- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zapečený lilek s cibulí, rajčaty a sýrem Jadelem
V receptu jsem použila mátu, která je pro úspěch receptu naprosto nezbytná. Pokud nemáte čerstvou mátu, použijte sušenou, ale nedoporučuji ji jí nahradit jinými bylinkami. Také sýr Jadel má v receptu nezastupitelnou roli. Jeho slaná chuť se výborně doplňuje s nasládlou chutí smažené cibule a jemnou chutí lilku.
Pro 4 osoby jako lehká večeře:
2 větší lilky
1 větší červená cibule
3 rajčata
1 hrst čerstvé máty
1 lžička drceného kmínu
8 lžic olivového oleje
100 g sýru Jadel
50 ml vody
Lilky omyjeme a překrojíme na poloviny podél. Stopku neodstraňujeme, necháme jí jako dekoraci, samozřejmě jí nejíme. Posolíme a necháme 20 minut odležet, aby lilky pustily hořkost. Lilky omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Moderní odrůdy sice nejsou příliš hořké a nasolování nepotřebují, ale prý se tím sníží množství oleje, jaké dokáže lilek nasáknout.
V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a osmažíme poloviny jednoho lilku z obou stran až trochu zhnědnou. Postup opakujeme s druhým lilkem.
Troubu předehřejeme na 175 oC.
Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, překrojíme na půl a nakrájíme na kolečka.
Do stejné pánve, v které jsme smažili lilky, dáme 2 lžíce oleje. Přidáme cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme kmín a rajčata, restujeme asi 3-4 minuty, až rajčata pustí vodu a změknou.
Mátu omyjeme, nasekáme a smícháme se směsí rajčat a cibule. Jadel nastrouháme. Tři čtvrtiny sýra smícháme se směsí rajčat a cibule.
Pekáč pokryjeme pečícím papírem. Dáme do něj lilky. Každý lilek nakrojíme tam, kde má semínka. Každý lilek tedy nakrojíme na 2 místech. Každé nakrojení rozevřeme rukou. Lilky naplníme směsí rajčat a cibule. Pokropíme zbylými 2 lžícemi oleje a zalijeme vodou.
Pekáč přikryjeme alobalem a dáme na 20 minut péct do trouby. Po 20 minutách sundáme alobal, posypeme lilky zbytkem sýra a zapečeme ještě 10 minut.
Lilky jsou výborné teplé i studené. Nejlépe se k nim hodí celozrná bageta nebo pita chléb.
Další články autora |