Bruselská povýšenost a ostravská plíseň

Praha/Ostrava 28. 4. 2009 (Psáno exkluzivně pro Blog iDNES.cz) - Bývalý eurokomisař Pavel Telička kritizoval v České televizi naše politiky za malý „drive" v procesu schvalování Lisabonské smlouvy. (Pro ty, kteří ještě mluví česky, to znamená cosi jako zápal pro věc.) Pavel Telička je právník, takže se nemůže schovat za neznalost legislativní podstaty tohoto dokumentu a jeho možných důsledků pro život obyvatel naší země. Nemůže nevědět, že takto pojatá reformní smlouva EU učiní z našeho státu jen nesvéprávný přívěsek na býčí šíji mocnějších sousedů.

Bakaluv byt OKD. S Telickovym dozorem... Ti budou po případném přijetí Lisabonské smlouvy určovat pravidla nejen v energetice a tedy v hospodářské politice, ale i v bezpečnostní nebo imigrační politice. Může dojít k uzavření Temelína, k odkládání pro Brusel nepohodlných imigrantů nebo k obnovení sporů o majetky odsunutých sudetských Němců. A nebude-li se to někomu líbit natolik, že sáhne k aktivnímu odporu za hranicí určených pravidel, tak si pro něho namísto naší klidně sáhne německá policie. Takže já se nedostatku „zápalu pro věc" u některých našich zákonodárců (bohužel jich není mnoho) opravdu na rozdíl od Pavla Teličky nedivím.

Politika v naší zemi podle názoru exkomisaře vykazuje neschopnost „přesahu přes tu českou kotlinu a nějaké sebekultivace". Spolu se starým dobrým českým rčením jsem přesvědčená o tom, že než člověk začne přesahovat svůj domov a ohlížet se po sousedech, má mít zameteno před vlastním prahem. Teprve má-li doma uklizeno a má-li zabezpečeny základní potřeby své vlastní rodiny nebo v případě politika své vlastní země, může se bavit o „přesahu" a diskutovat o formách spolupráce s mnohem silnějšími sousedy. Jenom tak je pro ně totiž rovnocenným partnerem. Jenom tak dosáhne žádané „sebekultivace". A jenom tak má právo kritizovat druhé. Jde-li opačnou cestou, stává se z něj bezcenný tlučhuba, který chodí světem a rozdává „hraběcí rady".

Pavel Telička nejen že sám neměl tolik odvahy, aby do té jím kritizované politiky aktivně vstoupil a snažil se přispět svou vlastní snahou k její kultivaci, ale drtivě selhal i v mnohem snadnější misi - jako člen dozorčí rady RPG Byty, s.r.o. Ta spravuje byty Ostravsko karvinských dolů (OKD), které koupil i s jejich nájemníky známý podnikatel Zdeněk Bakala. Desítky tisíc lidí tam dnes žijí ve strachu o střechu nad hlavou a navíc v zoufalých podmínkách, kdy např. ani plísní masivně pokryté zdi nejsou důvodem ke snížení činže. Do bytů zatéká, okna nedoléhají, stropy praskají a náprava v nedohlednu. Jejich nájemníkům je majitelé nechtějí odprodat, ale přitom vykazují jen pramalý zájem se o cokoliv starat. Nájemníkům slíbili opravu za 40 let!

Můžete namítnout - co jsou nějaké ostravské byty proti všeobjímající celoevropské vizi. Jistě. Běžte to sdělit těm lidem, kteří dnes a denně musí žít v prostorech, které vážně ohrožují jejich zdraví. Garantuji vám, že vás pošlou i s celou vizí někam. Třeba až do Bruselu. A já se ptám, kde je ten Teličkův „drive"? Bohužel není jediný ani dnes, ani v naší pohnuté historii, jehož uchu příkazy mocipánů evropských velmocí znějí mnohem lahodněji než nářek vlastních lidí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Bobošíková | úterý 28.4.2009 14:00 | karma článku: 44,62 | přečteno: 15803x