Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rizoto se zelenými fazolkami

Do Itálie jezdím kromě historických památek a moře také kvůli rizotu. Kombinace trochu lepkavé konzistence a jemné chuti italského rizota je přímo božská. A abych si oživila krásné vzpomínky na dovolenou, naučila jsem se připravovat správné italské rizoto doma. Uvařit ho sice není složité, ale chce to přesně dodržet všechny kroky při přípravě. Kdyby se něco pokazilo v jednom kroku, rizoto nikdy nebude perfektní. Vyžaduje si to naší plnou pozornost při vaření, ale výsledkem budeme bohatě odměněni.

Rizoto se zelenými fazolkami

Základem úspěchu je rýže. Můžeme diskutovat, jaký typ rýže je ten nejlepší, jestli arborio, tradiční typ rýže, nebo carnaroli, rýže prosazující se v lehčím, nadýchanějším, moderním pojetí rizota. Každopádně s běžnou dlouhozrnou rýží se nám správné rizoto nikdy nepovede. Dnes se dá koupit speciální rýže na rizoto v mnoha supermarketech. Já jsem zjistila, že se s úspěchem dá použít i kulatozrná rýže.

Pro 4 osoby:

400 g rýže na rizoto (nebo kulatozrné)

1 malá cibule

2 lžíce olivového oleje

2,5 l zeleninového vývaru

50 g másla

100 g strouhaného sýru Gran Moravia

300 g zelených fazolek

1 lžíce čerstvého tymiánu

sůl a pepř na dochucení

Nejdříve si všechno připravíme, abychom měli všechny komponenty po ruce, při vaření rizota ho budeme muset pořád míchat a nebudeme mít čas se zabývat ničím jiným.

Fazolky omyjeme a očistíme, pokud používáme mražené, necháme rozmrazit a propláchneme. Nikdy nepřidáváme ještě zmrzlé fazolky do rizota, naprosto bychom ho tím zničili, rizoto se musí pořád vařit.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.

Vývar udržujeme na varu v hrnci.

Do hrnce s plochým dnem odměříme 2 lžíce oleje. Přidáme cibulku a necháme změknout. Pak přidáme rýži a necháme jí potáhnout olejem. Ani rýže ani cibule nám nesmí zhnědnout. V případě cibule by to zkazilo chuť rizota a v případě rýže by to zablokovalo škrob v rýži, který je důležitý pro texturu hotového jídla. Na druhou stranu je důležité tento krok nezkrátit, zrnka rýže musí být pořádně prohřátá.

Přidáme víno a za míchání necháme zcela odpařit.

Pak přidáváme vývar, vždy jednu naběračku. Dobře mícháme, aby se nám rizoto nepřichytilo na hrnec. Když rýže začne měknout (asi po 13 min), přidáváme vodu po menších dávkách. Přibližně v této době postupně přidáváme fazolky. Dáváme pozor, aby se rizoto pořád vařilo.

Když je rýže vařená podle naší chuti, měla by být al dente, přidáme máslo a sýr. Usilovně mícháme, až je rizoto pěkně krémové. Přidáme tymián a podle chuti osolíme a opepříme. Okamžitě podáváme.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Bílková | čtvrtek 9.6.2011 8:06 | karma článku: 13,00 | přečteno: 4166x
  • Další články autora

Kateřina Bílková

Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

V chladném, sychravém počasí nejraději zapékám. Vrátím se promrzlá domů a zapnu troubu. Připravím jídlo na pekáč a uvařím si čaj. Pak strčím jídlo do trouby, sedím v kuchyni a upíjím horký čaj. A užívám si, že mám chvíli pro sebe, než se jídlo upeče. Ráda se koukám do trouby, jak se jídlo peče, je to jako napínavý film a navíc s dobrým koncem.

27.10.2011 v 7:57 | Karma: 10,01 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Horkých dnů jsme si toto léto moc neužili. Ale přesto si i na konci léta můžeme uvařit něco lehkého, svěžího a pikantního. Jídlo, které nám horké letní dny aspoň připomene. V létě nejraději vařím jidla, která se nemusí dlouho připravovat, protože chci strávit co nejvíc času venku a ne u plotny při vaření. Můj dnešní recept je jednoduchý, rychlý, lehce pálivý s nasládlou chutí růžového pepře a okurkami pro příjemné osvěžení. Zkrátka je to jídlo, které je jako pohlazení po vyčerpávajícím dni nebo jako útěcha při stesku po horkých letních dnech.

29.8.2011 v 7:59 | Karma: 9,10 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Letní salát s melounem a bryndzou

Moje představa léta je ukrojit si velký kus melounu v parném letním dni a pořádně z něj ukusovat. Všude z něj teče šťáva, já jsem od ní úplně ulepená a šťastná si vychutnávám meloun. Jediné, co mě trápí, jsou vosy, které by také chtěly kousek. V dnešním receptu jsem zvolila trochu civilizovanější pojídání melounu, nakrájeného na kostičky v salátu. Někomu může připadat kombinace melounu a bryndzy značně avantgardní a uznávám, že neobvyklá je. Když ale ochutnáte, zjistíte, že je to moc dobré, že se sladkost melounu s výraznou chutí bryndzy zajímavě doplňuje. Ostatně je léto, to je čas relaxovat a občas udělat něco bláznivého.

19.8.2011 v 11:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Měla jsem chuť na něco lehkého a ovocného. Něco, co by chutnalo trochu exoticky a bylo by nejlépe s čokoládou. Zbožňuji čokoládu. Tento recept jsem vytvářela na několik pokusů. Nejdřív to bylo moc meruňkové, když jsem použila čerstvé a sušené meruňky. Proto jsem vypustila sušené meruňky. Podruhé to bylo zase moc kokosové a příliš se to drobilo. Ubrala jsem kokosu. Napotřetí se mi podařilo dosáhnout přesně toho, co jsem chtěla. V dnešním blogu se o to chci s vámi podělit.

29.7.2011 v 8:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Salát se zeleným hráškem, vejci a koprem

Znáte to, přijdete večer domů, otevřete lednici, ta zeje prázdnotou. Co teď? Rychle přemýšlíte, co udělat k večeři z toho, co zbylo v lednici. Salát, který uvádím v dnešním blogu, je řešením pro takovou krizi. Salát je lehké jídlo, já ho ráda doplním vejci, sýrem, ořechy nebo masem, aby byl výživnější a chutnější. Nezapomínám ani na zálivku s olivovým olejem, který dokonale propojí všechny chutě v salátu.

8.7.2011 v 8:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 910x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1506x
Mám ráda jídlo, ráda vařím, při vaření ráda experimentuji a vymýšlím nová jídla a chutě. Na diskuzích jsem jako katka193.

Seznam rubrik