Zapečený lilek s cibulí, rajčaty a sýrem Jadelem

Lilek je asi nejpříjemnější druh zeleniny, které znám.  Má nejen neuvěřitelně různorodé použití, ale hodí se také na nejrůznější přiležitosti. Můj dnešní recept bude určitě zaručeným úspěchem, ať pozvete na večeři novou životní lásku, chcete ohromit tchyni nebo vám dcera přijde představit svého nastávajícího.

Zapečený lilek s cibulí, rajčaty a sýrem Jadelem

V receptu jsem použila mátu, která je pro úspěch receptu naprosto nezbytná. Pokud nemáte čerstvou mátu, použijte sušenou, ale nedoporučuji ji jí nahradit jinými bylinkami. Také sýr Jadel má v receptu nezastupitelnou roli. Jeho slaná chuť se výborně doplňuje s nasládlou chutí smažené cibule a jemnou chutí lilku.

Pro 4 osoby jako lehká večeře:

2 větší lilky

1 větší červená cibule

3 rajčata

1 hrst čerstvé máty

1 lžička drceného kmínu

8 lžic olivového oleje

100 g sýru Jadel

50 ml vody

Lilky omyjeme a překrojíme na poloviny podél. Stopku neodstraňujeme, necháme jí jako dekoraci, samozřejmě jí nejíme. Posolíme a necháme 20 minut odležet, aby lilky pustily hořkost. Lilky omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Moderní odrůdy sice nejsou příliš hořké a nasolování nepotřebují, ale prý se tím sníží množství oleje, jaké dokáže lilek nasáknout.

V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a osmažíme poloviny jednoho lilku z obou stran až trochu zhnědnou. Postup opakujeme s druhým lilkem.

Troubu předehřejeme na 175 oC.

Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, překrojíme na půl a nakrájíme na kolečka.

Do stejné pánve, v které jsme smažili lilky, dáme 2 lžíce oleje. Přidáme cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme kmín a rajčata, restujeme asi 3-4 minuty, až rajčata pustí vodu a změknou.

Mátu omyjeme, nasekáme a smícháme se směsí rajčat a cibule. Jadel nastrouháme.  Tři čtvrtiny sýra smícháme se směsí rajčat a cibule.

Pekáč pokryjeme pečícím papírem. Dáme do něj lilky. Každý lilek nakrojíme tam, kde má semínka. Každý lilek tedy nakrojíme na 2 místech. Každé nakrojení rozevřeme rukou. Lilky naplníme směsí rajčat a cibule. Pokropíme zbylými 2 lžícemi oleje a zalijeme vodou.

Pekáč přikryjeme alobalem a dáme na 20 minut péct do trouby. Po 20 minutách sundáme alobal, posypeme lilky zbytkem sýra a zapečeme ještě 10 minut.

Lilky jsou výborné teplé i studené. Nejlépe se k nim hodí celozrná bageta nebo pita chléb.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Bílková | pátek 24.6.2011 8:00 | karma článku: 13,20 | přečteno: 2274x