Česká lisabonská lež

Dnes jsem jako jediná česká zástupkyně vystoupila v klíčové rozpravě k přípravě zasedání Evropské rady 18. a 19. června 2009. Níže naleznete můj projev z této rozpravy.

Česká lisabonská lež

Vážený pane místopředsedo Rady Evropské Unie, pane vicepremiére Vondro,

ačkoliv jste představitelem vlády v demisi, nezbavuje Vás to odpovědnosti, kterou máte nejen k občanům České republiky, ale celé Evropské Unie. Proto Vás vyzývám, abyste přestal nedemokraticky a lživě prosazovat Lisabonskou smlouvu a abyste občanům sdělil pravý stav věcí.

Řekněte prosím, že Evropská Unie efektivně funguje i v hospodářské krizi, že přijímá potřebná opatření, že si jsou členské státy schopny pomáhat navzájem. A že k tomu všemu nepotřebují Lisabonskou smlouvu.

 

 

Odvolejte nahlas nehorázný výrok českého předsednictví, o tom, že kdo nepřijme Lisabonskou smlouvu, měl by z Unie odejít. Řekněte narovinu, že právní trumfy mají nyní v rukou naopak ti, kteří Lisabonskou smlouvu neratifikovali, tedy Irové i ostatní svobodomyslní lidé v EU. Řekněte, že současné smlouvy jsou jednostranně nevypověditelné, a z EU je možné vystoupit jen na základě souhlasu všech členských států. Tedy že nikdo nemůže být z Unie vyloučen, aniž by s tím sám souhlasil.

A konečně, pane vicepremiére Vondro, odvolejte nahlas svá nepravdivá slova, že s Lisabonskou smlouvou vyslovilo souhlas 25 zemí. Pokud jste kompetentní, tak víte, že ratifikace není dokončena v šesti zemích včetně Německa nebo Polska.

Vezměte, prosím, dále v úvahu, že LS odmítli nejen irští občané, ale i např. významný německý levicový politik Oskar Lafontaine, významný křesťansko-demokratický politik, bývalý předseda Spolkového ústavního soudu a německý prezident Roman Herzog i bývalý poslanec Evropského parlamentu, syn atentátnika na Hitlera Franz Ludwig Graf von Stauffenberg. A v neposlední řadě ji odmítá i prezident Vaší země Václav Klaus. Jejich argumenty mají společného jmenovatele - obavy z dopadu masivní ztráty suverenity členských států na každodenní život lidí.

Vážený pane vicepremiére Vondro, před dvaceti lety jste přispěl k pádu režimu, který sousedy utlačoval, občanem pohrdal a lidem lhal. Patří Vám za to oprávněná úcta. Proto nechápu, proč se nyní snižujete ke stejným praktikám. Dáváte tak do rukou pádné argumenty všem, kteří Evropskou Unii srovnávají se socialistickou RVHP a Brusel s Moskvou.

Chci Vás upozornit, že vážnost českého předsednictví nesnížil pád vlády, ale nehorázný nátlak na Irsko, ke kterému se české předsednictví propůjčuje. A lži vrcholných představitelů předsednictví o Lisabonské smlouvě, kterými diskreditujete demokratické procesy v Evropské Unii.

Byť jste v demisi, stále máte odpovědnost. Zasaďte se, prosím o to, aby poslední Evropská rada s českým předsednictvím proběhla tak, aby po naší zemi nezůstala pachuť totality, nátlaku a lži, ale úcty k demokracii, svobodě a pravdivým faktům.

Jen tak potvrdíte, že před dvaceti lety lidé nezvonili klíči na náměstích zbytečně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Bobošíková | úterý 5.5.2009 17:00 | karma článku: 31,40 | přečteno: 3115x