O Vánocích a vánočních tradicích

V předvánočním čase opouštím politická témata. Státní rozpočet je schválený, vláda už je taky sestavená, tak co? Neodpustím si ale malou úvahu o svátcích a o tom, jak jsme si zvykli je oslavit pouze frontálním útokem na pokladny hypermarketů. Vůbec nechci kritizovat ten konzumní obsah, který k Vánocům v 21. století zřejmě také patří. Samozřejmě bychom našli sto a jeden důvod ke kritice, ale já prostě nebudu moralizovat. Nejsem dokonalá ukázka křesťanských ctností, takže by to bylo z mé strany troufalé a falešné. Nicméně mám narůstající pocit, že stále větší počet lidí obsahu Vánoc vůbec nerozumí. O tom, že se narodil Kristus Pán, se zpívá v populární koledě – a pouštěli to i v obchodňáku, takže to asi každý ví. Obávám se však, že pro mnohé spoluobčany je Ježíš pouze další chlápek, který se narodil 24. prosince o půlnoci.

V Uherském Hradišti včera skončil vánoční jarmark. Po očku jsem sledoval ten šrumec celý týden z okna své kanceláře na radnici a samozřejmě jsem si zašel i na nákup. Mám z toho moc pěkný pocit. Přesto jsem zachytil několik kritických hlasů o složitém parkování ve městě, o nepěkném vzhledu jednotlivých stánků, o úzkém sortimentu zboží a podobně. Každou jednotlivou připomínkou se samozřejmě budu zabývat, ale pro tuto chvíli ve mně vítězí názor, že jarmark lidových řemesel není pouze o nakupování. Cítím to spíš tak, že se jedná o způsob navození uvolněné nálady. Všechny ty vůně sladkých oříšků, uzených klobás, punčů a bramboráků a nabídka všelijakého neobvyklého zboží z proutí, keramiky, kůží, skla a já nevím čeho všeho vytváří neopakovatelnou atmosféru, na kterou se – přiznám se – opravdu celý rok těším. Až mě trošku mrzí, že to vždycky uteče tak rychle.

K nejoblíbenější vánoční tradici u nás patří určitě štědrovečerní kapr a bramborový salát. Uvažoval jsem, že v rámci logistické optimalizace by bylo užitečné mít v každém městě a v každé obci obecní rybník. Třeba u nás ve městě je hned několik míst, které k založení přímo vybízí: Rybník, Tůně, Rybárny. Na druhou stranu založit vodní plochu uprostřed sídliště by mohlo způsobit komplikace v dopravě. Ještě si to promyslím. Ale jsou to spíše nevážné úvahy pramenící z toho, že dnes je teprve pondělí, takže kapr bude až zítra. Už teď se mi sbíhají sliny. Kapra budeme mít třeboňského, ale víno bude od nás.
Přeji všem požehnané Vánoce.

Autor: Stanislav Blaha | pondělí 23.12.2013 18:36 | karma článku: 5,46 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67