Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gesta místo práva, aneb Helena na pranýři

„Přejděte znovu Jordán“, žádají po Heleně Vondráčkové osobnosti uměleckého a veřejného života. Mezi nimi i exprezident Havel a expremiér Fišer. V reminiscenci na jednu z jejích nejslavnějších písní tak nazvali svou výzvu, aby ukončila soudní spory s Martou Kubišovou. Tímto gestem požadují, aby paní Vondráčková svůj Jordán přešla znovu. Čímž ale vlastně říkají, že už ho jednou přešla. V jistém smyslu ano.

Na rozdíl od autorů výzvy se vymanila z raných polistopadových představ, že když máme konečně tu demokracii, tak jsme přece všichni kamarádi a pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Helena Vondráčková pochopila, že k tomu, aby pravda a láska skutečně zvítězila, potřebuje demokratická společnost dobré zákony a nezávislou justici. Takovou justici, která nehledí na to, čí je kdo kamarád, jak kdo zpívá, jak moc velká je celebrita, zda-li jde o medializovaného miláčka národa s pohnutým osudem nebo o neznámého bezdomovce. A že lidé musí také umět těchto institucí využívat a důsledně trvat na jejich kvalitním fungování. Že nad ničím nesmíme jen tak mávnout rukou, protože tak deformujeme představy o právu i pořádku a necháváme justici degenerovat, čímž sami podkopáváme jeden z pilířů demokratického státu. Každý a tedy i veřejně známý člověk má nejen právo, ale i povinnost zaměstnat justici, cítí-li se poškozen a krácen na svých právech. Nikoliv rozmáchlými, rádoby efektními gesty, ale důsledným uplatňováním a vyžadováním práva se totiž buduje právní stát.

Gesta možná mají své místo v revolučních okamžicích národa, ale do běžného života nepatří. Nepřekvapuje mě příliš, že v tomto smyslu svůj Jordán nedokázal přejít exprezident Václav Havel. Jako dramatik měl vždy velká gesta v oblibě. A jeho elitářské představy o fungování zastupitelské demokracie i pokřivené pojetí práva ho dovedly nejen k polistopadové spolupráci s elitními komunisty typu Mariána Čalfy, ale i k jeho první amnestii, kdy propustil na svobodu i vrahy a násilníky bez hledu na bezpečnost občanů. Dopady na vývoj společnosti a právního státu mu mohly být ukradené. Hlavně, že udělal své gesto „lidumila“. Stejně tak mu byly ukradené ekonomické a sociální důsledky likvidace našeho zbrojního průmyslu. Udělal gesto „mírotvorce“ a německé, francouzské, americké a další firmy zase naše peníze z tradičních trhů.

Musím ale přiznat, že expremiér Jan Fišer mě překvapil velmi. Není to dramatik milující gesta, ale statistik. Muž čísel, který by měl znát cenu racionality lidského uvažování. A racionalita přece nikoho soudného nemůže přivést na myšlenku, aby se jakýmkoliv způsobem vyjadřoval k něčímu právu vést či nevést soudní spor. „Připadá mi hodně nedůstojné, aby člověk typu Marty Kubišové byl popotahován po soudech“, řekl doslova. Máme tedy snad nějaký seznam lidí, jejichž popotahování po soudech se nedoporučuje, protože je nedůstojné? Ať udělali cokoliv? Partu vyvolených, kterých se justice nemá dotýkat, protože mají jakýsi blíže neidentifikovatelný božský  (havlistickopravdoláskový) původ?

Nevím, kdo je, nebo není ve sporu Vondráčková – Kubišová v právu. A ani to nezkoumám a zkoumat nebudu. Protože za to, aby zkoumali, šetřili a případně trestali, si ze svých daní kromě jiného platím i policisty, státní zástupce a soudce. A za ty peníze důrazně žádám, aby všichni činili kvalifikovaná rozhodnutí bez ohledu na jakoukoliv formu nátlaku ať už jde o gesta veřejných činitelů jakým je výzva Heleně Vondráčkové nebo o „doporučení“ politiků na tajných schůzkách jako v případě kauzy Jiřího Čunka. Vím, že k tomu, aby takto fungovala, musí naše justice také nejprve překročit svůj „Jordán“. Akce, které se snaží její rozhodnutí ovlivňovat poukazy na něčí důstojnost, pohnutý osud či životní zásluhy tomu ale rozhodně nepomáhají.

Helenu Vondráčkovou mám tu čest znát. Nezištně pomáhala Suverenitě ve volební kampani, naprosto nezištně a s plným nasazením zpívala pro zatopenou Moravu, pomoc lidem v nouzi pro ni byla samozřejmost. Nevím, kdo je v právu v jejím sporu s Martou Kubišovou. Ale vím, že peníze u paní Heleny nejsou povýšeny nad přátelství, ohleduplnost a slušnost, jak ji obvinili v otevřeném dopise expolitici a umělci.

 

 

Autor: Jana Bobošíková | středa 8.9.2010 6:55 | karma článku: 46,98 | přečteno: 35611x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik