali hranice a zakazovali cestovat. Nutili nás (tedy naše rodiče a prarodiče) ohýbat hřbety, žít v šedi, šuškat si a být sraby, kteří se bojí a raději jdou s davem a červenou knížkou, protože… chceme přežít a klídek, smrádek znamená bezpečí. Naučili nás přetvářce, průměrnosti a neúctě k hrdinům a schopným aneb ten blbeček šprťounská se nějak moc snaží, debil jeden, pryč s ním...  (Namísto zrušení slova „šprt“ a zavedení spíše nějakých slov obdivu k hnacímu motoru k něčemu lepšímu, co by nás samotné mělo nakopnout a popohnat).

Jak mám dceři vysvětlit, že lidé zapomněli, že komunisté  neumějí hospodařit a žádné zázraky z dnešní „krize“ v rukávu nemají. Ekonomiku už jednou přivedli zcela na dno, v obchodech nebylo žádné ovoce, na všechno „luxusní“ zboží, auta, banány, vložky se stály fronty a to někdy i ve spacácích a přes noc.

Moje dcera to chápe a znovu to nechce. A to je jí sedm let. Jak je možné, že to nechápe téměř 50 procent dospělých voličů?

Jak jí mám vysvětlit, že žije v zemi, kde je polovina lidí nepoučitelná a dobrovolně volí plané utopické sliby o blahobytu bez práce, které už všude na světě tisíckrát selhaly, namísto sice náročnějšího a ne vždy stoprocentně a rychle úspěšného – ale aspoň svobodného – konkurenčního prostředí bez nesmyslného přerozdělování a rozmáchlé moci státu?

Navíc reprezentované stranou, která se od minulosti ani nedistancovala, její třešničky jsou pořád shnilé až na pecku, červi lezou ze všech děr a její protagonisté klidně v televizi bez uzardění pronášejí slova "demokracie“, "diskuse", "pravda", "polemika", "boj s korupcí" nebo "odlišné názory“. Vždycky mám pocit, že by se při  každém z těchto slov padajících z pusy komunisty mělo rozsvítit na obrazovce červené světlo s nějakým super protivným zvukem třeba tím "TUDUDUDU" z pořadu Riskuj, abychom nezapomínali...

Jak jí mám říct, že dokonce i lidé, které sama zná, možná hodí do volební urny komunisty a klidně ohrožují její život i budoucnost a je jim to uplně jedno?

Má milá dcero, nechápu to stejně jako ty. A velmi mě to trápí. Víš, byla tu taková iniciativa „Vyměňte politiky“. To ale bohužel nestačí. Tady u nás v Česku bychom potřebovali mnohem víc. Potřebujeme vyměnit lidi…

Měli by letos volby vynechat a v době jejich konání zajet do Číny, Severní Koreje, na Kubu a třeba i na Sibiř a chvilku tam pobýt… Zajít si tam třeba k doktorovi, zkusit za místní plat sehnat něco k jídlu, získat byt, zkusit s místním kamarádem kamkoliv vycestovat… A kdyby se jim v těch zemích zaslíbených líbilo, mohli by tam i zůstat. No fakt...

Je to smutné. Máme tak krásnou zemi, tolik hrdinů v minulosti a pořád tolik pitomých lidí. Proč?

Venku je děsná zima, dnes ráno mi došlo proč, Mráz totiž, jak známo, přichází z Kremlu… A bojím se, že už sem kráčí mílovými kroky, protože ho sami voláme (a to je na tom to nejhorší).

Autor: Tereza Boehmová | čtvrtek 3.10.2013 9:49 | karma článku: 42,11 | přečteno: 7256x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Fotoblog: Černá a bílá

Dneska zase trochu jinak. Žádné barevně šťavnaté jídlo, jen černobílé momentky různých podivností. A už nevím, co psát do perexu, perex je otrava.

25.10.2016 v 10:05 | Karma: 14,99 | Přečteno: 447x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Fotoblog: Lahůdky V.

Aby jídlo bylo dobré, musí být také hezké, zajímavě a inovativně servírované, aby se spojil vizuální zážitek s chuťovým, jak to mám nejraději. Otevírat najedeni.

11.10.2016 v 13:36 | Karma: 17,46 | Přečteno: 704x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Povídka: Amnézie

Figura zlámaná. Opatrný nádech. Otočila se co nejpomaleji, tak, jak to jen dokázala, protože věděla, že bude mít na tváři přesně TEN výraz. Jazyk, co se rozběhne uvnitř, aby vyloudil zvuk.

22.9.2016 v 15:23 | Karma: 16,56 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ona

Tereza Boehmová

Fotoblog: Lahůdky IV.

Jako obvykle tomuto fotoblogu předchází varování, abyste se najedli, než ho otevřete, protože jinak hrozí silný nárůst hladu a negativních emocí vůči mé osobě a to bych vážně nerada. Podráždím chuťové buňky a snad i oko potěším.

21.9.2016 v 10:09 | Karma: 19,46 | Přečteno: 589x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Fotoblog: Maso, ryby, maso...

Nejsem primárně masová, a když - tak si dám rybu. Ale občas dobrý steak požiju s chutí. V diskusi jste psali, že je to samý desert a zelenina, kdy že už vyfotím (a sním) pořádnou flákotu. Tak TEĎ! Neotevírat hladoví, raději.

8.9.2016 v 11:35 | Karma: 20,66 | Přečteno: 633x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/