Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nabucco přenechme Verdimu

Psáno exkluzivně pro Blog iDNES.cz - Premier Topolánek prohlásil, že výstavba plynovodu Nabucco je pro Předsednictví ČR prioritní. Evidentně ale jde o nesprávnou prioritu z geopolitického, bezpečnostního i čistě energetického hlediska. To není laický pohled můj, ale je to názor expertů z Evropaké komise, z pařížské Mezinárodní energetické agentury IEA, odborníků českých a německých např. z Transgasu, RWE a E.ON. Ale také specialistů z římské NATO Defence College a z Centre for European Policy Studies.

Za rozumnou prioritu považuji naopak dobré vztahy a smlouvy s Ruskem a Gazpromem, při dohledu na procesy na Ukrajině a v Rusku. A k prioritám samozřejmě patří i vybudování plynovodu Sever z Ruska do Německa v kooperaci ruských, německých a nizozemských firem a plynovodu Jih z Ruska do Bulharska, Řecka, Itálie, Srbska a Maďarska. Je také plánováno propojit Sever v Německu přes plynovod Gazela do ČR a Jih z Maďarska na Slovensko. V případě, že by se Nabucco vybudoval, nastoupí totiž namísto jednoho řada dalších vyděračů. Turecko tak už učinilo. Požaduje vysoké tranzitní poplatky. Státy Kaspické oblasti nejsou dostatečně stabilní - viz srpen 2008 v Gruzii, zmatky v Uzbekistánu, Turkmenistánu, v Azerbajdžánu. A možnosti Iránu jsou obrovské.

Co ale považuji za klíčové, jsou faktické zásoby plynu. Téměř dvě třetiny světových ložisek mají tři státy - Rusko, Irán a Katar. Rusko 45 bilionů kubických metrů, Irán 28, Katar 25. Ty státy, které by měly být přes Nabucco zdrojem plynu pro EU, mají zásob málo. Turkmenistán 2,7, Kazachstán 1,9, Uzbekistán 1,7, Azerbajdžán 1,3 bilionu metrů kubických. Také nelze zapomínat, že Gazprom a Rusko má všude své lidi a různé dohody veřejné i neveřejné, které dávají přednost prodeji plynu Gazpromu na desítky let za zaručené ceny. Zatímco Nabucco je ve hvězdách. Navíc by vedl oblastmi, kde teroristé bohužel dobře vědí, jak se plynovody a ropovody ničí. A krom toho uvedené státy jednají s Čínou a Indií, které umějí plyn zaplatit.

Jsem přesvědčena, že české vládě a Evropské Unii zbývá jediná realistická a perspektivní cesta - zabývat se urychleně bezpečnými, zajištěnými plynovody Sever a Jih, upevňovat smluvní základnu pro dodávky ropy, rozvíjet jádro. Je nutné věnovat se také rozvoji ropovodů a jaderných elektráren. Díky novým nalezištím ropy a plynu bude Rusko do roku 2020 těžit ročně 550 milionů tun ropy a z toho více než polovinu exportovat. Plynu se bude v Rusku těžit až 740 miliard kubických metrů ročně, z toho půjde téměř polovina na export. Čísla jsou z Ruské energetické koncepce do r. 2020. Ta zároveň umožňuje českou účast na projektu Mezinárodního střediska pro obohacování uranu v Angarsku pod kontrolou MAAE. To by také vyřešilo problém vyhořelého jaderného paliva. A ČR by mohla uvažovat o rozšíření spolupráce firem jako Škoda JE, Škoda - Power a Vítkovice, a. s. s ruskými společnostmi na modernizaci reaktorů VVER - 1000 a také spolupracovat při výrobě reaktorů s rychlými neutrony. Jediná elektrárna na světě s rychlými neutrony zatím funguje jen v Rusku.

Autor: Jana Bobošíková | úterý 27.1.2009 10:24 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1830x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Loutky a loutkáři

Vláda hodlá zastavit masivní tunelování našich peněženek výstavbou obřích solárních parků na úrodné půdě. Člověku by se chtělo zatleskat, kdyby celá věc neměla háček. Tedy spíš několik pořádných háků. Kde byli ti dnešní sluncebijci Nečasové, Kalouskové a další, když v minulém volebním období nechali řadu firem a to hlavně zahraničních, aby se pomocí státem garantovaného, a tedy naprosto bezrizikového, byznysu napakovali na úkor všech našich odběratelů elektřiny? Včetně těch nejchudších domácností? Kdopak to vládl společně se Zelenými, kteří utlumili jadernou energetiku a dupali nožičkami, že namísto toho musíme maximálně využívat obnovitelné zdroje energie? Neklame-li mě paměť, tak v té vládě (Topolánkově, blahé paměti) seděl jak Petr Nečas, tak Miroslav Kalousek. Jakoby pánové náhle objevili Ameriku. Problém nepřiměřené podpory expanze solárních panelů na naše pole za naše peníze tu totiž existuje roky a řada odborníků na něj včas upozorňovala.

15.9.2010 v 22:43 | Karma: 32,45 | Přečteno: 2815x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Gesta místo práva, aneb Helena na pranýři

„Přejděte znovu Jordán“, žádají po Heleně Vondráčkové osobnosti uměleckého a veřejného života. Mezi nimi i exprezident Havel a expremiér Fišer. V reminiscenci na jednu z jejích nejslavnějších písní tak nazvali svou výzvu, aby ukončila soudní spory s Martou Kubišovou. Tímto gestem požadují, aby paní Vondráčková svůj Jordán přešla znovu. Čímž ale vlastně říkají, že už ho jednou přešla. V jistém smyslu ano.

8.9.2010 v 6:55 | Karma: 46,98 | Přečteno: 35611x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Všichni, kteří denně masturbujete, udělejte krok vpřed

Poznámky k projevu na protestním shromáždění Neexperimentujte s našimi dětmi dne 1. 9. 2010 Dovolte mi úvodem několik poznámek k mé osobě. Jmenuji se Jana Bobošíková, nejsem Sarah Palinová, nejsem bigotní katolík ani evangelík a nejsem tmář. A kdo to o mně tvrdí, tak vědomě lže. To jenom aby bylo jasno, že nic z toho, co jste se o mně v posledních dnech mohli dočíst, nemá oporu ani v mém životě, ani v mých názorech. Jsem matka dvou dětí a svobodný svéprávný a zodpovědný člověk, který chce rozhodovat o jejich výchově.

5.9.2010 v 12:10 | Karma: 38,64 | Přečteno: 6047x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Voyeuři

Jde prý o zdraví coby nejvyšší lidskou hodnotu. Tak obhajuje ministerstvo školství svou příručku sexuální výchovy. Jakoby lidské zdraví stálo na jakémsi hodnotovém piedestalu a s jinými hodnotami nesouviselo. Jenomže souvisí. Člověk, kterému jakýkoliv politický režim upírá osobní svobodu, člověk, jemuž jeho okolí odmítá poskytnout prostor pro vlastní názor, nebo ho nutí akceptovat pro něho neakceptovatelné věci a ničí tak jeho sebeúctu, tak úplně zdravý nebývá.

1.9.2010 v 10:18 | Karma: 42,42 | Přečteno: 12928x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Likvidace ČR v režii české „pravice“

Nedá mi to, abych nezveřejnila své odpovědi na zajímavé dotazy jednomu ze studentů, kteří se na mě čas od času obracejí. Nevím, zda je rozhovor jako blog možný, jestli ne, nechť ho administrátor smaže a ostatním se omlouvám.

26.8.2010 v 9:38 | Karma: 27,92 | Přečteno: 3736x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik