Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj životní druh je ve vězení v Argentině

Počátkem listopadu byl můj partner Josef Šindelek, po 25 letech “na útěku”, zadržen při přechodu brazilsko argentinské hranice. Ukázalo se, že na něj byl vydán mezinárodní zatykač.
Josef při zadržení v Puerto Iguacu

V téhle chvíli je Josef v detenčním zařízení ve městě Eldorádo na severu Argentiny a čeká na vydání do České republiky. Před devětadvaceti lety se dopustil finančního podvodu na svém dlužníkovi. Po třech letech vleklých soudů a třech letech nezaplacené práce byl odsouzen ke 30 měsícům odnětí svobody a k náhradě škody. S tak nespravedlivým rozsudkem se nedokázal vyrovnat a do výkonu trestu nenastoupil.

    Krátce po “sametové revoluci” potkal Josef člověka, který mu zničil život. Pracoval pro něj jako šéf prodeje. Uzavřeli spolu smlouvu o 10 procentní odměně z prodaného zboží. Po čase přišel majitel s tím, že je třeba investovat do rozvoje firmy a požádal Josefa aby mu s vyplácením provize posečkal. Ten v tu chvíli souhlasil. Firmu vnímal částečně i jako své dílo a její rozjezd byl i v jeho zájmu. Majitel firmy však uměl lépe utrácet než plánovat. Investoval do soukromých aktivit a nemovitostí a na výplatu Josefových provizí neměl. Začalo upomínání. Čas běžel, dluh rostl, až výrazně překročil dva miliony korun.

   Josefovi se přestávalo líbit jak majitel firmu vede a přál si odejít. Ten ovšem nic takového nehodlal připustit. Josef byl pro podnik nepostradatelný, a tak nevyplacené provize používal jako rukojmí aby Josefa ve firmě udržel. Úřad exekucí v té době ještě neexistoval a pan šéf navíc veškerý svůj majetek přepsal na rodinné příslušníky, tím pádem byly pohledávky právně nevymožitelné. Dohodli se však, že pokud Josef sežene dostatečně velkou zakázku, vyrovnají se.

Josef takovou zakázku opravdu sehnal a v dobré víře nechal částku odpovídající výši jeho pohledávky přepsat na svůj účet. Následně po převodu připravil Josef soupis dluhů a aby se nic nezanedbalo, přizval právníka k sepsání dohody o vyrovnání. Dlužník svůj závazek uznal, později však vyšlo najevo, že ve skutečnosti zaplatit nehodlal. Těsně před podpisem dohody o vyrovnání dluhu podal na Josefa trestní oznámení a u notáře sepsal čestné prohlášení, že s dohodou bude souhlasit jen předstíraně, protože je ve finanční tísni, do které ho přivedl právě Josef neautorizovaným převodem. Dohoda neplatila. Následoval soud, kde dlužník vystupoval již jako poškozený o 1,1 milionu korun.

Soud Josefa odsoudil k úhradě škody a 5,5 letům vězení. Odvolací soud pak rozsudek zmírnil na 30 měsíců. Josef tedy vrátil dlužníkovi všechny své peníze, do vězení však nenastoupil. Tak nespravedlivý trest by neunesl.

    Josefa jsem poznala ještě před těmito nešťastnými událostmi, žili jsme však každý svůj život. Já měla jiného partnera, on jinou partnerku. V roce 1991 jsem založila tiskařskou firmu, která dalších 7 let stravovala veškerý můj čas. V devadesátém osmém mi zemřel otec a mě najednou mé úporné pachtění za úspěchem, přestalo dávat smysl. Firmu jsem prodala.   

    Josef byl v té době už v Itálii. Rozjela jsem se za ním a už tam zůstata. Zamilovala jsem se. Brzy to bude pětadvacet let. Máme krásný vztah. Myslím, že jen díky tomu, že jsme měli jeden druhého, dokázali jsme žít v zahraničí tak dlouho. Byli jsme si vzájemně domovem i rodinou.

    Od samého začátku, už od prvních společných chvil v Itálii, jsme věděli, že se jednou vrátíme. Žili jsme sice fyzicky mimo Českou republiku, ale myšlenkami byli stále doma. Vlastně, ne jenom myšlenkami. Žili jsme velice skromně, pracovali a šetřili, a vše co nám zbylo, posílali domů. Bylo nám jasné, že budeme-li se chtít jednou vrátit, a to my jsme chtěli, musíme se podle toho zařídit. Platili jsme si proto zdravotní pojištění, náhradní dobu důchodového pojištění, spořili a připravovali se na stáří.

Pětadvacet let jsme žili prakticky na cestách. V bohatších zemích pracovali, v levnějších šetřili. Naskytla-li se dobrá příležitost k výdělku, zůstali jsme déle. Na mnoho let se nám stala domovem Jihovýchodní Asie. Tam se dalo žít velmi úsporně a práce se také našla. Nikdy jsme se nesnažili skrývat, ani maskovat nebo měnit identitu. Nikdy nás ani nenapadlo nelegálně překročit hranice nebo nedodržet povolenou dobu pobytu. Ctili jsme zákony a pravidla všech zemí, ve kterých jsme pobývali, cestovali na vlastní platné pasy. Ty jsme si během té doby několikrát měnili na zastupitelských úřadech. Naposledy v roce 2016.

Poslední fotka před cestou na argentinskou hranici

    Uběhlo hodně času, zestárli jsme, zmoudřeli, získali jiný pohled na svět a došli k rozhodnutí vrátit se domů. V tu chvíli z nás spadla ta úzkost vyhnanství, začali jsme se těšit na budoucnost.  Josef napsal žádost o prezidentskou milost. Chyběl mu však výpis z rejstříku trestů, který je třeba k žádosti doložit. Vydali jsme se na nejbližší ambasádu do Buenos Aires pro ověření plné moci k jeho vyzvednutí pro někoho v Česku. A právě na té cestě, těsně před naším plánovaným návratem, Josefa zadrželi. Teď jsme tedy v argentinském Eldorádu, každý z jedné strny plotu a doufáme, že k nám budou osud a pan prezident milostiví…

Výňatek z rozsudku Krajského soudu v Brně, dokládající názor soudu na existenci Josefovy pohledávky a na mravní kvality obou zúčastněných.
Výňatek z rozsudku Vrchního soudu v Olomouci, dokládající názor soudu na existenci Josefovy pohledávky a na mravní kvality obou zúčastněných.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blanka Šírová | úterý 9.1.2024 9:13 | karma článku: 36,80 | přečteno: 6286x
  • Další články autora

Blanka Šírová

„Přišel jsem o svobodu, o peníze, i o dobrou pověst.“

Můj partner Josef Šindelek ve vězení vzpomíná na turbulentní 90-tá léta. „Když se kácí les, létají třísky, a když se kácel starý řád, bylo mnoho těch, co dostali zásah.“

10.2.2024 v 10:00 | Karma: 20,54 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní

Blanka Šírová

Zápisky z argentinského vězení

Josef Šindelek, muž, který byl počátkem listopadu, po 25 letech "na útěku", zadržen na argentinské hranici a nyní čeká na vydání do České republiky, popsal své zážitky z vězení.

2.2.2024 v 12:00 | Karma: 27,53 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3170x
Jmenuji se Blanka Šírová, jsem partnerka Josefa Šindelka, který byl začátkem listopadu zadržen v Argentině. Jeho trestný čin byl kvalifikován jako finanční podvod. Dopustil se jej však v bezradné situaci, jako věřitel vůči svému dlužníkovi. Soud rozhodl příliš jednostranně. Josef svému dlužníkovi všechny peníze vrátil. Po třech letech poctivé práce skončil bez haléře a 30-ti měsíci nepodmíněně. To Josef vnímal jako velkou křivdu a do vězení nenastoupil. Vše se odehrálo před čtvrt stoletím.

Po celou dobu jsme žili řádným životem, pracovali, šetřili a připravovali se na stáří. Nemáme žádné dluhy ani potřebu čerpat jakékoliv sociální dávky.

Chtěla bych svými texty vysvětlit pozadí celého případu a dokázat, že Josef není špatný člověk.

Pro více informací můžete navštívit můj blog.

 

Seznam rubrik