S „Lisabonem“ zmrzneme. Doslova

Psáno exkluzivně pro Blog iDNES.cz - Rusko zavřelo kohouty. Jsme bez plynu. Zatím nemrzneme, máme zásoby. Prý na čtyřicet dní. Pokud i potom náš největší dodavatel zemního plynu nebude dodržovat své obchodní závazky, odnesou to nejdřív podniky. A připíšou si další ztráty k těm, které už způsobila ekonomická recese. Budou další krachy, další nezaměstnaní. A tak norský plyn, který by možná v omezené míře šlo použít k zásobování domácností, tyto domácnosti často nebudou mít čím platit. A to jsme na tom ještě dobře. Zatím máme elektřinu z Temelína a teplo z řady tepláren na hnědé uhlí. Až Rusové zavřou kohouty za pár let, bude nejspíš hůř.

Zelení se už postarali, abychom právě to hnědé uhlí netěžili a naplánovali nám teplárny a elektrárny právě na plyn. A zatrhli s vydatnou pomocí svého modrého premiéra Topolánka další rozvoj jaderné energetiky. Navíc i ta, kterou nyní máme, vezme možná za své. Přijmeme-li Lisabonskou smlouvu. Ta umožní Rakušanům to, o čem dávno sní. Absolutní likvidaci naší jaderné energetiky. Fakt, že jim nevadí mnohem silnější komplex jaderných elektráren ve Francii, odkud převážně vane vítr, který by mohl přinést případnou radioaktivitu právě do Rakouska, hovoří jasně - jde jen a pouze o to, zničit naši konkurenceschopnost.

Představy euronaivistů, současnou vládní ODS a jejího předsedu Topolánka nevyjímaje, o evropské přátelské spolupráci a solidaritě vezmou rychle za své v okamžiku, kdy dojde na lámání ekonomického chleba. Každá vláda každého státu (tedy kromě té naší) se stará především o svou košili a až poté o kabát. Rakouský návrh na likvidaci české jaderné energetiky po přijetí Lisabonské smlouvy bude potřebovat v EP jen kvalifikovanou většinu, tedy 55 procent zemí EU, představujících 65 procent občanů EU. Francie nesporně bude pro - proč by si pěstovala v jaderné energetice konkurenci? Ale i pro země, které nevyrábí většinu elektřiny z jádra jako Francie, bude mít rakouský návrh neodolatelnou přitažlivost.

Bez energetické soběstačnosti pro ně Česká republika nebude představovat konkurenci ani v ostatních oborech hospodářství. Stane se výhodným zdrojem levné pracovní síly a odbytištěm méně kvalitního zboží. Tak proč by nehlasovali pro? Těch 55 procent zemí Rakušané nejspíš získají levou zadní. A nám nezbude než přijmout osud chudého příbuzného, vydaného na milost a nemilost svému okolí. Přijetím vazalské Lisabonské smlouvy se časem dostaneme na chvost Evropy a do větší závislosti na Rusku. Nikoliv jejím nepřijetím, jak nám dnes nejrůznější naivní eurohujeři a rusofobové tvrdí.


Autor: Jana Bobošíková | pátek 9.1.2009 9:59 | karma článku: 31,79 | přečteno: 2272x