Zhrzení neúspěšní kandidáti, audit vlády a skandály z Kongresu ODS

V neděli odpoledne skončil 24. kongres ODS. Podle očekávání se naším čtvrtým předsedou stal prof. Petr Fiala. Pokud někdo předpokládal při volbě předsedy nějaký dramatický zvrat, tak musel být zklamaný. Nejvíc zklamaná byla Miroslava Němcová. Přiznám se, že tomu tak úplně nerozumím. Nezískala ani jednu krajskou nominaci. Možná věřila, že ji delegáti budou volit ze soucitu. To bylo samozřejmě naivní. Na co ale čekal Jiří Pospíšil, to nedokáži ani odhadovat. Je to uražený ješita, který ve volbách uspěl proto, že se ostře vymezil proti své vlastní straně. Jednoduše to není loajální člen ODS, ale sólista, který navíc v minulosti několikrát poškodil vlastní stranu, pokud z toho měl osobní prospěch. Zaznamenal jsem jeho slova o tom, že se jednalo o spiknutí proti jeho osobě. Nebylo to spiknutí. Členové ODS mu prostě vzkázali, že křiváky ve vedení strany trpět nechtějí.

Nový pan premiér Sobotka oznámil, že udělá audit výsledků vládnutí Jiřího Rusnoka. Obecně platí, že výroba různých hodnotících zpráv slouží v politice hlavně k tomu, aby se zamaskovala vlastní bezradnost a slabost. Jednoduše se tak chce získat oddechový čas a v horším případě se při tom podaří uklidit nějaké to špinavé politické prádlo. Když si člověk uvědomí, jak složitě musel pan Sobotka vyvažovat různé vnitrostranické zájmy a kolik energie mu vzalo vydírání od Andreje Babiše a Miloše Zemana, tak je to skoro na projevení účasti. Nicméně já ho litovat nemíním, protože vzít si do party paní Marksovou – Tominovou, to může pouze člověk postrádající zdravý rozum. Druhá věc je, jestli ta odcházející vláda skutečně odvládla svůj půlrok tak výborně, jak se nás pan Rusnok snažil přesvědčit. Například „chyba“ v novele zákona o obnovitelných zdrojích od pana Ciencialy by nás mohla stát 30 miliard ročně.

Poměrně často (a zbytečně) si stěžuji na pokleslou úroveň české žurnalistiky. Pročítal jsem si v neděli v noci všechny zprávy a komentáře vztahující se ke kongresu ODS. Samozřejmě, že jsem našel důležitou kongresovou informaci o tom, že městská police v Olomouci udělila pokuty za špatné parkování luxusních automobilů s dobře zapamatovatelnými poznávacími značkami. (Podotýkám, že my jsme z Uherského Hradiště jeli do Olomouce ve čtyřech Superbem a žádnou pokutu jsme nedostali.) Opravdu nerozumím tomu, proč se novináři zdržovali zprávou o parkování asi desítky aut v okolí Hotelu Clarion, když mohli referovat o mnohem skandálnějších věcech. Delegáti například měli k jídlu svíčkovou, sýrové rolky, čokoládové řezy a sendvič s mozzarellou. Kromě toho si mohli dát třeba víno, kávu a sprite. A přitom každý delegát si zaplatil pouze dvoutisícový registrační poplatek a ubytování stálo průměrně další tisícovku… Považte!

Autor: Stanislav Blaha | pondělí 20.1.2014 18:00 | karma článku: 12,63 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67