Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rakouské volby, výročí ODS a "kontrola" obcí NKÚ

Víkendové první kolo rakouských prezidentských voleb potvrdilo trend posledních let, že tradiční politické strany v Evropě ztrácí svoje pozice.

Už několik týdnů bylo evidentní, že kandidáti rakouských sociálních demokratů a lidovců (dvou vládních stran) v porovnání s ostatními ztrácí. To se nyní potvrdilo, takže do druhého kola postupují Norbert Hofer(Svobodní) a Alexander Van der Bellen (Zelení). Oba sice do určité míry oslovují i voliče „tabulkově“ pravicové a levicové, ale ve skutečnosti se na tento politický obsah nezaměřují. Tématem prvního kola rakouských voleb byli především migranti (a na rakouské poměry vysoká nezaměstnanost – přes 9 %). Za zmínku stojí rovněž volební účast, která se oproti minulým prezidentským volbám zvýšila o 15 % (na 68 %). Změnu volebního chování v Rakousku bychom neměli brát na lehkou míru. Rakouský politický systém stojí na masovém členství v politických stranách, takže tradiční strany se mohou opřít o statisíce svých členů a jejich rodinných příslušníků. To jim dává určitou jistotu a prostor pro budování dlouhodobého politického programu. Co však zmohou početně maličké strany v České republice? Je evidentní, že univerzální „europolitika“ je v troskách. Voliče přestaly zajímat abstraktní „hodnoty.“ Na podzim to v krajských a senátních volbách poznáme rovněž.

 

„Nejstarší porevoluční strana“ – ODS – oslavila 25. výročí svého založení. Žádných gratulací se jí nedostalo, protože vyjádřit sympatie k ODS, to je dnes vnímáno málem jako přiznání se ke spáchání genocidy: Za všechno zlé může ODS; vše dobré se stalo jí navzdory. Protože tento názor nesdílím a dokonce to vidím právě naopak, zaměřil jsem se na obsah všech těch odsuzujících a kritických textů, které se v posledním týdnu objevily. Lze to shrnout zhruba tak, že s ODS mají problém všichni, nejvíce však její bývalí členové a představitelé. Je pozoruhodné, že právě ti, kteří včas vystoupili (anebo museli odejít z důvodů – řekněme – neudržitelných osobních morálních a majetkových vztahů), se dnes pouští do sžíravé kritiky. Mě na tom fascinuje hlavně to, jak je snadné zaměnit osobní odpovědnost za kolektivní odpovědnost – a přesvědčit o tom všechny okolo. V praxi to funguje tak, že za každou lumpárnu nyní odpovídá strana a všichni její členové, avšak kromě viníka samotného, protože ten už ve straně není. Vznešená slova o pravicových idejích tak často kryjí obyčejné prasácké chování. Smutné je, že ačkoli je to naprosto evidentní, jakoby to nikoho nezajímalo: a nositelům prasáctví se dopřává sluchu.

 

Celkem nenápadně prošel další zákon, který zvyšuje pravomoci státu nad obcemi. Jedná se o voličsky líbivou novelu o Nejvyšším kontrolním úřadě, který nově bude moci kontrolovat hospodaření krajů a obcí. Vypadá to, jakoby stát nedůvěřoval schopnostem renomovaných auditorských firem. Nejde totiž o kontrolu věcné správnosti výdajů, tedy za co přesně obce utrácí svoje peníze – o tom rozhodují zastupitelé, ale o kontrolu formální správnosti, tedy jak se o výdajích účtuje. NKÚ bude objíždět 6250 obcí a měst a bude kontrolovat, zda nezávislá kontrola provedla kontrolu správně. A protože obsáhnout takový objem práce je časově nesmírně náročné, bude muset přijmout asi tak 1000 nových kvalifikovaných zaměstnanců. Výsledkem budou dramatická prohlášení státu o tom, že obce „nehospodaří správně“. Lidé se budou domnívat, že jejich starosta krade. Ve skutečnosti půjde o to, že výdaj za nákup byl zaúčtován na 501, ale měl být zaúčtován na 558, nebo o podobně strašidelnou katastrofu. Stát se zřejmě domnívá, že opozice v obcích a městech je parta dementů, která si nedokáže přečíst ani výsledovku. To samozřejmě není pravda. Je škoda, že si to poslanci myslí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Blaha | čtvrtek 28.4.2016 8:50 | karma článku: 19,81 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení

7. května 2024  9:39

Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

7. května 2024  9:35

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

7. května 2024  9:34

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik