Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Horkých dnů jsme si toto léto moc neužili. Ale přesto si i na konci léta můžeme uvařit něco lehkého, svěžího a pikantního. Jídlo, které nám horké letní dny aspoň připomene. V létě nejraději vařím jidla, která se nemusí dlouho připravovat, protože chci strávit co nejvíc času venku a ne u plotny při vaření. Můj dnešní recept je jednoduchý, rychlý, lehce pálivý s nasládlou chutí růžového pepře a okurkami pro příjemné osvěžení. Zkrátka je to jídlo, které je jako pohlazení po vyčerpávajícím dni nebo jako útěcha při stesku po horkých letních dnech.

Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Růžovému pepři se říká pepř, i když není s pepřem vůbec příbuzný. Je to plod stromu pirulu z Peruánských And. Má jemnou nasládlou chuť. Dá se koupit v internetových obchodech s kořením.

Pro 4 osoby:

400 g tofu

800 g okurky

2 jarní cibulky

1 lžička kuliček růžového pepře (lze zaměnit za směs barevných pepřů), 1/2 lžičky v drceném stavu

2 sušené chilli papričky (můžeme vynechat)

asi 12 lžic sójové omáčky

3 lžíce oleje

250 g asijských instantních nudlí

1,5 l vody

 

Růžový pepř a chilli papričky rozdrtíme. Smícháme s 2 lžícemi oleje a sójovou omáčkou na marinádu. Tofu nakrájíme na kostičky asi 1 cm. Zalijeme marinádou a dobře promícháme. Necháme aspoň hodinu marinovat.

Jarní cibulky omyjeme, rozdělíme na bílé a zelené části a nakrájíme na kolečka.

Okurku omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 3 cm dlouhé a 1 cm široké.

Instantní nudle připravíme podle návodu. Nudle, které jsem použila já se nasypou do vařící vody a nechají 10 minut dojít.

Do pánve dáme 1 lžíci oleje a orestujeme bílé části cibulky. Přidáme tofu a okurku. Zalijeme asi polovinou zbylé marinády. Necháme jen ohřát, nenecháváme plotnu zapnutou déle než 2 minuty. Pak přidáme zelené části cibulky.

Slijeme vodu z nudlí. Nudle smícháme s tofu a podáváme.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Bílková | pondělí 29.8.2011 7:59 | karma článku: 9,10 | přečteno: 597x