Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní instinkt Jany Bobošíkové: „Elity“ za ostnatým drátem

8. 8. 2008. Den, kdy jsme zažili jednu  z nejhorších srážek vlaku s překážkou na kolejích. Ale také den, kdy byly v Pekingu zahájeny Olympijské hry. Obstáli jsme v obou případech. Nejen záchranáři a hasiči, ale všichni, kdo byli zrovna nablízku havarovanému rychlíku EuroCity ve Studénce, pomáhali. Dárci krve po výzvách okolních nemocnic neváhali. Zatímco lékaři sváděli zápas o život vážně zraněných, čeští sportovci vybojovali v Pekingu rovnu dvě zlaté medaile. Myslím, že to jsou dost dobré důvody k tomu, abychom měli dobrý pocit, že můžeme žít v zemi, kde je tolik dobrých a schopných lidí. Proč ale nejsou v politice? Na místech, která by jim umožnila přetavit jejich občanské ctnosti do zákonů a fungování státní správy?          

Trvalo mi dlouho, než jsem to pochopila. Vždyť je přece jasné, že kdo cítí odpovědnost občanskou, moc dobře ví, že když se alespoň nepokusí vyčistit ten augiášův chlév, který si hrdě říká česká parlamentní demokracie, jednou se v těch výkalech utopíme všichni. Jenomže, jak vyčistit chlév, když do něj nelze vstoupit? Zatím každý pokus o přiblížení narazil na ostnatý drát s vysokým napětím, za kterým se na vás šklebí zdivočelí psi. Touto hradbou, kterou kolem sebe postavily klientelistické skupiny navázané na parlamentní strany, touto novou železnou oponou, projde jen ten, kdo přijal jediné pravidlo vlčí smečky, tedy respekt k právu nejsilnějšího.

Nejsilnější může všechno. Může být zároveň konzervativním politikem a přitom žít v bigamii, může uzavírat pakty třeba i s ďáblem, když to vynáší. Ostatní členové smečky pokorně čekají, až se nasytí a pak se porvou o zbytky tučné kořisti. Jedině ti, kteří přijmou takovou morálku, mohou projít. Klasickým příkladem jsou Zelení - pár poskakujících Kuchtových a Stropnických nic nemění na tom, že jde jen a pouze o recyklovaného lidovce Bursíka. Nebýt jeho a jeho domluvené role při lovu a následné dělbě kořisti, živili by se pouze Rakouskem zaplacenou nenávistí k Temelínu.

Přiblíží-li se k ochranné hradbě kdokoliv, u koho hrozí, že by se mohl snažit měnit zaběhané pořádky mocí zkorumpovaného bratrstva, nastoupí zpolitizovaná státní správa. Jde-li o majitele firmy, nevymotá se z věčných finančních kontrol, úřady začnou šikanovat i jeho obchodní partnery, kteří si spolupráci brzy rozmyslí, zdržují se mu vratky daně atd. Jde-li o fyzickou osobu, podnikatele či nepodnikatele, začne mít náhlé potíže třeba se stavebním povolením či se studiem svých dětí.       

Sama jsem matka a rodina pro mě je a vždycky byla prioritou. Velmi dobře tedy chápu lidi, kteří právě z takových důvodů odmítají veřejné angažmá. Jenomže pak se musíme smířit s tím, že naše životy jsou plně v rukou politických aparátčíků, kteří si hodnotovým žebříčkem nikterak nezadají s těmi, proti kterým jsme zvonili klíči v roce 1989. Ti měli svou vedoucí úlohu přímo v Ústavě, takže se nemuseli tolik snažit. Výsledek je ale stejný. Anebo můžeme čekat na Zorra mstitele. Na člověka bez závazků, pochybností, reminiscencí, skrupulí. Na takového možná svého času čekalo i Vilémovské Německo, respektive Výmarská republika. Dočkala se a v roce 1933 mu dala zelenou.Jak to dopadlo, víme všichni. 

Autor: Jana Bobošíková | úterý 12.8.2008 10:04 | karma článku: 38,76 | přečteno: 6852x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  19:08

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17

Desetitisíce Francouzů dnes vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Dny v týdnu vidí barevně. Obrazy nelze číst logicky, říká malířka Klára Sedlo

15. června 2024  18:01

Už na vysoké škole se seznámila se svou současnou kurátorkou a začala se uměním naplno živit....

KOMENTÁŘ: Zase školné? Opravdu chceme bariéru bránící ve vzdělání?

15. června 2024

Premium Už je to tu zas. Eurovolby jsou za námi, voliče zase nějaký ten měsíc nepotřebujeme, tak proč po...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik